Στην ερώτηση, αν υπάρχει κάποια δροσερή και ελαφριά πρόταση φαγητού, η απάντηση είναι.. φακές!
Τις ημέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, το στομάχι μας αισθάνεται πιο γρήγορα την αίσθηση του φουσκώματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουμε όρεξη για φαγητό. Νιώθουμε το μπούχτισμα της ζέστης και προσπαθούμε να βρούμε μια απολαυστική λύση, που θα δροσίσει τον ουρανίσκο, θα γεμίσει θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό και ταυτόχρονα δεν θα μας βαρύνει. Η φακές σαλάτα λοιπόν είναι ένα τέτοιο γεύμα.
Προλαβαίνω όλους όσους θα παραπονεθούν ότι οι φακές τους φουσκώνουν, καθότι καθόλου άδικο δεν έχουν, όμως η επιλογή της ως σαλάτα είναι ήπια για το στομάχι και το γεγονός ότι είναι στεγνό φαγητό το καθιστά πιο ευκολόπεπτο.
Υλικά
- Μισό πακέτο φακές Beluga βιολογικές
- 1 πακέτο τρίχρωμες πιπεριές κομμένες σε κύβους ή λωρίδες
- 2 λωρίδες φρέσκο κρεμμύδι κομμένο μικρά κομμάτια
- 1 αγγούρι
- 5 ντοματίνια
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια ή λωρίδες
- 4 άνθη από μπρόκολο (προαιρετικά)
- Μαϊντανός
- Λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι (προαιρετικά)
- Μηλόξυδο ή βαλσάμικο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες βρασίματος που αναγράφονται στο σακουλάκι. Προτιμάμε ελαφρώς να κρατάνε στο βράσιμο, για να μη έχουν πολτοποιημένη υφή. Αφού τις αφήσουμε να κρυώσουν, τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά που έχουμε ήδη καθαρίσει και ψιλοκόψει. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι, αλάτι και πιπέρι της αρεσκείας μας και στο τέλος προσθέτουμε μηλόξυδο, μέχρι να νιώσουμε ότι έχει οξυνθεί η γεύση, αλλά χωρίς υπερβολή.
Αντί για μηλόξυδο μπορούμε να προσθέσουμε βαλσάμικο. Αυτά τα υλικά αποτελούν ταιριαστό και θρεπτικό συνδυασμό, όμως, έχουμε τη δυνατότητα ν’ αφαιρέσουμε κάποιο, προσθέτοντας ένα άλλο της αρεσκείας μας.
Στο τέλος, αφού έχουμε ανακατέψει καλά, αφήνουμε το μπολ για 40 λεπτά με μια ώρα στο ψυγείο και η δροσερή μας σαλάτα από φακές είναι έτοιμη!