HerNews.gr
Μόδα

Sustainability Lessons: Tα υφάσματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευσυνείδητη μόδα

ευσυνείδητη μόδα

 Εκτός από την επιλογή πιο βιώσιμων υλικών, η ευσυνείδητη μόδα περιλαμβάνει την αποφυγή της υπερκατανάλωσης και της αδιάφορης αντιμετώπισης των ρούχων μας.

ευσυνείδητη μόδα

Μπορούμε να επιλέξουμε ρούχα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να τα συνδυάζουμε με διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργούμε πολλαπλά outfits. Επίσης, μπορούμε να υποστηρίξουμε επώνυμα brand που επιδιώκουν τη βιωσιμότητα στην παραγωγή τους και πραγματοποιούν συνεχείς προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις εργοστάσια τους.

Ήρθε η στιγμή να υποστηρίξουμε τη δεύτερη χρήση ρούχων (second hand)  μέσω της ανακύκλωσης ή της δωρεάς σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Με μικρές αλλαγές στις αγοραστικές μας συνήθειες, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευσυνείδητη μόδα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μπαμπού 

Η χρήση του μπαμπού ως βιώσιμου υλικού είναι ακόμα σε ανάπτυξη και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, όπως αναφέρετε, η διαφάνεια και η διασφάλιση ότι οι μέθοδοι συγκομιδής και επεξεργασίας του μπαμπού είναι βιώσιμες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ευσυνείδητης χρήσης του υλικού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση βιώσιμων υλικών, όπως το μπαμπού, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ για τη δημιουργία μιας βιώσιμης μόδας. Απαιτούνται επίσης βιώσιμες μεθόδοι παραγωγής, μείωση των αποβλήτων και αποτελεσματική χρήση πόρων. Η επιλογή βιώσιμων υλικών είναι μια σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης μόδας, αλλά πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με άλλες πρακτικές που στοχεύουν στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

ECONYL®

Η εφεύρεση του ECONYL® έχει αποτελέσει σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων νάιλον και της υπερκατανάλωσης πλαστικού. Η διαδικασία κλειστού βρόχου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ECONYL® εξοικονομεί πολλά φυσικά πόρους και μειώνει σημαντικά την ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται. Επιπλέον, η χρήση ανακυκλωμένου νάιλον μειώνει την ανάγκη για παραγωγή νέου πλαστικού και συνεπώς μειώνει την εκτίμηση του CO2 που παράγεται κατά την παραγωγή του νάιλον.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, το ECONYL® δεν είναι μια απόλυτα βιώσιμη λύση, καθώς μπορεί ακόμα να αποβάλλει μικροπλαστικά στο περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε προϊόντα από ECONYL® με σύνεση και να πλένουμε τα ρούχα μας σε washing bags για να μειώσουμε τον κίνδυνο απελευθέρωσης μικροπλαστικών στο περιβάλλον.

Κάνναβη

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η κάνναβη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υφασμάτων δεν περιέχει το ψυχοδραστικό συστατικό THC που υπάρχει στη μαριχουάνα. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες κάνναβης που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή σπόρων, λαδιού και φυτικής ίνας.

Η κάνναβη ως ύφασμα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ανθεκτική, αναπνέει και είναι εξαιρετικά απαλή στην αφή. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα είδη ρούχων και αξεσουάρ, όπως μπλούζες, πουκάμισα, τσάντες και παπούτσια. Ωστόσο, λόγω της υψηλής τιμής του και των περιορισμένων προμηθειών, δεν χρησιμοποιείται ευρέως στη μόδα και τον κλάδο της ένδυσης σε σύγκριση με άλλα υλικά, όπως το βαμβάκι και ο πολυεστέρας.

Piñatex

Το Piñatex είναι ένα ενδιαφέρον υλικό που χρησιμοποιεί τα αναποτελέσματα της παραγωγής ανανά για τη δημιουργία μιας βιώσιμης εναλλακτικής στο δέρμα. Η ρητίνη που χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση του υλικού μπορεί να είναι ένα ζήτημα, αλλά η εταιρία προσπαθεί να βελτιώσει την ανακύκλωση και την ανακύκλωση των παραπροϊόντων της παραγωγής.

Aκόμη, το Piñatex είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και διαθέτει μια μοναδική υφή, καθιστώντας το ένα ενδιαφέρουσα επιλογή για διάφορες εφαρμογές στη μόδα και όχι μόνο.

Νεότερα Άρθρα

Dark Academia: Το fashion trend που ειναι so stylish τους χειμερινούς μήνες

HerNewskl

Margot Robbie: Δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει με τις φανταστικές της εμφανίσεις

HerNews ka

Teddy trend: Τα fashion items που μας θυμίζουν λούτρινα!

HerNewskl