HerNews.gr
Συνταγές

Συνταγή: Ντολμαδάκια γιαλαντζί αμπελόφυλλο

ντολμαδακια

Τα ντολμαδάκια αμπελόφυλλο είναι μια εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή που γεμίζει τον ουρανίσκο με έκρηξη γεύσεων.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία για να φτιάξουμε ντολμαδάκια αμπελόφυλλο; Διάβασε την βήμα – βήμα και η αποφυγή του χάους είναι σίγουρη!

Υλικά

60 τεμ. αμπελόφυλλα (200 γρ.)

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

600 γρ. ρύζι καρολίνα

1 κ.σ. αλάτι

1 κ. γλ. πιπέρι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

2 αβγά

2 λεμόνια

ξίδι

επιπλέον λίγο ελαιόλαδο και αλάτι

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα

Τοποθετούμε το ένα αμπελόφυλλο πάνω στο άλλο με τα νεύρα προς τα πάνω. Τα βυθίζουμε για 10 λεπτά σε διάλυμα νερό και ξίδι αναλογίας 3 προς 1. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε ένα ένα με τρεχούμενο νερό. Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στον άλλο με τα νεύρα προς τα πάνω.

Πιάνουμε με λαβίδα τα αμπελόφυλλα περίπου ανά 10 τεμ. και τα βυθίζουμε σε νερό που βράζει. Σχεδόν αμέσως το χρώμα τους από ζωηρό πράσινο γίνεται καφεκίτρινο. Τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά να ζεματιστούν. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι με τα νεύρα προς τα πάνω.

ντολμαδακια

Προετοιμάζουμε τη γέμιση

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα μυρωδικά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε την εστία, προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Το ρύζι πρέπει να το έχουμε ξεπλύνει.

Τύλιγμα

Τοποθετούμε ένα αμπελόφυλλο με τα νεύρα προς τα πάνω και να εκτείνεται με το κοτσάνι μπροστά μας. Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο του φύλου, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του αμπελόφυλλου. Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλου ώστε να σκεπαστεί η γέμιση και ρολάρουμε χαλαρά από το κοτσάνι προς τη μύτη του. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα φύλλα. Τα αμπελόφυλλα που πιθανώς θα μας χαλάσουν ή είναι ακατάλληλα για τύλιγμα τα κρατάμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν στρώμα στον πάτο της κατσαρόλας.

Η διαδικασία τυλίγματος στα ντολμαδάκια είναι εύκολη αλλά επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις θα σας συμβούλευα να παρακολουθήσετε το βίντεο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου. Θα δείτε όλη τη συνταγή αναλυτικά βήμα βήμα.

ντολμαδακια

Μαγείρεμα

Θα χρειαστούμε μια μικρή κατσαρόλα διαμέτρου 20 cm με το καπάκι της και ένα πιάτο περίπου 17 cm.

Τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας τα αμπελόφυλλα που δεν χρησιμοποιήσαμε στο τύλιγμα. Στη συνέχεια στήνουμε τα ντολμαδάκια όρθια το ένα δίπλα στο άλλο. Σε περίπτωση που δεν χωρέσουν να μπουν όλα κάθετα, τοποθετούμε τα υπόλοιπα αποπάνω τους σε οριζόντια σειρά.

Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Τοποθετούμε το πιάτο πάνω στα ντολμαδάκια. Είναι σημαντικό καθώς το πιάτο θα συγκρατήσει τα ντολμαδάκια στη θέση τους κατά το βρασμό.

Προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα μέχρι να φτάσει η στάθμη του πάνω από το πιάτο. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε (ζωμός να κοχλάζει ελαφρώς) περίπου για μισή ώρα. Πρέπει το ρύζι να κρατάει στο δόντι όταν θα σβήσουμε την εστία.

Αν θέλουμε να καταναλώσουμε τα ντολμαδάκια μόνο με λεμόνι ή με γιαούρτι το μαγείρεμα έχει τελειώσει!

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε τα ντολμαδάκια σκεπασμένα για 10 λεπτά να γίνει το ρύζι καλά με τη θερμοκρασία που έχει ήδη το φαγητό.

Σερβίρουμε με σκέτο στραγγιστό γιαούρτι ή φτιάχνουμε ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού προσθέτοντας λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Φτιάξε τα πιο χριστουγεννιάτικα και μυρωδάτα gingerbread cookies

Her News

Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά, με τέσσερα μόλις υλικά!

Her News

Cheesecake με σοκολάτα: Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα μας θυμηθείς!

Her News