HerNews.gr
DECORNEWS

Τριαντάφυλλα: Πως να τα φροντίσετε σωστά την Άνοιξη

Η ακριβής μέθοδος για να βγάλετε τα τριαντάφυλλα σας από τη χειμερία νάρκη την άνοιξη και να τα προετοιμάσετε για την καλλιεργητική περίοδο ποικίλλει κάπως ανάλογα με την περιοχή σας και τον τύπο των τριαντάφυλλων που διαθέτετε.

Για τους κηπουρούς σε ζώνες χωρίς παγετό, τα τριαντάφυλλα μπορεί να είναι εντελώς αειθαλή, και το ξεχειμώνιασμα είναι ένα απλό θέμα μέτριου κλαδέματος και πρόσθετου λιπάσματος για να τα έχουν σε πιο έντονη ανάπτυξη.

Τα τριαντάφυλλα έχουν τη φήμη ότι είναι δύσκολο να αναπτυχθούν, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να ανθίζουν ακόμα κι όταν ένας κηπουρός τα παραμελεί.

 Ωστόσο, τα σωστά βήματα για την αρχή της περιόδου μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα έχετε λιγότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Αφαιρέστε τα προστατευτικά του χειμώνα

Προστατευτικό σάπια φύλλα που αφαιρούνται από τα τριαντάφυλλα με το χέρι

Στις περισσότερες ζώνες καλλιέργειας σε κρύο καιρό, τα υβριδικά τριαντάφυλλα θα έχουν προστατευτεί με κάποιο τρόπο από το κρύο του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη είναι συνήθως η ώρα για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε προστασία  εφαρμόσατε το περασμένο φθινόπωρο. Αυτό θα πρέπει να γίνει όταν έχετε εμπιστοσύνη ότι ο καιρός δεν θα δημιουργεί πλέον κύκλους παγώματος και απόψυξης που θα σκοτώσουν την τρυφερή ανάπτυξη τριαντάφυλλου. Δεν είναι μόνο ο κρύος καιρός που σκοτώνει τα τριαντάφυλλα, αλλά οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι κατάψυξης-απόψυξης που βλάπτουν σοβαρά τους φυτικούς ιστούς. Αφαιρέστε το χώμα ή το σάπια φύλλα που χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της ένωσης του μοσχεύματος και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα ή φύλλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μόνωση του εδάφους.

Κλαδέψτε τα τριαντάφυλλά σας

Αφαίρεση κλαδιών νεκρών καλαμιών από το κάτω μέρος του θάμνου τριανταφυλλιάς

Μπορεί να έχετε κόψει τα τριαντάφυλλά σας ως μέρος της διαδικασίας, αλλά αν αυτό το βήμα παραλείφθηκε το φθινόπωρο, νωρίς την άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να επιθεωρήσετε τα τριαντάφυλλα και να κάνετε οποιοδήποτε απαραίτητο κλάδεμα . Ακόμα κι αν κάνατε κάποιο κλάδεμα το φθινόπωρο, είναι πιθανό οι άκρες των καλαμιών να έχουν υποχωρήσει κάπως, απαιτώντας επιπλέον κλάδεμα. Το κλάδεμα πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια των φύλλων αναγκάζει τον θάμνο της τριανταφυλλιάς να βάλει ολόκληρη την ενέργειά του σε νέα ανάπτυξη.

Ταϊστε τις τριανταφυλλιές σας με λίπασμα

Άτομο που διασκορπίζει κοκκώδες λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης στη βάση της τριανταφυλλιάς

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φυτά, τα τριαντάφυλλα απολαμβάνουν καλή διατροφή την άνοιξη αφού αρχίσουν να αναπτύσσονται ενεργά. Μπορείτε να τους κάνετε την πρώτη τους λίπανση την ώρα του κλαδέματος. Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης θα πρέπει να εφαρμόζονται λιγότερο συχνά από τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα.

Σπρέι για Ασθένειες και Παράσιτα

ψεκάζοντας μείγμα μαγειρικής σόδας πάνω σε τριαντάφυλλα

Δυστυχώς, τα τριαντάφυλλα τείνουν να έχουν τάση για μυκητιασικές ασθένειες.  Ας ελπίσουμε ότι έχετε επιλέξει τριαντάφυλλα που είναι ανθεκτικά στις ασθένειες και ταιριάζουν στην περιοχή σας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψετε όλες τις μυκητιακές ασθένειες στα τριαντάφυλλα. Ο προληπτικός ψεκασμός την άνοιξη είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ακόμη και για τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται βιολογικά 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

3 κόλπα για να ξαναφτιάξετε τον πάγκο της κουζίνας σας χωρίς να τον αντικαταστήσετε!

HerNews ka

Δείξε μου το δέντρο σου να σου πω ποιος είσαι: Όσα δηλώνει για τον χαρακτήρα σας ο στολισμός του

HerNews ka

Λουλούδια: Πώς θα φτιάξεις και θα διατηρήσεις το τέλειο μπουκέτο

Her News