«Το να αρχίσεις ένα πόλεμο, είναι απλό. Το να τον τερματίσεις, όμως, είναι πιο δύσκολο. Στην αρχή σχεδόν κάθε στρατιωτικής λαίλαπας υπάρχει η ψευδαίσθηση πως ο αντίπαλος θα νικηθεί σχετικά εύκολα»…
Η ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ήταν ένα απρόσμενο, βίαιο γεγονός που άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι τότε.
Έναν χρόνο μετά, η μακροχρόνια ειρήνη στην Ευρώπη και και οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη ρωσική αρκούδα έχουν ανατραπεί ολοκληρωτικά.
Ο νέος αυτός πόλεμος, που μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα συμβεί, έφερε επανάσταση στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας, σίγησε τη “στρατηγική αυτονομία” της Γαλλίας, ενθάρρυνε την ενότητα της Ευρώπης και ανανέωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην διατλαντική συμμαχία.
Δώδεκα μήνες αργότερα το οικονομικό και κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο και ξεπερνά κατά πολύ τα ευρωπαϊκά σύνορα. Οι ζωτικές εξαγωγές σιταριού από την Ουκρανία προς τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής μπλόκαραν στη Μαύρη θάλασσα.
Η εύθραυστη μετά την Covid-19 παγκόσμια αλυσίδα προμηθειών έπαθε μεγαλύτερη ζημιά πυροδοτώντας σημαντική αύξηση του κόστους ζωής. Η υπερεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο έγινε ξεκάθαρη μαζί με τους κινδύνους της.
Οι δυτικές κυρώσεις δάγκωσαν τη Ρωσία που τράβηξε εκ νέου το χαρτί των πυρηνικών και ήρθε πιο κοντά με την Κίνα.
365 μέρες μετά από τις εναέριες και πυραυλικές επιθέσεις αλλά και τις μάχες στο έδαφος 180.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, 140.000 Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν και 8 εκατομμύρια άλλοι πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς.
Με τη Ρωσία να μην κερδίσει και την Ουκρανία να μην έχει χάσει, το ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι αν η περιβόητη τρίτη φάση του πολέμου, που μόλις ξεκίνησε και προβλέπεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, άγρια, μπορεί να οδηγήσει και στη λήξη του.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειωσει το 2023, απαντούν οι αναλυτές
Η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από κάθε σπιθαμή του ουκρανικού εδάφους που θέλει το Κίεβο δεν είναι εφικτός στόχος και παρότι η Μόσχα δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει πως ορίζει τη νίκη στην Ουκρανία, αν δηλαδή στόχος είναι η κατάληψη περιοχών της ή η άσκηση πλήρους ελέγχου και η μετατροπή της σε κράτος δορυφόρο, θρίαμβος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να υπάρξει.
Πιθανότερο σενάριο για κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θεωρείται η ισοπαλία, που μεταφράζεται σε έναρξη των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της εξάντλησης των δυνάμεων των δύο χωρών, που όμως δεν θα φέρουν την ειρήνη, απλά μια κατάπαυση του πυρός. Αυτή θα αποτελέσει το πρελούδιο για νέες συγκρούσεις την επόμενη μέρα.
Πηγή: Vradini.gr