Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και αναπόφευκτο συναίσθημα και η έκφρασή του, παρότι πολλές φορές δυσάρεστη, πρέπει να γίνεται απόλυτα κατανοητή.
Αυτό όμως που πολλές φορές ξεχνάμε είναι πως ο θυμός δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των «μεγάλων». Κάθε παιδί έχει κάποιες μέρες που τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά, αλλά για μερικά, τα ξεσπάσματα θυμού, η απογοήτευση και η αγανάκτηση είναι ο κανόνας.
Αντίθετα, ακόμα και πριν από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα βρέφη μπορούν να εκδηλώσουν θυμό μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους, το γοερό κλάμα, τις σφιγμένες γροθιές.
Επίσης, ακόμη κι αν πολλές φορές μας φαίνεται παράλογο, πολλά παιδιά νιώθουν δικαιολογημένα θυμό απλώς πολλές φορές δυσκολεύονται να το εκφράσουν.
Γιατί όμως μπορεί ο θυμός να κυριεύσει ένα παιδί;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παιδί σας μπορεί να φαίνεται πιο θυμωμένο από άλλα παιδιά, όπως:
- Να βλέπει άλλα μέλη της οικογένειας να μαλώνουν ή να είναι θυμωμένα μεταξύ τους
- Προβλήματα φιλίας
- Υπόκεινται σε εκφοβισμό
- Δυσκολεύεται με τις σχολικές εργασίες ή τις εξετάσεις
- Αίσθημα άγχους ή φόβου για κάτι
- Αντιμετώπιση των ορμονικών αλλαγών κατά την εφηβεία
- Κάποια άλλη διαταραχή όπως ΔΕΠΥ, Αυτισμός, μαθησιακές δυσκολίες
Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον θυμό των παιδιών σας;
Οι περισσότεροι έχουμε έρθει σε επαφή με ένα θυμωμένο παιδί. Συχνά είναι δύσκολο για τους γονείς να χειριστούν την εκρηκτική και θυμωμένη συμπεριφορά των παιδιών, αλλά η κατανόηση του γιατί ενεργούν έτσι μπορεί να βοηθήσει.
Ένα παιδί που είναι τόσο συγκλονισμένο και ξεσπά, είναι ένα ταλαιπωρημένο παιδί. Δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να τα εκφράσει με πιο ώριμο τρόπο. Μπορεί να του λείπει η γλώσσα ή ο έλεγχος των παρορμήσεων ή οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.
Κάποιες προτάσεις για να το αντιμετωπίσετε είναι:
Να μείνετε ήρεμοι
Αντιμέτωποι με ένα μανιασμένο παιδί, είναι εύκολο να αισθάνεστε και να βγείτε εκτός ελέγχου, φωνάζοντας του. Αλλά όταν τους φωνάζετε. θα τα κάνετε μόνο πιο επιθετικά και προκλητικά.
Όσο δύσκολο κι αν είναι, αν μπορέσετε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, μπορείτε να γίνετε πρότυπο για το παιδί σας και να του μάθετε να κάνει το ίδιο πράγμα.
Μην υποχωρήσετε
Μην τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά συμφωνώντας σε αυτό που θέλουν για να το σταματήσουν. Επαινέστε την κατάλληλη συμπεριφορά. Όταν ηρεμήσουν, επαινέστε τα γι’αυτό που κατάφεραν.
Σεβαστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας.
Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο εξαιτίας ενός άλλου συναισθήματος που δυσκολεύεται να εκφράσει.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αντιλαμβάνεται ότι αναγνωρίζετε και σέβεστε τα συναισθήματά του, γιατί αυτό θα το βοηθάει να εκφράζετε. Ακούστε ενεργά το παιδί σας και αντανακλάστε τα συναισθήματά του πίσω σε αυτό.
Συχνά, τα παιδιά δεν έχουν τις λέξεις για να εκφράσουν πώς αισθάνονται και είναι σημαντικό για τους γονείς να το κάνουν αυτό για τα παιδιά. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε δηλώσεις όπως «Είναι λογικό να νιώθεις θυμωμένος» ή «Καταλαβαίνω ότι αυτό που έγινε σε ενόχλησε». Επισημάνετε τα συναισθήματα του παιδιού σας, γιατί κάτι τέτοιο θα το βοηθήσει να νιώσει ότι ακούγεται και γίνεται κατανοητό.
Ρωτήστε το παιδί σας τι χρειάζεται.
Όταν το παιδί σας περνάει δύσκολες στιγμές και ενώ μπορεί να θέλετε να προχωρήσετε στην επίλυση των προβλημάτων, το παιδί μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει πρώτα. Γι’αυτό ρωτήστε το άμεσα τι μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει υποστήριξη.
Καλλιεργήστε δεξιότητες διαχείρισης θυμού
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε ένα παιδί που νιώθει θυμό είναι να του διδάξετε συγκεκριμένες τεχνικές διαχείρισης θυμού .
Η λήψη βαθιών αναπνοών, για παράδειγμα, μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα του παιδιού σας όταν είναι αναστατωμένο.
Το να πάτε για μια γρήγορη βόλτα, να μετρήσετε μέχρι το 10 ή να επαναλάβετε μια χρήσιμη φράση μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Aκολουθήστε μας στo Google News