Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και στη συνέχεια πτώση, προκαλώντας αισθήματα νωθρότητας και εξάντλησης. Αντίθετα, οι διαιτολόγοι αποκαλύπτουν έξι υγιεινές τροφές που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση – σπόρους κολοκύθας, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, πορτοκάλια, σκούρα πράσινα λαχανικά και μαύρη σοκολάτα.
«Μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλά τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι πιθανώς η καλύτερη όσον αφορά την ψυχική υγεία», δήλωσε στο Yahoo Life η διαιτολόγος Christine Byrne, ιδιοκτήτρια του Ruby Oak Nutrition στο Raleigh, NC.
Ο Byrne και η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο Entirely Nourished, μοιράστηκαν τις τροφές που έχουν συνδεθεί με ορμόνες που προκαλούν καλή αίσθηση όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
Σπόροι κολοκύθας
Ο Routhenstein συνιστά να καταναλώνετε περίπου 28 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας μερικές φορές την εβδομάδα, σκορπίζοντάς τους πάνω από σαλάτες, γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης ή συνδυάζοντάς τους με ένα πορτοκάλι.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που υποστηρίζει τη ρύθμιση της διάθεσης βοηθώντας στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τα καλά συναισθήματα.
Πριν από χρόνια , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε 4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους ως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τρυπτοφάνης. Οι σπόροι έχουν επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης, αρθρίτιδας, διαταραχών που σχετίζονται με αυτοάνοσα και καρκίνου.
Λιπαρά ψάριαΤα λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο μαύρος μπακαλιάρος, ο σολομός, οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας ελαφρά την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών παλμών και μειώνοντας την ποσότητα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.
ΑβοκάντοΤα αβοκάντο είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά, κυρίως ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Τα αβοκάντο έχουν επίσης τρυπτοφάνη – το μισό του ενός (περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει 33 χιλιοστόγραμμα τρυπτοφάνης.
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι συχνή σε άτομα με κατάθλιψη. Τα πορτοκάλια περιέχουν φλαβονοειδή, όπως η εσπεριδίνη, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας τη συνολική σταθερότητα της διάθεσης.
Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού πλούσιου σε φλαβονοειδή τρεις φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης σε νεαρούς ενήλικες.
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος και μαγνησίου, τα οποία είναι σημαντικά για την πρόληψη της κατάθλιψης. Το φυλλικό οξύ εμπλέκεται στον μεταβολισμό μονοαμινών όπως η σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Η μειωμένη σύνθεση σεροτονίνης έχει ως αποτέλεσμα μια καταθλιπτική διάθεση.
Μαύρη σοκολάτα
Μια μικρή, τριών εβδομάδων μελέτη του 2022 που διεξήχθη στη Νότια Κορέα, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη διάθεση αφού έτρωγαν 10 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 85% περιεκτικότητα σε κακάο τρεις φορές την ημέρα. Όσοι κατανάλωναν σοκολάτα με 70% κακάο ή καθόλου σοκολάτα δεν είδαν τα ίδια αποτελέσματα. Οι ερευνητές απέδωσαν αλλαγές στα μικρόβια που ζουν στα έντερα.
Ο εκπληκτικός τρόπος για να φάτε πατάτες χωρίς να αυξήσετε τον γλυκαιμικό δείκτη