HerNews.gr
Beauty

Κυστική ακμή: Ο πλήρης οδηγός για τη διάγνωση και τη θεραπεία της

Πιθανότατα έχετε ακούσει ή έρθει αντιμέτωποι με την κυστική ακμή που είναι η πιο επώδυνη μορφή ακμής. 

Η παράβλεψη των κυστικών εξανθημάτων μπορεί να έχει καλπάζουσα εξέλιξη και να οδηγήσει στη δημιουργία έντονων σημαδιών και ουλών. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε, όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε τόσο για τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία και την πρόληψη.

Η κυστική ακμή μπορεί να σας ταλαιπωρεί όμως υπάρχουν λύσεις και η όμορφη, λεία επιδερμίδα δεν είναι άπιαστο όνειρο.

κυστική ακμή

Τι είναι η Κυστική ακμή;

Εάν πάσχετε από αυτό το είδος ακμής θα γνωρίζεται ήδη ότι χαρακτηρίζεται από βαθιά, επώδυνα σπυράκια. Τα κυστικά εξογκώματα πρώτα γεμίζουν με αίμα και έπειτα με πύον, γι’ αυτό συχνά φαίνονται πιο κόκκινα.

Είναι ο πιο σοβαρός τύπος ακμής, λόγω της ενόχλησης στην αφή και λόγω του ότι βρίσκονται βαθιά στο δέρμα και όχι στην επιφάνεια. Ωστόσο, μόνο ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια μια κυστική ακμή.

Κυστική ακμή: Αιτίες και Πρόληψη 

Ποιες είναι λοιπόν οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτής της επώδυνης ακμής;

#1 Φραγμένοι πόροι: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ειδικοί επιμένουν σε έναν σωστό, συστηματικό καθαρισμό προσώπου. 

Η παραμέλησή του, μπορεί να είναι βασική αιτία για την εμφάνιση κυστικής ακμής καθώς συσσωρεύονται βακτήρια και νεκρά κύτταρα στους πόρους. 

Αυτή η κατάσταση οδηγεί κατ’επέκταση σε υπερέκκριση σμήγματος και αυξάνει τις πιθανότητες για εξάρσεις. 

#2 Ορμόνες: Το roller coaster των ορμονών, είναι αναμφίβολα ένας ακόμη παράγοντας για την εμφάνιση κυστικής ακμής.

Για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει ποτέ κυστικά εξογκώματα να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας; Αν ναι, υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. 

Σύμφωνα με έρευνες, πολλά πράγματα μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής, οι ορμονικοί παράγοντες όμως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

#3 Τρόπος ζωής και διατροφή: Το κάπνισμα, το ποτό, το άγχος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η κακή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του δέρματος και να οδηγήσουν σε ξεσπάσματα ακμής. 

Η συχνή επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και συντηρητικά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα σας, η οποία οδηγεί σε φραγμένους πόρους.

Αντιθέτως, μια πιο ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του στρες θα σας βοηθήσουν τόσο στην ίαση αλλά και στη πρόληψη της ακμής. 

#4 Κληρονομικότητα: Σύμφωνα με τα ευρήματα ορισμένων μελετών, φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ της ακμής και της κληρονομικότητας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί οριστικά.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια πιθανότητα. Σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν γνωρίζετε όλες τις αιτίες και τους τρόπους πρόληψης των εξάρσεων, αν είναι κληρονομικό, μπορεί να εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε επώδυνες εξάρσεις.

κυστική ακμή

Θεραπείες για την Κυστική Ακμή

Αφού αναλύθηκαν οι πιο πιθανές αιτίες για την εμφάνιση της κυστικής ακμής, έφτασε η στιγμή να μάθετε πώς θα την αντιμετωπίσετε και πώς θα κρατήσετε την υγεία της επιδερμίδας σας και θα αποτρέψετε κάθε ανεπιθύμητη έξαρση.

#1 Επιλέξτε ένα απαλό καθαριστικό: Συχνά τα άτομα με ακμή θεωρούν ότι χρειάζονται ένα πολύ ισχυρό καθαριστικό πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα «αδειάσουν» τους φραγμένους πόρους. Πρόκειται για έναν μύθο που πρέπει να καταρρίψετε.  

Μια ευαίσθητη, ερεθισμένη, ακνεϊκή επιδερμίδα, χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και άρα ένα απαλό καθαριστικό που θα την καταπραΰνει.

