HerNews.gr
Παιδί

Bullying: Πως θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού

child

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying, είναι σημαντικό να παρέμβετε γρήγορα για να το σταματήσετε, πριν ο εκφοβισμός βλάψει το άτομο του.

Οι παρακάτω ενδείξεις μπορούν να σας φανούν χρήσιμες, για να καταλάβετε αν το παιδί σας αποτελεί θύμα bullying. 

Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις

Εάν ένα παιδί ή ένας έφηβος έχει έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε συζητήσεις σχετικά με το σχολείο ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι έχει άγχος γύρω από αυτά τα γεγονότα. Στα μικρότερα παιδιά, αυτό τείνει να επικεντρώνεται σε συζητήσεις γύρω από το σχολείο. Ενώ στο γυμνάσιο τα παιδιά πιο συναισθηματικά τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

bullying

Απροθυμία να πάει στο σχολείο 

Με τα μικρότερα παιδιά, προσέξτε για επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες για να μείνουν σπίτι. Αυτές μπορεί να είναι πόνοι και αδιαθεσία. Ακόμα μπορεί να είναι συχνές κλήσεις από τη δασκάλα του που ζητά να τα παραλάβετε νωρίτερα. Με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, κρατήστε συχνή επικοινωνία με τους δασκάλους για να βεβαιωθείτε ότι παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό να αποφύγει εντελώς το σχολείο. 

Θυματοποίηση

Το παιδί σας έχει αρχίσει να περπατά με το κεφάλι κάτω; Δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει ή να διατυπώσει τη γνώμη του; Αυτά ίσως είναι ενδείξεις ότι έχει υιοθετήσει την ψυχολογία του θύματος. Τα παιδιά αυτά τείνουν με τον χρόνο να είναι πιο εύκολα στον εκφοβισμό. Σκεφτείτε να εγγράψετε το παιδί σας σε μια δραστηριότητα που δεν έχει ανταγωνισμό με άλλους παίκτες. Για παράδειγμα το τζούντο ή οι πολεμικές τέχνες. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα είναι σε θέση να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση χωρίς την πίεση του να πρέπει να είναι αρεστό σε συμπαίκτες.

kids

Ταραχώδης ύπνος

Εάν ένα παιδί φαίνεται πιο κουρασμένο το πρωί ή απλώς πιο νωχελικό από ό,τι συνήθως, αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη νύχτα. Η εξάντληση θα μπορούσε να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους: Η αδυναμία εστίασης ή διατήρησης της σωστής υγιεινής μπορεί να υποδεικνύει οτιδήποτε. Aπό προβλήματα ύπνου μέχρι bullying και κατάθλιψη.

Νεότερα Άρθρα

Ποιότητα και παιδί – Πως θα διδάξουμε “καταναλωτική νοοτροπία” στα παιδιά μας

Her News

Γυαλιά Hλίου: Είναι αναγκαία για τα παιδιά;

Her News b

«Ένας ασυνήθιστος ποντικούλης» – Ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά

Her News