HerNews.gr
Ελλάδα

Αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης ακινήτων – Τέλος η ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους

πολη

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να «μπουν στο κόπο» για να αλλάξουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στη δήλωση Ε9. Η δήλωση ακινήτων θα γίνεται αυτόματα.

Oι μεταβολές θα γίνονται αυτόματα από την εφορία με βάση τις δηλώσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα καταργείται η υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 που ταλαιπωρεί χιλιάδες φορολογούμενους και που συχνά οδηγεί σε λάθη ή παραλείψεις που επηρεάζουν το ύψος του λογαριασμού στον ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας την επιβάρυνση.

athina

Πάντως, δεν θα καταργηθεί η δυνατότητα τροποποιήσεων στο Ε9 για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής.

Παράλληλα ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει νέες ψηφιακές υπηρεσίες στη φορολογία ακινήτων και συγκεκριμένα:

– Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.

– Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

– Μετασχηματισμό Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών

– Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.

– Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Διαβάστε τη συνέχεια στη www.vradini.gr

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Δηλώνουν «καψούρες» με τον δολοφόνο – Κι όμως, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δέχεται ερωτικές επιστολές στη φυλακή από γυναίκες

Her News

Στο νοσοκομείο η Ζωζώ Σαπουντζάκη: Τα νεότερα για την υγεία της

HerNews ka

Θρίαμβος Χαρδαλιά από την πρώτη Κυριακή: «Σας ζήτησα την ψήφο σας, μου δώσατε την καρδιά σας»

HerNews ka