HerNews.gr
Γνώμες

Τι είναι αυτοκαταστροφή

Δύσκολη λέξη η αυτοκαταστροφή, με ποικίλα συναισθήματα. Η αυτοκαταστροφή είναι μάστιγα των ημερών και πρέπει όλοι μας να ανταπεξέλθουμε στον μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Τον εαυτό μας.
Γράφει η Βιβή Μπουγιούρα

Ο σκοπός της ζωής είναι να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στο «εγώ» μας; Είναι μια από τις πιο επώδυνες διαταραχές και όταν την αντιληφθούμε έρχεται σιγά σιγά η αρχή του τέλους. Για να βγεις από αυτό το «τρυπάκι» έρχεσαι αντιμέτωπος με το πιο βαθύ σκοτάδι. Αλλά να θυμάσαι πάντα το πιο βαθύ σκοτάδι έρχεται πριν την αυγή..

Υπάρχουν τα φανερά και τα κρυφά αυτοκαταστροφικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε να
είμαστε μονίμως σαρκαστικοί με τον εαυτό μας και να αναζητάμε την ταπείνωση. Να πέφτουμε στο κρεβάτι και αντί να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε για να διορθώσουμε λάθη της ημέρας ή μιας κακής κατάστασης , το μόνο που κάνουμε είναι να λέμε «καλά να πάθω, το άξιζα». 

Δεν βλέπουμε τα καλά που προσφέρουμε, είτε στην δουλειά μας, είτε στην προσωπικής μας ζωής. «Κολλάμε» τον εαυτό μας στον τοίχο και τον χτυπάμε αλύπητα.

Στην αυτοκαταστροφή ένα μέρος της είναι ο «μαζοχισμός» . Οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι πλαισιώνονται από τοξικό περιβάλλον που οι ίδιοι το έχουν επιλέξει και θεωρούν αδύνατο να ξεφύγουν από αυτό. Θεωρούν ότι τους αξίζει να είναι σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Είμαστε αναβλητικοί. Δεν θέλουμε ούτε να κάνουμε τα απλά καθημερινά, όπως μπάνιο, ύπνο και φαγητό. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις είναι η αρχή μιας πολύ δύσκολης πάθησης που ονομάζεται «Κατάθλιψη». 

Αν βρεις από την αρχή ότι πάσχεις από αυτοκαταστροφικές τάσεις τότε πρέπει ή να
συμβουλευτείς ειδικό – που είναι αναγκαίο γιατί το τέρας που παλεύεις μέσα σου το βγάζεις έξω σου και το αντιμετωπίζεις – ή με αγαπημένους  ανθρώπους που σου υπενθυμίζουν πόσο σημαντικός είσαι και σου απλώνουν το χέρι για να σε βγάλουν ξανά στην «επιφάνεια». 


Πάνω από τον εαυτό μας όμως δεν υπάρχει κανείς. Αυτή είναι η βασική αρχή.
Να αγαπάς τον εαυτό σου, με αυτόν πορεύεσαι και στα πιο βαθιά σκοτάδια και στις πιο φωτεινές μέρες, έχεις μόνο αυτόν. 

Να μην είσαι αυστηρός με ό,τι κάνεις. Βελτιώσου όπου πιστεύεις ότι κάνεις κάτι λάθος.Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωνε αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα, τους στόχους και τα λάθη σου. Θα δεις ότι η ζυγαριά θα γέρνει προς το πρώτο. Σε όλα αυτά που έχεις καταφέρει.

Άλλαξε περιβάλλον. Όλη αυτή η δύσκολη συνθήκη έρχεται από μέρη που δεν θα ήθελες να είσαι. Εργασία; Σύντροφος; Φίλοι; Ψάξε μέσα σου και βρες τι σου φταίει. Άλλαξε το. Η αλλαγή είναι πάντα δύσκολη γιατί υπάρχει και η συνήθεια, που αυτό και όλα τα παραπάνω θα μας τα εξηγήσει σύντομα ειδικός.

Βιωματικά μιλώντας, όταν επισκέφτηκα ψυχολόγο η ζωή μου πήρε ανοδική πορεία. Όταν έβγαλαν ανθρώπους που μου κουνούσαν το δάχτυλο για το πόσο “λίγη” είμαι & όταν άλλαξα ριζικά επαγγελματικά βήματα κατάλαβα ότι ο δρόμος για την λύτρωση ήταν μακρύς αλλά ευθύς.
Μάθε να λες «όχι» και τότε θα είναι η αρχή για να νιώθεις καλύτερα. Θα λες «όχι» σε ό,τι σε ενοχλεί και σε ό,τι σε πιέζει.

Πίστεψε στον εαυτό σου και αγάπησέ τον. Αν δεν τον αγαπάς, δεν θα αγαπήσεις τίποτα.
Ούτε καν το μεγαλύτερο δώρο που λέγεται «Ζωή»

Βιβή Μπουγιούρα 
Contact me @ : 

Νεότερα Άρθρα

Τι πρέπει – τι δεν πρέπει;

Her News b

Her News: Είμαστε στον Αέρα!

Her News

Είναι χαρά και ευλογία να είσαι Νονά, να το θυμάσαι..

Her News