HerNews.gr
Διεθνή

Οι Ιταλοί που αγαπούν τον Πούτιν – «..Ένας έρωτας που δεν έχει τελειώσει»

Ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ακόμα φίλους στην Ιταλία, γράφει το Politico σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ιταλία και Ρωσία: Ένας έρωτας που δεν έχει τελειώσει». Οι Ιταλοί που αγαπούν τον Πούτιν…

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσι απευθύνθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, ο αριθμός των κενών εδρών ήταν εμφανής.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις βουλευτές δεν παρευρέθηκαν. Οι απουσίες ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι, ακόμη και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο έχει ακόμα φίλους στην Ιταλία, γράφει το Politico σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ιταλία και Ρωσία: Ένας έρωτας που δεν έχει τελειώσει».

Αν και η ιταλική ρωσοφιλία αποδίδεται συχνά στη δύναμη του Κομμουνιστικού Κόμματος και τις στενές σχέσεις με τη Μόσχα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ιταλοί λαϊκιστές σε όλο το πολιτικό φάσμα βλέπουν με καλό μάτι τον Πούτιν. Πράγματι, υπάρχει ένα συμπαγές μπλοκ δεξιών και αριστερών στο κοινοβούλιο της Ρώμης που αντιδρά συνεχώς στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και είναι ενάντια των κυβερνητικών σχεδίων για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, πυροδοτώντας εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η Μπιάνκα Λάουρα Γκρανάτο, γερουσιαστής από το Alternativa, ένα κόμμα που αποτελείται από πρώην μέλη του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων, ευρύτερα γνωστή από τη θέση της κατά του εμβολίου για τον κορωνοϊό, χαρακτήρισε το κοινοβούλιο «δουλοπρεπή κλίκα» που φιλοξενεί τον Ζελένσκι και επέμεινε σε ανάρτηση της στο Telegram ότι στο ιταλικό κοινοβούλιο πρέπει να ακούσουν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος «διεξάγει μια σημαντική μάχη όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για όλους εμάς ενάντια στην παγκοσμιοποιητική ατζέντα».

Ο Βίτο Κομεντσίνι, βουλευτής από την ακροδεξιά Λέγκα, είπε ότι το να παρευρεθεί στην ομιλία του Ζελένσκι θα ήταν «ασέβεια» προς τον λαό του Ντονμπάς, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τον Πούτιν κατέλαβαν εκτάσεις γης το 2014.

Ενώ οι ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων έχουν όλοι καταδικάσει την εισβολή, η υποστήριξη προς την Ουκρανία αμφισβητείται, ειδικά μεταξύ του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας, που και οι δύο τους έχουν φιλορωσικά στελέχη. Τα μέλη αυτού που έχει ονομαστεί «ρωσικό κόμμα» της Ιταλίας, έχουν επικαλεστεί με ποικίλους τρόπους τον ειρηνισμό για να αποφύγουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία με όπλα, και έχουν κατηγορήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ για την εισβολή, ισχυριζόμενα ότι οι Ρώσοι σε αυτονομιστικές περιοχές είναι αυτοί που υποφέρουν.

Ο Νικόλα Φρατογιάνι, ηγέτης της ακροαριστερής Sinistra Italiana, που καταδίκασε την εισβολή, αλλά ψήφισε κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και κατά της αύξησης των αμυντικών δαπανών, δήλωσε:

«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ… δυσμενώς. Δημιουργήθηκε σε μια διαφορετική ιστορική εποχή όταν ο κόσμος ήταν διχασμένος. Αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει πια, οπότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε».

Ωστόσο, οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται τη Ρωσία. Από τους απλούς Ιταλούς, περίπου το 12% πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή είναι δικαιολογημένη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της SWG, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 36% μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Από την έναρξη της εισβολής, ιταλικές τηλεοπτικές εκπομπές επικαιρότητας έχουν φιλοξενήσει πολλούς καλεσμένους που μεταθέτουν την ευθύνη της πραγματοποίησης της στη Δύση.

Η Ιρίνα Ματβιγίσιν, μια Ουκρανή δημοσιογράφος και ερευνήτρια, σοκαρίστηκε όταν χρειάστηκε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν σε ιταλική εκπομπή σχετικά με τους Ναζί στην Ουκρανία.

«Η ακροδεξιά έχει μόνο 2% υποστήριξη στην Ουκρανία, πολύ λιγότερη από ό,τι στην Ιταλία». Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είναι «μεθυσμένα» από τη ρωσική προπαγάνδα, πρόσθεσε η ίδια. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ισορροπία απόψεων, αλλά τελικά δεν υπάρχει καμία ισορροπία. Πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη, ξεχωριστή ρωσική πραγματικότητα».

Ο Αλεσάντρο Ορσίνι, καθηγητής πανεπιστημίου και ειδικός σε θέματα ασφάλειας, δίχασε την Ιταλία όταν ακυρώθηκε η σύμβαση του, αφού είπε στην κρατική τηλεόραση ότι η Δύση πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο Πούτιν θα κερδίσει τον πόλεμο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας ατομικής βόμβας.

Ο Ιβάν Σκαλφαρότο, υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του κεντρώου κόμματος Italia Viva, επέκρινε ότι δίνεται το ίδιο βάρος σε απόψεις που ισοδυναμούν με προπαγάνδα. «Όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους, αλλά δεν θα μιλούσα με την Κου Κλουξ Κλαν». «Αν κάποιος υποτιμά τον πόλεμο, δεν είναι σωστό. Αν κάποιος αρνηθεί την πραγματικότητα, διαδίδει παραπληροφόρηση» πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Kourtney Kardashian: Αποκάύψε πότε εκείνη και ο Travis Barker συνέλαβαν το μωρό τους

HerNews ka

Ανείπωτη τραγωδία στην Ινδονησία: Ποδοσφαιρικό ματς βάφτηκε με αίμα – Πάνω από 174 οπαδοί βρήκαν τραγικό θάνατο

Her News b

Έλεν Ντε Τζένερις: Eπιστρέφει με μίνι σειρά στο YouTube

Her News b