HerNews.gr
Health

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις οφθαλμικές σταγόνες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα μάτια σας μπορεί να είναι κόκκινα και τότε είναι που χρειάζεστε τις οφθαλμικές σταγόνες. Όταν κοιτάτε πολύ ώρα την οθόνη του κινητού και υπολογιστή σας ή όταν ξενυχτάτε, νιώθετε τα μάτια σας πιο “βαριά” και κουρασμένα.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του ματιού διαστέλλονται προκαλώντας μια κόκκινη εμφάνιση.

Η χρήση οφθαλμικών σταγόνων ανακουφίζει τα μάτια και βοηθάει στο να δείχνετε πιο λαμπερές και ξύπνιες.

Πώς λειτουργούν οι οφθαλμικές σταγόνες;

Ένα από τα βασικά συστατικά των οφθαλμικών σταγόνων είναι η τρυγική βριμονιδίνη. Είναι το ίδιο συστατικό που χρησιμοποιείται στις συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες για τη μείωση της πίεσης στα μάτια και τη θεραπεία του γλαυκώματος. Το τελικό αποτέλεσμα από την χρήση σταγόνων είναι πιο λευκά και λαμπερά μάτια.

Άλλο ένα συστατικό των σταγόνων είναι η βριμονιδίνη. Αυτή βοηθάει το οξυγόνο να συνεχίσει να παρέχεται αποτελεσματικά στο μάτι σας, πράγμα που οδηγεί σε ανακούφιση από την ερυθρότητα.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων και η αποτελεσματικότητα που προσφέρουν οι διάφορες οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τεχνητά δάκρυα

Τα τεχνητά δάκρυα, γνωστά και ως λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, είναι ένας τύπος οφθαλμικών σταγόνων που στοχεύουν να φέρουν υγρασία στα μάτια. Χρησιμοποιούνται συνήθως όταν τα μάτια είναι στεγνά και δεν παράγουν αρκετά δάκρυα για να λιπάνουν την επιφάνεια του ματιού. Η επιφάνεια του ματιού καλύπτεται με ένα δακρυϊκό φιλμ, το οποίο παράγει δάκρυα.

Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από ένα ελαιώδες εξωτερικό στρώμα, ένα υδαρές μεσαίο στρώμα και ένα εσωτερικό στρώμα που μοιάζει με βλεννογόνο. Εάν υπάρχει πρόβλημα με ένα ή όλα τα στρώματα στο δακρυϊκό φιλμ, η έλλειψη λίπανσης ως αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκληθεί από διάφορα ζητήματα, όπως παθήσεις υγείας σαν την ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και η εμμηνόπαυση, η γήρανση και οι κλιματικές συνθήκες όπως ο αέρας.

Τεχνητά δάκρυα ή οφθαλμικές σταγόνες

Τα τεχνητά δάκρυα συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου.

Το πλεονέκτημα τους είναι ότι βοηθούν στη λίπανση του ματιού και μπορούν γενικά να αγοραστούν στο φαρμακείο.

Το μειονέκτημα είναι ότι είναι γενικά μόνο μια προσωρινή λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από καταστάσεις, όπως η ξηροφθαλμία. Δηλαδή δεν είναι μια μακροχρόνια λύση ή θεραπεία.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Η αϋπνία «σκοτώνει» τη γενναιοδωρία, σύμφωνα με νέα μελέτη

Her News

5 λεπτά Ζεν: Φαγητό χωρίς να περισπασμούς

Her News

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS – Το στίγμα που «βαραίνει» την ελληνική κοινωνία

HerNews ka