HerNews.gr
Αφιερώματα

Φιλοποιμήν Φίνος: Η συναρπαστική ζωή του «πατριάρχη» του ελληνικού σινεμά

Στις 26 Ιανουαρίου 1977 πεθαίνει ο Φιλοποίμην Φίνος. Ο κινηματογραφικός παραγωγός που συνεβαλε τα μέγιστα για την ανάπτυξη του ελληνικού σινεμά.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου, του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφικού παραγωγού και ιδρυτή της Finos Film, Φιλοποίμενος Φίνου, έγιναν χθες από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  και τον δήμαρχο Αθηναίων Χ. Δούκα, στο πάρκο του σταθμού Λαρίσης.Φιλοποίμην Φίνος: Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού  κινηματογράφου | HuffPost Greece CULTURE

Ο νεαρός Φιλοποίμην λατρεύει τις «μηχανές» και την τεχνική του κινηματογράφου. Σπουδάζει Νομικά στην Αθήνα, πολιτικές επιστήμες στη Γερμανία, αλλά ο κινηματογράφος τον κερδίζει για πάντα.

Η κληρονομιά του είναι 185 ταινίες που δημιούργησε με τους καλύτερους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς.

Το παρατσούκλι του ήταν «κατσαβιδάκιας» γιατί επιδιόρθωνε μόνος του τα μηχανήματα των στούντιο. Ως οπερατέρ κατέγραψε ανεπανάληπτες σκηνές από το αλβανικό έπος.Φιλοποίμην Φίνος - 26 Ιανουαρίου 1977 - ERT.GRΖούσε μέσα στα πλατό των ταινιών του με τους ηθοποιούς και τα συνέργεια του. Ήταν ιδιοφυής και ιδιαίτερα ικανός στο να διαλέγει συνεργάτες.

Δεν λυπόταν χρόνο, κόπο ή χρήματα προκειμένου να δίνει στον κόσμο ένα άρτιο τεχνικά προϊόν.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Φίνου ήταν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ζωή Λάσκαρη, Τζένη Καρέζη, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Κούρκουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γεωργία Βασιλειάδου, Νόρα Βαλσάμη, Βασίλης Αυλωνίτης, Τόλης Βοσκόπουλος και ο Φαίδων Γεωργίτσης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κινηματογραφικές ατάκες που έγραψαν ιστορία

Her News b

Forrest Gump: Γιατί είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών

Her News b

Εφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας του λαϊκού τραγουδιού, Τόλης Βοσκόπουλος

Her News