HerNews.gr
Ελλάδα

Αλλαγή Ώρας: Θα γυρίσουμε ξανά τα ρολόγια μας;

clock

Τι αποφασίστηκε τελικά; Θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας;

Πολλά είχαν ακουστεί για την αλλαγή της ώρας. Τον τελευταίο καιρό είχαμε ακούσει ότι δεν θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας στην καθιερωμένη “εαρινή” ώρα που τηρούμε τόσα χρόνια. Τι αποφασίστηκε όμως;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα , ξανά τους δείκτες των ρολογιών μας θα πρέπει να ρυθμίσουμε σε μερικές μέρες καθώς ακόμα, παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ετών, δεν υπάρχει απόφαση σχετικά με την κατάργηση του μέτρου για την αλλαγή ώρας 2022, ώστε να πάψουν οι εναλλαγές μεταξύ χειμερινού και θερινού ωραρίου.

clock

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του τρέχοντος μήνα, δηλαδή στις 27 Μαρτίου 2022, όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00. Εάν μέχρι το φθινόπωρο του 2022 δεν μεσολαβήσει κάποια ευρωπαϊκή απόφαση για την κατάργηση του μέτρου, τότε η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Πως δημιουργήθηκε το μέτρο της αλλαγής της ώρας;

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω. Η Ισλανδία είναι μια χώρα που δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο.

clock

Πότε ήρθε η πρόταση για κατάργηση του μέτρου;

Η πρόταση της κατάργησης της αλλαγής της ώρας ήρθε πρώτα το 2018. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής. Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Νεότερα Άρθρα

Σάλος με κακοποίηση ζώου στα Ιωάννινα – Αγροτικό έσερνε γαϊδουράκι σε κεντρικό δρόμο

Her News

Αλκυονίδες ημέρες: Έρχονται και φέρνουν… 20άρια -Τι καιρό θα κάνει την Τσικνοπέμπτη

HerNews ka

Tου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου

Her News b