HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Metznoun Mecnun Giasar: Ο χορογράφος της Madonna της Rihanna & της Rosalia μιλά αποκλειστικά στο HerNews

O Metznoun Mecnun Giasar ή αλλιώς Majnoon, είναι ο άνθρωπος πίσω από τη χορογραφία του “Motomami” της Rosalia, έχει καταφέρει να κερδίσει βραβείο Grammy και έχει ελληνικές ρίζες καθώς οι γονείς του κατάγονται από την Κομοτηνή.

Είναι μια προσωπικότητα που δεν περνάει απαρατήρητη όπου και αν βρεθεί, καθώς ο “αέρας” και η ενέργεια που εκπέμπει μπορούν να σε συνεπάρουν.

Από την πρώτη στιγμή που μίλησα μαζί του κατάλαβα το πόσο απλός άνθρωπος είναι, παρόλο που έχει κάνει τόσα πολλά στη ζωή του και δουλεύει με τα πιο καταξιωμένα ονόματα όπως η Madonna και η Rosalia.  

Δέχτηκε αμέσως να κάνουμε τη συνέντευξη καθώς όπως είπε ήθελε πολύ να μιλήσει για την ταυτότητα του και τις ρίζες του.

*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, πριν επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας της Madonna και πριν από τον τελικό του Next Top Model της Γερμανίας όπου βρέθηκε ως κριτής.

Ο Majnoon μιλά αποκλειστικά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου

Είχες ποτέ κάποιο ατύχημα ενώ χόρευες;

Τι εννοείς με το ατύχημα; Σωματικό ατύχημα; Λοιπόν όχι σωματικό, αλλά μου έχουν βγει οι μπότες, έχω χάσει πολλά κοσμήματα, τα γυαλιά πέφτουν συνέχεια, οι περούκες φεύγουν συνέχεια… Πολλά πράγματα συμβαίνουν και νομίζω ότι είναι ένα κομμάτι της δουλειάς.

Πως είναι το να δουλεύεις με την Rosalia;

Πολύ αντικατοπτριστικό αν αυτό βγάζει κάποιο νόημα. Νομίζω ότι είναι ένας καθρέφτης της κουλτούρας και για πολλούς στην ποπ κουλτούρα σήμερα, οποιαδήποτε κατηγορία γιατί δεν μπορούμε να την κατηγοριοποιήσουμε ακριβώς.
Μου άλλαξε τη ζωή στην ουσία. Μου επέτρεψε να συμμετάσχω σε μία τόσο σημαντική στιγμή της καριέρας της και όσο το άλμπουμ της “Motomami” ήταν σε παγκόσμια περιοδεία, και σε διαγωνισμούς βραβείων. Την έχω κάνει είδωλο.

Είδα ότι στο τελευταίο σου post αναφέρεις την Beyoncé, την Heidi Klum και όλες τις γυναίκες που έχεις συνεργαστεί, και έγραψες ότι σου έχουν αλλάξει τη ζωή

Μα φυσικά, όταν ήμουν παιδί ξεκίνησα να χορεύω τα τραγούδια της Beyoncé και τώρα ξέρεις… υπάρχουν πράγματα που ετοιμάζονται… ελπίζω, προσεύχομαι και νιώθω.
Αλλά δεν θέλω να σταθώ σε κάτι που δεν έχει ειπωθεί.
Αυτό είναι κάτι που έχω μάθει. Ξέρεις, όσοι αναφέρουν την Madonna για την οποία είμαι πολύ ευγνώμων, μου έχει επιτρέψει να ενσαρκώσω μερικά πράγματα το οποίο είναι πολύ cool.
Και η Rihanna  είναι προφανώς το είδωλό μου, ότι κάνει και ο τρόπος που δεν θέλει να μπει σε μία κατηγορία και ο τρόπος που υπερασπίζεται τους ανθρώπους της και από την άλλη, φτιάχνει τη Fenty και υπερισχύει από όλες τις άλλες εταιρίες απλά επειδή μπορεί. Έτσι θέλω να με θυμούνται κι εμένα.

Σκέφτηκες ποτέ ότι κάποια μέρα θα γίνεις αυτό που είσαι σήμερα;

Ποτέ δεν άρχισα να κάνω αυτό που κάνω για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. Το έκανα για να μπορώ να εκφράσω τον εαυτό μου και δεν πιστεύω ότι κάτι άλλαξε.
Γιατί όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουμε μαζί είναι φανταστικοί αλλά είναι αυτοί, εγώ είμαι εγώ και θα είμαι εγώ, κι αυτή καινούργια περίοδος στην καριέρα μου αφορά αυτό.

