HerNews.gr
Health

Τα 8 καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να καταναλώσετε ωμά & τα ωφέλη στον οργανισμό

Τα ωμά λαχανικά προσφέρουν πολλά οφέλη για την προσωπική υγεία και τη διατροφή, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών, στην υγιή επιδερμίδα, στην αυξημένη ενέργεια και στην καλύτερη πέψη. Όταν ενσωματώνετε ωμά λαχανικά, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια απίστευτη ποικιλία από σαλάτες, smoothies και σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η ωμή τροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε το περιττό βάρος και να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Τα μη επεξεργασμένα, ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, τους χρόνιους πονοκεφάλους, τις αλλεργίες και τον διαβήτη. 

Όταν επιλέγετε τα  καλύτερα λαχανικά για να τρώτε ωμά  ως μέρος των καθημερινών σας γευμάτων, οι παρακάτω 8 επιλογές είναι ιδανικές για να απολαύσετε τα καθημερινά σας γεύματα.1. Κόκκινη πιπεριά

Οι κόκκινες πιπεριές ψήνονται συχνά με ένα δείπνο ή χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε ένα stir-fry ή σε μια πιατέλα λαχανικών. Αυτά τα φωτεινά, τραγανά λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρουν μια γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης C. Ενώ το ψήσιμο στη σχάρα και το ψήσιμο μιας πιπεριάς είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε γεύμα, παρέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όταν την τρώτε ωμή.

Αυτά τα ωμά λαχανικά περιέχουν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από τα εσπεριδοειδή, η οποία διατηρείται καλύτερα εάν απολαμβάνετε μια τραγανή φέτα πιπεριάς ωμή, κομμένη κατά μήκος και σερβιρισμένη με το αγαπημένο σας ντιπ ή σε σαλάτα. 

Οι κόκκινες πιπεριές είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για ωμή κατανάλωση λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων τους για την υγεία, όπως  η μείωση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς και οστεοαρθρίτιδας, απώλειας μνήμης και διαβήτη.

2. Kale

Το λάχανο είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για κατανάλωση ωμάΑυτό το σκούρο, φυλλώδες πράσινο λαχανικό είναι μέρος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα οποία είναι όλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το kale συχνά θεωρείται «υπερτροφή» για τον πλούτο του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, όπως  θετικό αντίκτυπο στην υγεία των οστών και του δέρματος, την αποτοξίνωση της καρδιάς και την κυκλοφορία . 

Είναι ένα απαραίτητο λαχανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα αξιοποιήσετε στο έπακρο το kale απολαμβάνοντας τα χοντρά, σγουρά φύλλα του ωμά σε μια σαλάτα ή ένα smoothie.

Εκτός από τις βιταμίνες Κ, Α και C, το kale είναι σημαντικό σε πηγές ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Είναι πικρό, καθιστώντας το ιδανικό για να το συνδυάσετε με γλυκό ή πικάντικο ντρέσινγκ σαλάτας ή ντιπ. Είναι ιδανικό συστατικό σε σαλάτα ή σάντουιτς.

3. ΠαντζάριαΥπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους τα παντζάρια είναι από τα καλύτερα λαχανικά για ωμή κατανάλωση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση και την πρόληψη της φλεγμονής και καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το άσθμα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.  Το παντζάρι περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως νιτρικά άλατα, φυλλικό οξύ (μια βιταμίνη Β), σίδηρο και φυτικές ίνες.

4. Κολοκυθάκια

Τα ωμά κολοκυθάκια είναι ένα εκπληκτικά ευέλικτο λαχανικό. Ενώ τα κολοκυθάκια συχνά ψήνονται ή σοτάρονται ως γευστικό συστατικό, είναι επίσης τέλεια ωμά και γεμάτα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Τα κολοκυθάκια είναι μέρος της οικογένειας των λαχανικών των κολοκυθιών και ποικίλλουν από ανοιχτό κίτρινο έως ανοιχτό ή σκούρο πράσινο. Μερικές από τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχουν τα κολοκυθάκια περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Υπάρχουν ίχνη μετάλλων, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος και σίδηρος.

Το υψηλό επίπεδο καροτενοειδών είναι ευεργετικό για την υγεία των ματιών και του δέρματος και της καρδιάς και μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου.  Τα κολοκυθάκια είναι καλύτερα να τα απολαμβάνονται τις πρώτες μέρες όταν είναι ελαφρώς τραγανά και μαλακά για υπέροχη υφή και γεύση.

5. ΠαστινάκιΤα παστινάκια σχετίζονται στενά με τα καρότα και συχνά παραβλέπονται ως εξαιρετική επιλογή ως ωμό λαχανικό. Αυτά τα ήπια γλυκά λαχανικά είναι νόστιμα ως τεμαχισμένα ή σε λεπτές φέτες σε μια σαλάτα. Έχουν επίσης μια γεύση ξηρού καρπού που είναι ευχάριστη και συμβατή με άλλα λαχανικά και συστατικά.

