HerNews.gr
Εγκυμοσύνη

Επιβλαβής συνήθειες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας ενημερώνει

Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας ενημερώνει για τις επιβλαβής συνήθειες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη των υμένων, προδρομικό πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα, γέννηση νεογνού με χαμηλό βάρος γέννησης και συγγενείς ανωμαλίες όπως λυκόστομα και λαγώχειλο.

Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μελλοντικά το νεογνό σας να εμφανίσει άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το κάπνισμα, εκτός από όλα τα παραπάνω ενοχοποιείται και για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Το κάπνισμα στον άντρα και τον υποψήφιο πατέρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλοιώσεις στο σπέρμα.

Κατά την κύηση δεν υπάρχει ασφαλής αριθμός τσιγάρων που επιτρέπεται να κάνετε, οπότε θα πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα. Άλλωστε η κύηση είναι μια περίοδος κατά την οποία είναι ευκαιρία να διακόψετε το κάπνισμα και εσείς αλλά και ο σύζυγός σας.

ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα επιφέροντας διαταραχές της εμμήνου ρύσεως στη γυναίκα και μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στον άντρα.

Οι άντρες που καταναλώνουν μέτρια ή μεγάλη ποσότητα αλκοόλ έχουν μειωμένη σεξουαλική διάθεση και παράγουν σπερματοζωάρια με μη φυσιολογική μορφολογία.

Κατά την κύηση δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμα και η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας αλκοόλ (1-2 ποτά καθημερινά) ενοχοποιείται για αποβολές, επιπλοκές στον τοκετό και γέννηση νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει στο νεογνό σας εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εκτός από τις διαταραχές ανάπτυξης, τα μωρά αυτά μπορούν να παρουσιάσουν και σημαντικές ανωμαλίες σε αρκετά όργανα, όπως μικροκεφαλία, δυσμορφίες προσώπου και άκρων, μικροφθαλμία, καταρράκτη, μυωπία ή υπερμετρωπία, καρδιαγγειακές ανωμαλίες, απλασία ή υποπλασία νεφρών, διανοητική καθυστέρηση, διαταραχές γνωσιακών λειτουργιών, προσοχής, συγκέντρωσης μνήμης, μάθησης και συμπεριφοράς.

ΚΑΦΕΪΝΗ

Η καθημερινή, υπερβολική (πάνω από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα) πρόσληψη καφέ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη όπως τα αναψυκτικά και το τσάι, δημιουργούν καθυστέρηση στη σύλληψη, αυξημένο κίνδυνο αποβολής, λιποβαρή νεογνά και διαταραχές στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Αντίθετα, η μέτρια πρόσληψη καφέ (1 φλιτζάνι την ημέρα) δε φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της κύησης, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος το παιδί που θα φέρετε στον κόσμο να έχει προβληματική συμπεριφορά.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αποδεδειγμένη τερατογόνο δράση διότι περνάνε μέσω του αίματός σας στον πλακούντα και κατ’ επέκταση στο έμβρυο, αλλά και μέσω του γάλακτος κατά το θηλασμό στο νεογνό.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης και κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο γίνεται η οργανογένεση.

Ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις ουσίες είναι τα διουρητικά, τα αντιεπιληπτικά, τα κορτικοστεροειδή, το λίθιο, κ. ά. Πριν λάβετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα μιλήστε με το γιατρό σας για να σας ενημερώσει για το αν είναι επιτρεπτό ή όχι να το λάβετε κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό.

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Η επίπτωση της έκθεσης στην ακτινοβολία σε όσα ζευγάρια επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι η μειωμένη γονιμότητα.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση που μπορεί να εκτεθεί το έμβρυο κατά την κύηση είναι 5 rad. Όσο αφορά την ηλικία της κύησης, όταν η έκθεση του εμβρύου γίνει μέχρι τη 17η μέρα της σύλληψης, η επίπτωση θα είναι είτε θανατηφόρος για το έμβρυο ή δε θα έχει κάποια επίπτωση σε αυτό, χωρίς όμως να αποκλειστούν οι απώτερες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Η έκθεση του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, το οποίο είναι περίοδος της οργανογένεσης, μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου, ενώ η έκθεση κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία ή λειτουργικές βλάβες.

Σε περιπτώσεις ατυχημάτων, μια γυναίκα με γνωστή εγκυμοσύνη ή που είναι πιθανό να είναι έγκυος, αν χρειάζεται να υποβληθεί σε ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις για τυχόν κάταγμα, το έμβρυο υπολογίζεται ότι θα προσλάβει ακτινοβολία μικρότερη από 5 rad.

Τότε η γυναίκα θα πρέπει να ενημερωθεί επαρκώς ότι αφού οι εξετάσεις θεωρούνται απαραίτητες και άκρως επείγουσες για τη ζωή της ίδιας, πρέπει να παραβλεφθεί η κύηση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ανεξάρτητα από το τρίμηνο της κύησης στο οποίο βρίσκεται.

Βέβαια, ακόμα και σε επείγουσες περιπτώσεις επιβάλλεται η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για να μειωθεί ο προγεννητικός κίνδυνος από την ακτινοβολία στο έμβρυο.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό για την πιθανότητα ύπαρξης εγκυμοσύνης πριν προχωρήσετε σε ακτινοδιαγνωστική εξέταση και αν δεν είστε σίγουρη θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ κυήσεως πριν την εξέταση. Σε περίπτωση που είστε έγκυος θα σας παρέχουν κάλυψη στην πύελο με την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας.

ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ

Κατά την κύηση επιτρέπεται να βάψετε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας φυτικές βαφές. Όσο αφορά τα χρώματα σπιτιού χρησιμοποιείστε οικολογικά χρώματα ή χρώματα που έχουν ως διαλύτη το νερό, αλλά μην εκτίθεστε σε φρεσκοβαμμένα δωμάτια μέχρι να αεριστούν επαρκώς για να μειωθεί η έντονη μυρωδιά.

ΑΓΧΟΣ

Το άγχος εκφράζεται με υπερένταση, νευρικότητα, ανησυχία, μυϊκή υπερένταση, σφίξιμο στο στομάχι, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, εφίδρωση, ζάλη και διαταραχές στην αναπνοή.

Το υπερβολικό άγχος ελαττώνει τη σεξουαλική επιθυμία και των δύο συζύγων και επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητά σας, επιφέροντας σε εσάς διαταραχές της περιόδου και στο σύζυγό σας μείωση της παραγωγής των σπερματοζωαρίων.

Για να αντιμετωπίσετε το άγχος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να βρείτε τις αιτίες που το προκαλούν. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε, ακούγοντας μουσική ή εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, όπως το μασάζ και οι ασκήσεις αναπνοής.

Τέλος, το να μοιραστείτε όσα σας αγχώνουν με το σύζυγό σας και την οικογένειά σας, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τη διάρκεια της λοχείας, θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση του άγχους.

 

Dr. Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Institute of Life και Υγεια IVF

https://www.steliospapadopoulos.gr/

Facebook

Ιατρείο Μελισσίων :

Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5, 15127 Μελίσσια ,
Τηλ. 210 8105105

Ιατρείο Γλυφάδας:

Λαζαράκη & Δούσμανη 16, 16675 Γλυφάδα
Τηλ. 210 8105105

Καισαρική Τομή: Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας εξηγεί

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ο ρόλος του πατέρα στην κύηση, στον τοκετό και στη λοχεία – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας ενημερώνει

Her News

Άσκηση στην εγκυμοσύνη – Ο γυναικολόγος Στέλιος Παπαδόπουλος μας συμβουλεύει

Her News

Τι να περιμένετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

HerNews ka