HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Πορφυλένια Κανελλοπούλου: «Η νέα γενιά δεν είναι απολιτίκ» – Η υποψήφια στο Επικρατείας της ΝΔ μιλά στο HerNews

Η Πορφυλένια Κανελλοπούλου είναι δικηγόρος Αθηνών και κατάγεται από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Το 2012 ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Τα τελευταία 5 χρόνια, ασκεί μάχιμη δικηγορία και ασχολείται κυρίως με υποθέσεις Αστικού και Εταιρικού Δίκαιου.

Ως φοιτήτρια εντάχθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, ενώ την περίοδο 2019-2021 συμμετείχε στη γραμματεία της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ. Στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έκτοτε διατελεί Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της Οργάνωσης.

Έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στα κοινά της γενέτειρας της, καθώς είναι η δημιουργός του δηλωτικού σήματος του Δήμου Τριφυλίας.

Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας. 

Συνέντευξη της Πορφυλένιας Κανελλοπούλου στο HerNews και τη δημοσιογράφο Βιβή Μπουγιούρα

Τι σημαίνει για σας η συμπερίληψή σας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ;

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της παράταξης μας βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τις ικανότητες, αλλά και την ισχυρή βούληση να δημιουργήσουν, να συγκρουστούν όπου χρειάζεται και να πλαισιώσουν το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα που προχωρά μπροστά.
 
Άνθρωποι που ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβράβευσε για τη σκληρή δουλειά τους και όχι για την αναγνωρισιμότητα τους. Άνθρωποι που δεν βγήκαν από κάποιο κομματικό, αλλά από εργασιακό σωλήνα.
 
Δε θα σας κρύψω, κα. Μπουγιούρα, ότι αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσο άξιες γυναίκες και άνδρες. Αλλά και τεράστια ευθύνη να εκπροσωπήσω τη γενιά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Στην πολιτική είμαι, άλλωστε, για να μεταφέρω τις αγωνίες των νέων ανθρώπων, αλλά και την κριτική ματιά τους στα πράγματα. Τον δυναμισμό, την ασυμβίβαστη φύση τους, αλλά και τα όνειρα τους που δεν «καλουπώνονται» ούτε και είναι προς διαπραγμάτευση.

Τι έχετε να πείτε στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά;

Δεν συμφωνώ με τη φράση ότι οι νέοι είναι απολιτίκ, όπως ακούμε πολύ συχνά. Είναι η αλήθεια, όμως, ότι συχνά η πολιτική δεν είναι ελκυστική για τους νέους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται για όσα καθορίζουν το μέλλον τους.
 
Η γενιά μας είναι μια γενιά μορφωμένη, πλήρως καταρτισμένη και ανοιχτή στο δημόσιο διάλογο.
 
Εμείς αντίστοιχα δεν στοχεύουμε σε παθητικούς δέκτες και επιδιώκουμε μια αμφίδρομη επικοινωνία με τους συνομηλίκους μας. Με αυτόν τον τρόπο, χτίζουμε ένα συμπεριληπτικό αύριο που δε αφήνει κανέναν πίσω. Οι νέοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα άγχη που συνοψίζονται ως εξής: επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική πρόοδο και οικονομική σιγουριά. Σε αυτές τις αγωνίες απαντάμε με πολιτικές για την βελτίωση της καθημερινότητας, για νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές, για το σπίτι που θα στεγάσουμε τα όνειρα μας.

Με αυτά τα κριτήρια θα έλεγα στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά να επιλέξουν το ποιος θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας μας. Έχουν κουραστεί από τα μεγάλα λόγια, θέλουν πλέον μεγάλες πράξεις.

Πόσες φορές και αν έχουν ακούσει την φράση «νέο» από ανθρώπους που αποδείχτηκαν μια φθαρμένη εκδοχή του χθες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι «νέο» είναι ότι τους βοηθά να στέκονται στα πόδια τους και να σχεδιάζουν τη ζωή τους.

Μέχρι που θέλετε να φτάσετε στην πολιτική κα Κανελλοπούλου;

Δεν θεωρώ ότι η πολιτική είναι αγώνας δρόμου, όπου παλεύεις για να σπάσεις το προηγούμενο ρεκόρ σου. Αντίθετα, την αντιλαμβάνομαι ως μια διαδραστική σχέση με τους πολίτες, όπου καταθέτεις τις απόψεις σου και αξιοποιείς τη δική τους οπτική. Βελτιώνει και βελτιώνεται από τους ανθρώπους που την υπηρετούν και την προστατεύουν. 
Το σημαντικό είναι, για μένα, να μπορώ να προσφέρω και να βελτιώνω με τη δράση μου την καθημερινότητα των συμπολιτών μου. Με γνώμονα πάντα αξίες και αρχές που όλα αυτά τα χρόνια «κατοικούν» βαθιά μέσα μου.

