HerNews.gr
Health LIFESTYLE

5 λεπτά Ζεν: Φαγητό χωρίς να περισπασμούς

Στο 5 λεπτά Ζεν αυτής της εβδομάδας, μεταφερόμαστε από τον τομέα του αδειάσματος, στον τομέα του φαγητού.

Σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, το φαΐ, που τρώμε καθημερινά και συνήθως μηχανικά. Μπορούν τα 5 λεπτά Ζεν να διεισδύσουν μέσα στην διαδικασία του φαγητού και να συμβάλλουν ουσιαστικά, καλώντας μας να τρώμε ήρεμα και χωρίς περισπασμούς;

Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το κινητό τηλέφωνο και, ώ ναι! τα social media είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες που όχι μόνο συμβάλλουν στο να μη τρώμε σωστά σε ποσότητα και ποιότητα διαδικασίας, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά στο πάχος. 

Πολύ σωστά διαβάσατε. Αν τρώμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, οι μερίδες μπορεί να ξεφεύγουν από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας, να τρώμε αλόγιστα και έτσι να προσθέτουμε βάρος στο σώμα μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να το αποφύγουμε αυτό, μα κυρίως, πώς μπορούμε να είμαστε παρούσες/παρόντες κατά τη διάρκεια του γεύματός μας;

5 λεπτά Ζεν στο φαγητό 

Ως εξής: Ορίζουμε την ώρα που θα φάμε μέσα στη μέρα και είτε μαγειρεύουμε πιο πριν, είτε έχουμε φτιάξει από το προηγούμενο βράδυ το φαγητό, το έχουμε τακτοποιημένο και έτοιμο να μας περιμένει. Αν αυτό είναι αδύνατον, τότε τη στιγμή που το ετοιμάζουμε, είμαστε συγκεντρωμένες/οι στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού

Αποφεύγουμε να δούμε οθόνη κινητού, τηλεόρασης, λάπτοπ ή ταμπλετ. Ξέρω ότι και μόνο που το γράφω αυτό και το διαβάζουμε, ξεκινά ένα μικρό άγχος του πως θα το πετύχουμε. Και όμως, μπορεί να συμβεί. Αυτό το τέταρτο ή εικοσάλεπτο φαγητού, μπορούμε απλά να τρώμε και να ηρεμούμε. Αν είμαστε και μαζί με άλλα άτομα είναι πολύ οκ το να μιλάμε ή να συζητάμε για κάτι, αλλά να μη ξεφεύγουμε από την επίγνωση του τι τρώμε.

Συγκεκριμένες μερίδες, ηρεμία σκέψης και απώλεια περισπασμών. Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ζεν στο φαγητό μας. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Ανήκω και εγώ σε εκείνους που προτιμώ να δω κάτι και να ”χαζέψω” όπως λέμε για να φάω. Όμως με το να χαζεύω δεν απολαμβάνω πλήρως το φαγητό μου και δεν ορίζω το τι τρώω.

Ας το δοκιμάσουμε, έστω σε κάποια από τα γεύματά μας και ας αφήσουμε την διαφορά να γίνει ορατή. Τόσο στο σώμα, όσο και στην ενέργεια και στο νου μας.

Νεότερα Άρθρα

Ζυγαριά: Η σωστή ψυχολογία για να ζυγιστείς

Her News

5 Τρόποι για να κρατάτε το μυαλό σας κοφτερό καθώς μεγαλώνετε

Her News

5 λεπτά Ζεν: Η λιτότητα στη ζωή μας

Her News