HerNews.gr
Health

Η επιστήμη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μένουμε ποτέ ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα

Μερικές φορές είναι δελεαστικό να μείνεις ξύπνιος μέχρι αργά. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να πάνε για ύπνο πολύ πριν τα μεσάνυχτα.

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ο μεσημεριανός ύπνος την επόμενη μέρα ή η αναπλήρωση της απώλειας ύπνου αργότερα θα διορθώσει την κατάσταση, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η έρευνα δείχνει ότι το να μένεις ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επειδή ο εγκέφαλος δεν είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και με μερικά φλιτζάνια καφέ, το να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά μπορεί να έχει αποτελέσματα.

#1Το να μένετε ξύπνιες μετά τα μεσάνυχτα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το να μείνετε ξύπνιες μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα , προκαλώντας σας να αρρωστήσετε πιο συχνά. Όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνά κρυολογήματα, αλλά μπορεί επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου . Θεραπεύεστε ενώ κοιμάστε, επομένως το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να καταπολεμάτε ασθένειες και αρρώστιες.

#2  Αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές ύπνου
Μερικές φορές το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής ύπνου. Άλλες φορές, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας συνεχόμενης διαταραχής ύπνου. Μερικές από τις διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν:

  • αυπνία
  • άπνοια ύπνου
  • ναρκοληψία
  • εφιάλτες
  • υπνοβασία
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μερικές φορές το να κοιμάστε μετά τα μεσάνυχτα είναι απλώς μια κακή συνήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν σχετίζεται με διαταραχή ύπνου.

#3 Όταν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά, μπορεί να αναπτύξετε κακές διατροφικές συνήθειες
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε κακές διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο αργά τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες και fast food από άλλους. Η αύξηση των θερμίδων μπορεί να προκαλέσει περίπου δύο κιλά αύξηση βάρους το μήνα.

#4 Το να μένεις ξύπνια μετά τα μεσάνυχτα επηρεάζει τη γνώση και τη διάθεση
Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι το ιστορικό του ύπνου σας και ο χρόνος που περνάτε ξύπνιος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεσή σας. Το να μην κοιμάστε αρκετά τη νύχτα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των νευρώνων σας επειδή χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας ωθεί τη γνώση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειώνει την εγρήγορση τη νύχτα. Εάν μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά και δεν επιτρέπετε στο σώμα σας να ανακάμψει και να περάσει τον κύκλο, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης και αισθάνεστε.

#5 Αυξάνετε τον κίνδυνο αρνητικών σκέψεων, άγχους και κατάθλιψης
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Επίσης, ασχολούνται με δευτερεύοντα θέματα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης .

Το να μένετε ξύπνιοι τα μεσάνυχτα μπορεί να μην είναι καθόλου κακό σε κάποιες περιπτώσεις
Ενώ το να μένεις ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να μειώσει την υγεία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη. Όταν κάποιος έχει κορυφαία σωματική απόδοση τη νύχτα, μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να επιτύχει τους στόχους του. Ομοίως, εάν κάποιος αισθάνεται πιο δημιουργικός αργά το βράδυ, το να μένει ξύπνιος μέχρι αργά μπορεί να τον βοηθήσει να σκεφτεί ιδέες και να παράγει ευεργετικά αποτελέσματα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Διαβήτης: Οδηγίες για ξέγνοιαστες και ασφαλείς διακοπές

Her News

Ποια είναι η χειρότερη ώρα να καταναλώσετε χυμό πορτοκαλιού;

HerNewskl

Ζιζέλ Μπούνχτεν: Αποκαλύπτει βήμα βήμα τη διατροφή & την ρουτίνα γυμναστικής της

HerNews ka