 Χωρίς να ξεχνώ, βέβαια, από που ξεκίνησα. Από τα έδρανα, δηλαδή, του Δημοσίου Πανεπιστημίου ως φοιτήτρια νομικής και τον αγώνα για μια καλύτερη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων, ως ασκούμενη και μετέπειτα ως μάχιμη δικηγόρος, κερδίζοντας με κόπο τα πρώτα μου ένσημα. Από την ενασχόληση με τα κοινά, μέσω της ΟΝΝΕΔ, διαμορφώνοντας προτάσεις που έγιναν στη συνέχεια νόμοι του κράτους. Μια διαδρομή που με έκανε, πρώτα απ’ όλα, αυτή που είμαι σήμερα.

Πώς σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι κάποιο «μικρόβιο», με την έννοια της αφορμής, δεν υπήρξε. Υπήρχαν όμως αρκετές αιτίες. Μεγαλώνοντας στην ελληνική περιφέρεια, παρατήρησα από νωρίς την απουσία ενεργών γυναικών από τα κοινά. Είχα, βέβαια, την τύχη να έχω έναν πατέρα ιδιαίτερα ενεργό στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος μου έμαθε από πολύ μικρή τη δύναμη της κοινωνικής προσφοράς.

Αλλά και θέλησα από νωρίς να συγκρουστώ με τα ταμπού που υπήρχαν στην πολιτική και αφορούσαν τη συμμετοχή των γυναικών. Ταμπού που πιστεύω ότι σπάνε μόνο με την είσοδο περισσότερων γυναικών στον δημόσιο βίο και την ενισχυμένη εκπροσώπηση του φύλου μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Με κίνητρο τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν την τελευταία τετραετία, αλλά και τη διάθεση να αλλάξουμε τα στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών.

Πιστεύετε ότι η πολιτική είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος;

Η γυναικεία παρέμβαση στην πολιτική, αλλά και τους χώρους εργασίας, δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αγορά εργασίας, ήταν καθοριστική. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και κατ’ επέκταση την καθιέρωση ποσοστού 25% αναφορικά με τη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων, αλλά και με τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος.
 
Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει έμπρακτη εμπιστοσύνη σε γυναίκες. Το 42% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της παράταξης μας απαρτίζεται από γυναίκες, ενώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμπεριληφθήκαμε 8 γυναίκες.
 
Υπάρχουν, βέβαια, πολλά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας. Για να φτάσουμε στο σημείο που οι ποσοστώσεις για τις γυναίκες, τόσο στη Βουλή, όσο και στην αγορά εργασίας, δε θα χρειάζονται πλέον. Πρέπει, λοιπόν, η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια να συνεχίσει με αμείωτη ένταση.

Δέχεστε χυδαία σχόλια ή «λάσπη» από ανθρώπους που στηρίζουν κάποιο άλλο κόμμα;

Έχω απόλυτη επίγνωση ότι τόσο το φύλο, όσο και το νεαρό της ηλικίας μου ενδεχομένως να γίνουν η αιτία για κακόβουλα σχόλια που ουδεμία σχέση έχουν με την εποικοδομητική, πολιτική κριτική. Είμαι προετοιμασμένη για αυτό.
 
Να εκφράσω, όμως, και ένα παράπονο, αν μου επιτρέπετε. Πρέπει να σχηματιστεί σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους μια κοινή αντίληψη κάποια στιγμή. Ότι, δηλαδή, όταν ένας νέος άνθρωπος «μπαίνει» στην πολιτική, η μόνη κερδισμένη είναι η χώρα.

Είστε ένα νέο πρόσωπο και αν κάποιος σας googlάρει δεν θα βρει πολλά πράγματα για εσάς. Τι θα θέλατε να πείτε σε κάποιον για τον εαυτό σας; Ποια είναι η Πορφυλένια Κανελλοπούλου;

Και μόνο η σκέψη ότι, κάποιος, πληκτρολογεί το όνομα μου (Πορφυλένια Κανελλοπούλου), μου προκαλεί ένα δημιουργικό άγχος. Το πιθανότερο είναι κάποιος να βρει αναρτήσεις μου από τις δικαστικές αίθουσες και τα κτίρια των υποθηκοφυλακείων.
 
Θέλω να σας πω, δηλαδή, ότι δε διαφέρω σε τίποτα από μια κοπέλα της γενιάς μου, που έχει την αγωνία να εξελιχθεί στη δουλειά της, να αποκτήσει ένα σπίτι και παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Ευχαριστούμε πολύ την Πορφυλένια Κανελλοπούλου για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Θοδωρής Μαραντίνης: «Είχα δεχτεί προτάσεις να παρουσιάσω πρωινή εκπομπή μόνος μου αλλά και με τη Σίσσυ»

Her News b

Η Βασιλική Νταντά μιλά στο HerNews: «Στην πορεία μου δεν μου ήρθε κάτι έτοιμο χωρίς να δουλέψω σκληρά γι’ αυτό»

Her News

Η Εύη Καρακώστα μιλά στο HerNews: «Παίρνουμε θέση για την αποφασιστική στήριξη των νέων και των γυναικών»

Her News