Από που είσαι και πως ήταν η παιδική σου ηλικία;

Αυτό είναι καλή ερώτηση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία αλλά οι γονείς μου είναι από την Κομοτηνή, όμως λόγω του πολέμου διχάστηκαν. Η θεία μου μου έχει πει ότι ο προ προ παππούς μου ήταν από βασιλική οικογένεια. Και έτσι ψάχνω πολλά για την καταγωγή μου και τώρα γράφω ένα βιβλίο.
Είναι για τον παππού μου που έφυγε από τη ζωή, ο οποίος ήταν ένα είδωλο γιατί η καταγωγή του ήταν από ένα χωριό που είναι ουσιαστικά μόνο εφτά δρόμοι και η κουλτούρα είναι τόσο διαφορετική και κατάφερε να αποδείξει την αξία του και τον εαυτό του στην κοινωνία και να κάνει όλα όσα δεν έχει κάνει κάποιος άλλος την κοινότητα μας.

Ποιος είναι ο αγαπημένος celebrity που έχεις δουλέψει και γιατί;

Όχι που έχω δουλέψει, αλλά που είμαι σε επαφή και που με έχει “δει”. Είναι η Rihanna… όπως είπα είναι πρώτη από όλους.

Πως γνωριστήκατε;

Γνωριστήκαμε μέσω των social media (γέλια). Ξεκίνησε να με ακολουθεί το 2017 και ήταν υποστηρικτική από τότε, απαντούσε στις ιστορίες μου, ή μου έλεγε πράγματα όπως ότι είναι πολύ περήφανη για εμένα, ότι βλέπει τη δουλειά μου.
Υποθέτω ότι το να ξέρω -ακόμα κι αν δε δουλέψω ποτέ μαζί της-  ότι έχω κάποιον σαν εκείνη, να αναγνωρίζει ό,τι έχω κάνει αξίζει παραπάνω από το Grammy που έχω πάρει για την ξεχωριστή μου δουλειά στο “Motomami” για παράδειγμα.

Έχεις κερδίσει και Grammy

Η Rosalia το κέρδισε, αλλά και η ομάδα γιατί υπάρχει μία ομάδα πίσω από όλα, και έτσι νιώθω ότι πολλοί άνθρωποι ενώ δεν ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο αυτοί που είναι στο παρασκήνιο γνωρίζουν.

Που βρίσκεις την έμπνευση για την δουλειά σου;

Με το να ζω τη ζωή, να κοιτάζω πίσω στη ζωή, να αναδημιουργώ την κουλτούρα σωστά, να ξέρω που βρίσκομαι. Πάντα να είμαι καλύτερος, πάντα να προσπαθώ να είμαι καλύτερος.
Πάντα βάζω τους άλλους πάνω από εμένα και δεν φοβάμαι να προσπαθώ να φτάσω “στον ουρανό” και δεν δέχομαι το όχι σαν απάντηση πότε
.

Πότε ξεκίνησες να χορεύεις;

Από όταν ήμουν στην κοιλιά της μαμάς μου (γέλια). Νομίζω ότι κυλάει στο αίμα μου και στην οικογένειά μου για να είμαι ειλικρινής.
Ο μπαμπάς μου είναι μουσικός, παίζει πολλά όργανα και από εκεί που κατάγομαι σε παραδοσιακούς γάμους και στο δρόμο, στις φαβέλες.

Ποιο ήταν το είδωλο όταν ήσουν μικρός;

Η Parris Goebel, όταν ήμουν νέος σίγουρα γιατί έχει φτιάξει τόσα πολλά πράγματα για καλλιτέχνες που είναι πολύ γενναίοι… αν με δεις θα το καταλάβεις. Ήταν το είδωλό μου αλλά δεν έχω πλέον είδωλα, τους κοιτάω κατάματα γιατί εγώ είμαι εγώ.
Μου έχουν μάθει πολλά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο μεταξύ του να εμπνέεσαι και να αντιγράφεις. Όταν πηγαίνω σπίτι σωπαίνουν όλα, είμαι μόνο εγώ και κανένας άλλος γιατί εγώ έπρεπε να το δημιουργήσω αυτό για τον εαυτό μου.