Αποφύγετε τη χρήση scrub και απολεπιστικών εργαλείων που  εκτός από επιπλέον ερεθισμό θα καταστρέψουν και τον φραγμό του δέρματος. 

Μη ξεχνάτε ότι η κυστική ακμή βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα. Γι’αυτό θα χρειαστείτε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. 

#2 Τοπικές θεραπείες: Οι τοπικές, στοχευμένες θεραπείες που περιλαμβάνουν ένα ισχυρό μείγμα ενεργών συστατικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «επιτεθείτε» στα σημεία που εμφανίζετε κυστική ακμή. 

Σε κάθε περίπτωση, προτού προμηθευτείτε οποιδήποτε τέτοιο προϊόν, είναι σημαντικό να λάβετε την σύμφωνη γνώμη του δερματολόγου σας καθώς κανένα είδος ακμής δεν θεραπεύεται χωρίς ιατρική καθοδήγηση. 

#3 Ρετινοειδή: Τα ρετινοειδή είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία υπάρχουν η ρετινόλη και η ρετινίνη-Α. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια θεραπεία με ρετινόλη  κατόπιν ιατρικής συνταγής και να δείτε πώς αυτό επηρεάζει τις εξάρσεις σας.

Ο λόγος που είναι σημαντικά τα ρετινοειδή, είναι γιατί «εργάζονται» για τον έλεγχο του κύκλου εργασιών των κυττάρων, επιτρέποντας σε παλαιότερα, φραγμένα κύτταρα να αποβληθούν και με αυτόν τον τρόπο ομαλοποιούν τον ρυθμό εναλλαγής νέων κυττάρων στοχεύοντας την ακμή προτού ξεκινήσει.

#4 Αγωγή από το στόμα: Συνήθως η αγωγή από το στόμα περιλαμβάνει αντιβιοτικά τα οποια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Η κυστική ακμή είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται. 

Ξεκινά από πολλαπλά στρώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα πολλές φορές τα τοπικά φάρμακα (ακόμα και τα συνταγογραφούμενα) να μη μπορούν βοηθήσουν. 

Όταν βρίσκεστε σε μια προσπάθεια να απαλλαγείτε ή να αποτρέψετε τη δημιουργία κυστικής ακμής, υπάρχουν μερικά συστατικά και διαδικασίες τις οποίες πρέπει να αποφύγετε.

Η απολέπιση δεν είναι πάντα φίλος σας. Δεδομένου ότι η κυστική ακμή εμφανίζεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, είναι πιθανό να αφυδατώσετε τη γύρω περιοχή του δέρματος πριν φτάσει στην κύστη, προκαλώντας ερεθισμό και επιδεινώνοντας τη μόλυνση.

Επιπλέον, μη ξεχνάτε την ενυδάτωση. Επικρατεί η λανθασμένη πεποίθηση ότι η ακνεϊκή επιδερμίδα δεν έχει ανάγκη από ενυδάτωση. 

Αντιθέτως, είναι απαραίτητη καθώς διατηρεί την ισορροπία στον δερματικό φραγμό και αποτρέπει την υπερέκκριση σμήγματος. 

Γι’αυτό, πρέπει να ενισχύσετε το φράγμα για να κρατήσετε τα βακτήρια έξω και να εμποδίσετε τις εξάρσεις. 

Το υαλουρονικό οξύ κάνει θαύματα στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στη βελτίωση της υφής. Παρόλο που είναι οξύ, δεν απολεπίζει αλλά «κλειδώνει» περισσότερη υγρασία. 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αποφύγετε να αγγίζετε το δέρμα σας και τα σπυράκια σας καθώς θα εντείνετε περισσότερο τη φλεγμονή και θα αυξήσετε τις πιθανότητες για τη δημιουργία σημαδιών και ουλών.

Η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε, είναι να κλείσετε το ραντεβού σας στην For better skin clinic για να λάβετε την κατάλληλη διάγνωση, να απολαύσετε εξειδικευμένες θεραπείες και να «οπλιστείτε» με τις σωστές συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας. 

Διεσταλμένοι πόροι: 3 tips που θα σας χαρίσουν ομοιόμορφη όψη

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Είναι πράγματι κακό να κοιμάστε με μακιγιάζ;

Her News

Φερουλικό Οξύ: Το πιο παρεξηγημένο skincare συστατικό

HerNewskl

Βάσια Κωσταρά: Το άκρως καλοκαιρινό perfect peach μανικιούρ της

Her News