HerNews.gr
Health

Πέντε τρόφιμα που δεν είναι τόσο υγιεινά και… αθώα όσο νόμιζες

To να τρώμε υγιεινά αναμφίβολα έχει πολλά οφέλη στο σώμα και στη διάθεσή μας, ωστόσο το να κάνει κάποιος την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής αποτελεί μία πρόκληση

Πώς θα αρχίσουμε να καταναλώνουμε πιο υγιεινά τρόφιμα;

Πολλές από τις σημερινές τροφές προωθούνται ως «υγιεινές» επιλογές. Στην πραγματικότητα όμως, κάποιες είναι χειρότερες ακόμη κι από τις φανερά ανθυγιεινές, όπως το junk food. Η καρδιολόγος Elizabeth Klodas, γράφοντας στο CNBC , συμβουλεύει τους αναγνώστες να αποφύγουν αυτές τις πέντε τροφές καθώς δεν είναι τόσο υγιεινές όσο θα θέλαμε τελικά να πιστεύουμε.

Τα πέντε βασικά «μη υγιεινά» τρόφιμα που πρέπει να προσέξεις

Ψωμί (ακόμη και ολικής)

Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα τα οποία δεν είναι τόσο καλά για την υγεία μας. Τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους παράγοντες νατρίου στη διατροφή μας. Το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι για καρδιακές παθήσεις.

Τα περισσότερα προϊόντα «ολικής αλέσεως» δεν είναι εντελώς «ολικής». Μάλιστα, το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να έχει παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με εκείνον του άσπρου ψωμιού καθώς αυξάνει εξίσου τα σάκχαρα. Μία καλή λύση είναι να επιλέγουμε ψωμί με ορατούς σπόρους ώστε να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Γάλα χαμηλών λιπαρών

Τα προϊόντα που αναγράφουν «με χαμηλά σε λιπαρά», δεν θα έπρεπε να ταυτίζονται με τα υγιεινά τρόφιμα. Τα περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι κύριες πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Εναλλακτικές λύσεις είναι τα προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου. Επιπλέον, για περισσότερο ασβέστιο προτείνεται η κατανάλωση σε αμύγδαλα, μπρόκολο, λάχανο κλπ.

Light αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Γι’ αυτό συνήθως, όσοι κάνουν δίαιτα επιλέγουν αναψυκτικά light.

Σύμφωνα με έρευνες όμως, τα light αναψυκτικά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών στο έντερό μας που προστατεύουν από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Σύμφωνα με την διατροφολόγο, αντί για κάποιο light αναψυκτικό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε το μαύρο και το πράσινο τσάι ή κάποιο ανθρακούχο νερό.

Μπάρες δημητριακών

Κι όμως! Οι μπάρες δημητριακών δεν είναι τόσο αθώες όσο πίστευες.

Μάλιστα, πολλές μπάρες εξαιτίας όλης της προστιθέμενης ζάχαρης και των γλυκαντικών, δεν είναι πραγματικά καλύτερες από μια σοκολάτα. Η συμβουλή της διατροφολόγου είναι να καταναλώνουμε ωμούς ξηρούς καρπούς και βρώμη με αποξηραμένα φρούτα.

Μαργαρίνη

Το είδος της μαργαρίνης, αλλά και η υπερβολική ποσότητα, όπως και κάθε άλλου τροφίμου, τελικά μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου.

Πολλά είδη μαργαρίνης που κυκλοφορούν στην αγορά παρασκευάζονται με φοινικέλαιο, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη μας.

Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λινέλαιο είναι από τις καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου «κακά» λιπαρά.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς θα καταλάβεις πως καταναλώνεις περισσότερα φρούτα από όσο χρειάζεσαι;

HerNewskl

Δίαιτα detox: Πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο σπίτι

georgegsp

Ποια τρόφιμα να τρώτε και ποια να αποφεύγετε στην περίοδο

georgegsp