HerNews.gr
Αφιερώματα

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Απόψε θα καλωσορίσουμε και επίσημα τον χειμώνα

Οι λαοί του κόσμου – αυτοί στο βόρειο ημισφαίριο, ούτως ή άλλως – προσβλέπουν στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο, το οποίο σηματοδοτεί τη συντομότερη ημέρα του χρόνου αλλά φέρνει ελπίδα για μεγαλύτερες, φωτεινότερες μέρες μπροστά.

Μετά το πέρας των έξι μηνών, κατά τους οποίους οι χρόνοι του ηλιακού φωτός μικραίνουν και οι νύχτες επιμηκύνονται στο βόρειο ημισφαίριο, τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν προς το καλύτερο καθώς βιώνουμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 23:48 ώρα Ελλάδας.

Φυσικά, όλα οφείλονται στην κλίση της Γης, όπως γνωρίζουμε τώρα από τη σύγχρονη επιστημονική παρατήρηση. Αλλά για χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης κατοίκησης σε αυτόν τον πλανήτη, ο Χειμώνας ήταν γνωστός ως μια πολύ σκοτεινή εποχή που απλά έπρεπε να υπομείνει μέχρι να αναδυθεί το φως της Άνοιξης.

Φυσικά, το Ηλιοστάσιο, που σηματοδοτεί το τέλος του σκότους, το περιμέναμε με έναν ζήλο που δεν μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο φέρνει ελπίδα για τις φωτεινές ανοιξιάτικες μέρες που έρχονται

Όσο σκοτεινή κι αν είναι αυτή την εποχή του χρόνου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχει σημαδέψει ιστορικά την εποχή κατά την οποία οι λαοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να προσβλέπουν για άλλη μια φορά στην επιστροφή της ζεστασιάς και του ηλιακού φωτός σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Το ηλιοστάσιο λαμβάνει χώρα συνήθως στις 21 Δεκεμβρίου κάθε έτους – με μικρές διακυμάνσεις στην ακριβή ημερομηνία λόγω του γεγονότος ότι το ημερολογιακό μας έτος δεν είναι απολύτως ακριβές αστρονομικά.

Το βράδυ του ηλιοστασίου, το πρώτο του χειμώνα, καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους σε διάρκεια. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τιμή στη δύναμη & τη συνεισφορά των γυναικών

HerNews ka

Άγιος Γεώργιος: Ο προστάτης του Ελληνικού Στρατού & ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της εκκλησίας

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Η Finos Film το γιορτάζει με αφιερωματικό βίντεο από τις αγαπημένες ταινίες

HerNews ka