HerNews.gr
Αφιερώματα

Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας είναι γεγονός!

Με την υποστήριξη της JTI και υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ιαπωνίας, δημιουργήθηκε στην Αθήνα ο πρώτος δημόσιος και ανοικτός ιαπωνικός κήπος της Αθήνας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο πρώτος ιαπωνικός κήπος της Αθήνας δημιουργήθηκε στο πάρκο Νηρηίδων στο Παγκράτι, δίπλα στην οδό Μιχαλακοπούλου, στο ύψος της εμβληματικής Εθνικής Πινακοθήκης και στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων.

Το πάρκο Νηρηίδων στη νέα του μορφή, πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για την αναψυχή τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης, ενώ συνιστά τον πρώτο θεματικό κήπο που δημιουργείται στη χώρα.

Ο Κήπος κατακλύζεται από στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον.

Τον κήπο συνθέτουν με έντονη βλάστηση και νερό διαφορετικές περιοχές, εφτά ζώνες, λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας με μια ισορροπημένη εναλλαγή των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς συνδυάζοντας, ωστόσο, είδη τόσο από την ιαπωνική, όσο και από τη μεσογειακή χλωρίδα προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι εξίσου βιώσιμο και εναρμονισμένο με το τοπίο.

Η τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου στον πρώτο Ιαπωνικό Κήπο πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Nakayama Yasunori, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη διευθύνουσα σύμβουλο της JT International Hellas Lili Zigoslu.

Η κ. Lili Zigoslu, διευθύνουσα σύμβουλος της JTΙ στην Ελλάδα, επισημαίνει:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της ιαπωνικής κουλτούρας και στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, καθιερώνοντας ένα μοναδικό παράδειγμα ιαπωνικού Πολιτισμού που αντανακλά τη δική μας φιλοσοφία για βιώσιμη ανάπτυξη. Μήνυμά μας, η ολιστική προσέγγιση στήριξης της Βιωσιμότητας, μέσα από την προστασία του Περιβάλλοντος, τη συνεισφορά στην Κοινωνία και την προαγωγή του Πολιτισμού».

Η σύζευξη δύο ισχυρών Πολιτισμών

«Η Αθήνα είναι μια σύγχρονη, δυναμική μητρόπολη. Είναι μια πόλη ανοιχτή, ανοιχτή σε νέες ιδέες, έτοιμη να προχωρήσει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα και βεβαίως είναι μια πόλη εξαιρετικά υπερήφανη για το λαμπρό παρελθόν της, όσο είναι και υπερήφανη για το δυναμικό παρόν της. Είναι, λοιπόν, μια πόλη που επενδύει πάρα πολλά στην εξωστρέφεια», σημείωσε στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Πιστεύουμε πάρα πολύ στη διπλωματία των πόλεων, στη διπλωματία των λαών και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στη σύσφιξη των σχέσεων δύο αρχέγονων πολιτισμών, δύο πολιτισμών που οι ρίζες τους χάνονται στην Ιστορία, δύο λαών που, παρότι μας χωρίζει μια πολύ μεγάλη γεωγραφική απόσταση, αισθανόμαστε πολιτισμικά πως συνδιαλεγόμαστε και πως συνομιλούμε», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο ιαπωνικός κήπος «συνδυάζει την αναζωογόνηση του χώρου πρασίνου με την ανάδειξη των στοιχείων της ιαπωνικής φιλοσοφίας και παράδοσης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων,

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι ένα νέο πάρκο 3,5 στρεμμάτων το οποίο επανασυστήνεται στην πόλη για να δημιουργηθεί μια πράσινη όαση στον πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό προσφέροντας μια αίσθηση γαλήνης».

Παραδοσιακό σύμβολο της Ιαπωνίας

«Οι ιαπωνικοί κήποι είναι ένα από τα παραδοσιακά πολιτιστικά και πνευματικά σύμβολα της Ιαπωνίας και η Ιστορία τους χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ.», επεσήμανε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Nakayama Yasunori, υπογραμμίζοντας ότι «παρ’ όλο που έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις διαφορετικές εποχές, το μεταβαλλόμενο σκηνικό τους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών ήταν πάντα αγαπητό από τους Ιάπωνες», καθώς σε αυτούς βρίσκουν «την ιδιαίτερη ομορφιά στις αλλαγές όλων των πραγμάτων που αντανακλούν το πέρασμα του χρόνου».

Η γοητεία της ατομικής ανακάλυψης

Για τη δημιουργία του κήπου απομακρύνθηκαν όλα τα σκληρά υλικά και τοποθετήθηκαν περατά από το νερό υλικά, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα διάβρωσης από τις έντονες βροχές, όπως εξήγησε ο κ. Αντώνης Σκορδίλης της εταιρείας σχεδιασμού αστικού τοπίου, Ecoscapes.

Ο ίδιος τόνισε ότι «στη διάρκεια των χρόνων, οι Ιάπωνες έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν στον σχεδιασμό των κήπων τους τη γοητεία της ατομικής ανακάλυψης μέσω της περιπλάνησης στον χώρο. Θεωρούν ότι η ομορφιά αποτελεί ατομική αναζήτηση που αποδίδει συναισθήματα χαράς και συγκίνησης στους επισκέπτες των κήπων.
Έτσι, οι ιαπωνικοί κήποι σε όλον τον κόσμο αποτελούν πολιτιστικούς και βοτανικούς θησαυρούς, οι οποίοι αποτίουν φόρο τιμής στις διάφορες περιόδους της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, στην παγκόσμια -ουσιαστικά- ιστορία».

Στην τελετή εναπόθεσης του θεμέλιου λίθου του πρώτου ιαπωνικού κήπου της Αθήνας παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

8 Απριλίου: Σαν σήμερα “έφυγε” από τη ζωή ο κορυφαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο

HerNews ka

Η Google έχει γενέθλια και γίνεται 25 ετών!

HerNews ka

Μεγάλη Παρασκευή: Τα έθιμα της Ελλάδος ανά περιοχή

Her News