HerNews.gr
Ελλάδα

Ηφαίστειο της Σαντορίνης: Πιθανή μεγάλη έκρηξη στα επόμενα 150 χρόνια, λένε οι ερευνητές

Ένας όγκος μάγματος ο οποίος αυξάνεται διαρκώς, συσσωρεύεται στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων, κάτω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης, αναφέρουν επιστήμονες.

Βάσει των ερευνητικών εκτιμήσεων, είναι «πιθανή μία μεγάλη έκρηξη στα επόμενα 150 χρόνια, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός διόγκωσης του μαγματικού θαλάμου».

Ανακοίνωση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), που βασίζεται σε προηγούμενη σχετική δημοσίευση ξένων και Ελλήνων επιστημόνων στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», αναφέρει ότι «η παρουσία αυτού του μαγματικού θαλάμου αναδεικνύει την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης και γι’ αυτό είναι σημαντικό το συγκεκριμένο ηφαίστειο – το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο όλης της Μεσογείου – να παρακολουθείται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο».

«Μια έκρηξη με πιθανά σημαντικές επιπτώσεις είναι δυνατή στο μέλλον»

Η έρευνα στο περιοδικό της AGU, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Kajetan Chrapkiewicz και τον ηφαιστειολόγο Μικέλε Παουλάτο του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και με τη συμμετοχή της κας Νομικού και του καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Παπαζάχου, βασίστηκε σε καινοτόμο ανάλυση των σεισμικών και άλλων δεδομένων για τον Κολούμπο που είχαν προκύψει από παλαιότερη έρευνα της αποστολής «Πρωτέας» – ενός άλλου αμερικανικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή πριν μερικά χρόνια.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν τους ερευνητές, στην εκτίμηση ότι η «τρέχουσα κατάσταση του θαλάμου μάγματος δείχνει πως μια έκρηξη με πιθανά σημαντικές επιπτώσεις είναι δυνατή στο μέλλον (μολονότι όχι επικείμενη), συνεπώς προτείνουμε την τοποθέτηση ενός μονίμου παρατηρητηρίου που θα αφορά τη συνεχή καταγραφή των σεισμών και της γεωδαισία του βυθού».

Διαβάστε περισσότερα: Parapolitika.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Σίσσυ Χρηστίδου: «Προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων με συκοφαντικά ψεύδη που με διαβάλλουν» – Η απάντηση στον Θοδωρή Μαραντίνη

Her News

Ελένη Μπούκη: Έδωσε το παρών στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τους νέους υποψηφίους – Η ανάρτησή της

HerNews ka

Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου η αύξηση στην θερμοκρασία της Ελλάδας έως το τέλος του αιώνα

Her News