HerNews.gr
Ελλάδα

Γιατί η γρίπη μας «χτύπησε την πόρτα» από το καλοκαίρι

Εκτός της… εποχής της «χτυπά» τη χώρα μας η γρίπη. Με τα αυξημένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μαζικά τον τελευταίο καιρό να κρούουν τον κώδωνα στον ΕΟΔΥ, ο οποίος εξέπεμψε μήνυμα εγρήγορσης.

Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

«Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό», επισημαίνει ο Οργανισμός σε έκτακτη ανακοίνωσή του.

Τί συμβαίνει

Οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προβεί σε νεότερη ενημέρωση με την καταγραφή περαιτέρω στοιχείων. Σε αυτή τη φάση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα και αφορούν κυρίως νεαρά άτομα, ηλικίας κάτω των 30 ετών. Η έξαρση δε παρατηρείται στη νησιωτική πλευρά της χώρας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ανοσία απέναντι στη γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή στη χώρα μας, και εξηγούν πως η συχνή διενέργεια self test για τον κορωνοϊό, έφερε στην επιφάνεια τα έκτακτα κρούσματα. Καθώς η νόσηση με Covid αποκλείστηκε, οι ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού έκαναν και τεστ για γρίπη, βγαίνοντας θετικοί.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αττικό Πάρκο: Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για ευθανασία από τα φιλοζωικά σωματεία

HerNews ka

Ασφαλιστικά μέτρα στους γονείς της Καρολάιν από την πλευρά του Αναγνωστόπουλου

HerNews ka

Καιρός: Επιδείνωση από το μεσημέρι & από τα δυτικά – Άστατος ο καιρός και το Σαββατοκύριακο

Her News b