HerNews.gr
Γνώμες

Η δύναμη της Συγχώρεσης

Λένε πως η Συγχώρεση είναι το προσόν του δυνατού..
Γράφει η Μπάγια Αντωνοπούλου
Μιλώντας για Συγχώρεση, πόσα δυσάρεστα συναισθήματα προκύπτουν από τις πράξεις των άλλων;
Από τη συμπεριφορά των γονιών σου στο μεγάλωμα σου, την απουσία του συντρόφου σου όταν τον έχεις ανάγκη, τον εκφοβισμό στη δουλειά σου, τα ψέμματα και την προδοσία των φίλων σου…
Από μικρά μέχρι μεγάλα σφάλματα, που μας έχουν σημαδέψει ανεπανόρθωτα.
Λόγια και πράξεις που όλοι μας έχουμε βιώσει και μας πληγώνουν, μας θυμώνουν, κάνοντας μας να μη συγχωρούμε αυτόν, ή αυτούς που μας πόνεσαν.
Ίσως η συγχώρεση να είναι η πιο δύσκολη δοκιμασία της ψυχής. Οι άνθρωποι πολύ σπάνια και πολύ δύσκολα συγχωρούμε.
Οι περισσότεροι από εμάς κρατάμε μέσα μας θυμό, ίσως και μίσος για ατελείωτα χρόνια.. Και είναι απολύτως ανθρώπινο και φυσιολογικό να αισθανόμαστε έτσι, αφού κάποιος άλλος ευθύνεται για τον πόνο και τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας έχει προκαλέσει με τις πράξεις του.
Είτε το ήθελε, είτε όχι, έχει βλάψει την ψυχή μας.
Το συναίσθημα του θυμού όμως, μας κρατάει μέσα σε μια φυλακή, γεμίζοντας με τοξικά συναισθήματα τις σκέψεις και την καθημερινότητα μας, κάτι που δεν μας επιτρέπει να νιώσουμε αληθινά την ευτυχία στη ζωή μας..
Πολλές φορές μάλιστα η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζει την σωματική μας, με τα συναισθήματα θυμού να μας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας  , αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες ασθένειες που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας.
Συγχωρούμε για την ψυχική μας υγεία.
Ο επιστημονικός κόσμος, με πληθώρα ερευνών έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι τόσο ο ψυχικός όσο και ο σωματικός πόνος, ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου: τον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό και τον φλοιό του προσαγωγίου. Η σύνδεση στο επίπεδο φυσιολογίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα υφίσταται, αποδεικνύοντας την θεωρία.
Συμπέρασμα: Ο θυμός μας αρρωσταίνει.
Έρευνες που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να συγχωρέσουν, έχουν την τάση να νιώθουν πολύ πιο χαρούμενοι και να διατηρούν αισιόδοξη στάση στη ζωή τους.
Η συγχώρεση είναι το πιο δύσκολο κατόρθωμα για τους περισσότερους ανθρώπους
Και πραγματικά, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας έχει πληγώσει, όπως και μεγαλύτερη ίσως προσπάθεια για να καταφέρουμε να συγχωρήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα..
Η συγχώρεση είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να προχωρήσεις ολοκληρωτικά μπροστά
Είναι μια προσωπική διαδρομή κάθαρσης που έχει να κάνει με τον ίδιο μας τον εαυτό και όχι με το άλλο πρόσωπο. Γι’ αυτό και η συγχώρεση μας οδηγεί στην απελευθέρωση.
Με το να αρνούμαστε να συγχωρήσουμε, δεν τιμωρούμε κανέναν άλλον εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Η πικρία που συσσωρεύεται μέσα μας γίνεται ένα δηλητήριο που στάζει στην ίδια μας την ψυχή. Είναι αδύνατον να είμαστε υγιείς και ελεύθεροι όταν κρατάμε τον εαυτό μας δεμένο στο παρελθόν..
Με το να συγχωρήσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι τον δικαιολογείς, ούτε ότι τον δικαιώνεις για το κακό που σου προκάλεσε. Απλά αφήνεις πίσω το παρελθόν και ότι σε κρατάει δέσμιο στα δυσάρεστα συναισθήματα.

 

Συγχώρεση δε σημαίνει Ξεχνάω

Προφανώς δεν ξεχνάω. Συγχώρεση σημαίνει αγαπάω τον εαυτό μου. Με το να συγχωρούμε, αποδεικνύουμε πως είμαστε οι κυρίαρχοι του εαυτού μας. Κανένα πάθος, κανένας θυμός και κανένα μίσος, δεν μπορεί να κυριεύσει εμάς και τα συναισθήματα μας. Κάνουμε δηλαδή ένα δώρο σε εμάς τους ίδιους, επιτρέποντας μας να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας πλήγωσαν και να προχωρήσουμε χωρίς απωθημένα και θυμό στη ζωή μας.

Τι σημαίνει η λέξη Συγχωρώ
Συγχωρώ = συν + χωρώ (δίνω χώρο)
Χώρο στον εαυτό μας για όμορφες σκέψεις, για όμορφα συναισθήματα, μακριά από αρνητισμό και πικρίες. Συγχωρώ σημαίνει σταματάω να έχω αρνητικά συναισθήματα απέναντι σε κάποιον που έκανε ένα σφάλμα
 

MAHATMA GANDHI

“Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν”
Συνήθως τα άτομα που δυσκολευόμαστε περισσότερο να συγχωρήσουμε, είναι αυτά που μας έχουν δώσει και τα μεγαλύτερα μάθημα στη ζωή. Μπορεί να μας άφησαν ανοικτές πληγές, αλλά μάθαμε.. Και ίσως ήρθε η ώρα αυτές οι πληγές να κλείσουν.
ΥΓ: Όχι, προφανώς και δεν είμαι Αγία. Ούτε τα καταφέρνω εύκολα να συγχωρώ. Πιστεύω όμως πως Συγχώρεση σημαίνει “δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να ζήσει χωρίς πόνο”. Οπότε το προσπαθώ. Και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα.
Εσύ, τι θα κάνεις, λοιπόν;

 

Μπάγια Αντωνοπούλου

Νεότερα Άρθρα

Τα ετερώνυμα έλκονται ή όλοι ψάχνουμε τον εαυτό μας σε μία σχέση; Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος!

georgegsp

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα ή το αντίθετο; Oι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

georgegsp

HisStories 11: “Απλά να με κοιτάς, αρκεί…”

Her News b