 

Αυτά τα λαχανικά προσφέρουν εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β6 (φολικό), C, κάλιο και φυτικές ίνες. Εκτός από τις σαλάτες, μπορείτε να τρίψετε παστινάκι και να το πασπαλίσετε πάνω από σούπα. Τα ωμά παστινάκια συνδυάζονται ιδανικά με αιχμηρές γεύσεις και καρυκεύματα, που ενισχύουν τη γεύση αυτού του ήπιου λαχανικού.

6. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για κατανάλωση ωμόΤο σκόρδο μπορεί να μην φαίνεται σαν το πρώτο λαχανικό που απολαμβάνετε ωμό, αν και υπάρχουν ορισμένα σημαντικά οφέλη για να το θεωρήσετε ως επιλογή. Ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά του σκόρδου είναι οι αντιαιμοπεταλικοί παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ας υποθέσουμε ότι η ιδέα της κατανάλωσης ωμών σκελίδων σκόρδου φαίνεται δυσάρεστη.

 Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε εύκολα να συνθλίψετε ή να κάνετε πουρέ αυτό το πικάντικο λαχανικό στο μπλέντερ και να δημιουργήσετε μια ποικιλία από ντρέσινγκ για σαλάτες, κρεμώδεις σάλτσες ή ως γευστικό συστατικό σε μια σαλάτα ή σε τοστ.

Όχι μόνο το σκόρδο είναι χαμηλό σε θερμίδες, αλλά είναι επίσης πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Β6 και C και το μαγγάνιο. Το σκόρδο περιέχει επίσης μικρά ίχνη σιδήρου, βιταμίνες Β1 και Β6, χαλκό, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο και κάλιο. Μερικά από τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την υγεία που προσφέρει αυτό το ισχυρό λαχανικό περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σκόρδο βελτιώνει επίσης το ανοσοποιητικό, την αποτοξίνωση και υποστηρίζει την αθλητική απόδοση.

7. Ρόκα

Αυτό το σκούρο πράσινο, πικρής γεύσης φυλλώδες λαχανικό προσφέρει μια ολόκληρη μερίδα βιταμίνης Κ , η οποία ισούται με το εκατό τοις εκατό αυτού που χρειάζεται το σώμα σας από αυτό το θρεπτικό συστατικό, το οποίο συχνά λείπει σε πολλές δίαιτες. Η ρόκα απολαμβάνεται συνήθως ωμή ως αντικατάσταση του μαρουλιού σε σαλάτες ή σερβίρεται με σαλάτα ή αυγά ή πίτσα ως γαρνιτούρα.

Η ρόκα περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μαρούλι iceberg, μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β), κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη C. Δεν είναι το πιο δημοφιλές πράσινο φυλλώδες. Συχνά παραβλέπεται για το σπανάκι ή το λάχανο. Η ρόκα προσφέρει μια ξεχωριστή πικάντικη γεύση, που την κάνει μοναδική.

Η ρόκα περιέχει κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες Κ, C και Α και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της φυσιολογικής πήξης του αίματος, της λειτουργίας των νεύρων και των μυών και της υγείας των οστών, του δέρματος και των δοντιών.

Η τακτική κατανάλωση ρόκας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών ασθενειών και χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και της οστεοπόρωσης. 

8. Αγκινάρες Αυτό το νόστιμο λαχανικό είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μέταλλα. Οι αγκινάρες είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε ντιπ, σαλάτες και ως συνοδευτικό. Ενώ μπορείτε να απολαύσετε αυτό το ανάγλυφο, πολύχρωμο λαχανικό ψητό ή σοταρισμένο, είναι επίσης ιδανικό ως ωμό συστατικό. 

Θα αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από τη θρεπτική της αξία που σερβίρεται ωμή σε σύγκριση με τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ασθενειών. Η αγκινάρα κατατάσσεται στην κορυφή.

Αυτό το μεσογειακό λαχανικό είναι γνωστό για τα ιατρικά του οφέλη, υποστηρίζοντας το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει την υγεία του ήπατος, της καρδιάς και της πέψης.Οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Κ και περιέχουν μικρότερες ποσότητες φυλλικού οξέος, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ψευδάργυρου και άλλων μετάλλων. Οι αγκινάρες είναι εξαιρετικές για σαλάτες, ως επικάλυψη πίτσας, αναμεμειγμένες σε ντιπ με άλλα λαχανικά και καρυκεύματα. Είναι επίσης ένα υπέροχο ελαφρύ σνακ με λίγο λεμόνι ή βινεγκρέτ, με φρέσκο ​​άνηθο ή μαύρο πιπέρι.

Acai: Η αντιοξειδωτική υπερτροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κλάμπ γέλιου: Τι είναι η «γελωτοθεραπεία» και ποια τα οφέλη της;

HerNews ka

5 Λόγοι για να κοιμάσαι γυμνή

Her News

Σιωπή: Πως να πετύχεις την πιο ωφέλιμη πρακτική ηρεμίας

Her News