HerNews.gr
Health

Μεσημεριανός ύπνος: Κάνει καλό στη μνήμη

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθάει την μνήμη μας, βάση μελετών και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ημέρα. Προσοχή, όμως στην διάρκεια γιατί το “χάνουμε” οι περισσότεροι! 

Υπάρχουν 2 τύποι ανθρώπων, αυτοί που δεν αντέχουν αν δεν κοιμηθούν το μεσημέρι και εκείνοι που όταν ξυπνούν δεν ξέρουν τι μήνα έχουμε, σε ποιο έτος βρισκόμαστε και που βρίσκονται….Αυτοί έχουν απορρίψει τον μεσημεριανό ύπνο από την ζωή τους. Χάνουν, όμως το σημαντικότερο όφελος, την καλύτερη λειτουργία της μνήμης! Μέχρι δύο ώρες είναι το όριο διάρκειας που πρέπει να κοιμηθεί ένας άνθρωπος για να ξεκουραστεί και να βελτιώσει την σκέψη του. Εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει, δηλαδή. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.200 άτομα, που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ παράλληλα μετρήθηκε και ο χρόνος αλλά και η τακτικότητα του μεσημεριανού ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ξεκουράζονταν έστω και λίγο είχαν καλύτερες αποδόσεις στις γνωστικές αξιολογήσεις όσον αφορά την αίσθηση του χώρου, τη μνήμη και τη λεκτική ευχέρεια. Παρόλα αυτά, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί ποια είναι η αιτία που ο ύπνος επιφέρει βελτιωμένα αποτελέσματα στις γνωστικές αξιολογήσεις.

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι ο ύπνος έχει μερικά  οφέλη που μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία αλλά και η διάρκεια του ύπνου. Η ρουτίνα του σύντομου και συχνού μεσημεριανού ύπνου διάρκειας μικρότερης των τριάντα λεπτών και για τέσσερις φορές την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τουναντίον, όσοι κοιμούνται το μεσημέρι για δύο ή και περισσότερες ώρες φαίνεται πως έχουν ασθενέστερη γνωστική λειτουργία αν και δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία και το αποτέλεσμα. Eεπιπλέον, σύμφωνα  με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020, ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα (περισσότερο από 60 λεπτά) σχετιζόταν με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 34% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα και ο ύπνος θέλει το μέτρο που του αναλογεί. 

Πηγή: ygeiamou

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: «Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»

georgegsp

Morning routine: Έτσι θα αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο

georgegsp

Πως να διώξουμε την αρνητικότητα από τη ζωή μας!

georgegsp