Κάποια συμβουλή τους νέους χορευτές;

Να κοιτάς μέσα σου. Υπάρχει αυτό το πράγμα αυτές τις μέρες όταν έχεις να κάνεις με τα media και τα social media.
Νιώθω ότι υποσυνείδητα σου δημιουργεί -απ’ όσο ξέρω από τους χορευτές γιατί δεν είναι το πως νιώθω εγώ- αλλά είναι οι νέοι καλλιτέχνες  πολύ πρόθυμοι να συγκρίνουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο και νομίζω ότι αυτό χρειάζεται ψυχοθεραπεία και πολλοί άνθρωποι είναι εύθραυστοι και πολύ ευαίσθητοι και έτσι το υποσυνείδητο τραύμα συμβαίνει.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πράγμα με τα social media το οποίο δεν ενστερνίζομαι. Αλλά αντί να θέλω να είμαι σαν την Rihanna την Rosalia ή την Madonna, τις αναφέρω γιατί τις αγαπώ, αλλά ξέρω πολύ καλά ποιος είμαι καταλαβαίνεις τι εννοώ… Ήδη υπάρχει Madonna γιατί να θέλω να είμαι εκείνη; Θέλω να είμαι εγώ.
Έτσι με καλεί να δουλέψω μαζί της. Αυτό είναι το σκεπτικό μου τα τελευταία πέντε χρόνια που έχω εφαρμόσει στη δουλειά μου και στη ζωή μου… να κοιτάω κατάματα τους ανθρώπους.

Μιλώντας γι’ αυτό αλλάζει πολύ συχνά το look σου

Είμαι καλλιτέχνης και αυτό έρχεται σε πολλές μορφές έκφρασης. Είμαι πλέον fashion icon και θα είμαι κριτής στον τελικό του Next Top Model της Γερμανίας με την Heidi Klum και την Kim Petras η οποία θα κάνει παράσταση και εγώ το ίδιο και θα χορογραφίσω τις κινήσεις για μία δοκιμασία για τα μοντέλα και μετά θα “κόψω” ένα από αυτά είμαι πολύ αγχωμένος γιατί 30.000 εκατομμύρια άνθρωποι θα με βλέπουν.
Είναι ένας τόσο ολοκληρωμένος κύκλος γιατί ξέρεις είμαι από την είμαι από την Γερμανία, έτρεξα μακριά, η ζωή που βασίζεται στην κοινότητα δεν ήταν και τόσο για εμένα, οπότε το έσκασα και έζησα παντού ακόμα και τώρα.

Άρα θα έχεις τον ρόλο του “κακού” γιατί πρέπει να “κόψεις” κάποιο μοντέλο;

Όχι τόσο, έτσι έχουν τα πράγματα. Οι διαγωνιζόμενοι επικοινωνούν διάφορα μηνύματα αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι ο τρόπος που η Haidi Klum έχει εδραιώσει το σόου τα τελευταία χρόνια τώρα, υπάρχουν trans άτομα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, υπάρχουν κυριολεκτικά γιαγιάδες.
Νομίζω ότι στην τελευταία σεζόν για φέτος, θα είμαι πιο καλός με το να ακολουθώ αλλά νομίζω αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την Γερμανία και έτσι όποιος νικήσει ή κοπεί από εμένα ή την την Kim Petras ή την Haidi Klum είναι της στιγμής. Το πως έκανε την δοκιμασία μου που γι’ αυτό την χορογραφώ.

Ποια είναι τα κριτήρια σου;

Τα κριτήρια μου είναι: Είσαι ο εαυτό σου; Πουλάς τον εαυτό σου σε μένα; Με κάνεις να νιώθω τίποτα; Έχει το περπάτημα σου αυτοεμπιστοσύνη;
Για εμένα υπάρχουν πολλές συχνότητες όπως τα χρώματα, τα μάτια των ανθρώπων, ο τρόπος που στέκονται, η στάση του σώματος τους, ο τρόπος που μιλάνε, αυτά που λένε.

Πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις;

Δεν υπάρχει προορισμός. Νομίζω είναι ένα ταξίδι και προσπαθώ να πιάσω τα αστέρια, πάντα θα το προσπαθώ αυτό.
Οι στόχοι μου για τη ζωή που θέλω να υλοποιώ: Θέλω να να παρέχω μία καλύτερη ζωή για την οικογένεια μου κι αυτούς γύρω μου, όπως κάνω για 15 χρόνια χωρίς σταματημό. Καταφέρνω να παρέχω στον εαυτό μου αυτά που χρειάζομαι για να ζω πλουσιοπάροχα.

Πως είναι η Madonna από κοντά και τι έχεις αποκομίσει από αυτή;

Πολύ καλή ερώτηση! Όταν με κάλεσε και πήγα στη Νέα Υόρκη -έχω πετάξει το σπίτι της πολλές φορές- και είχαμε meeting και γνωριστήκαμε και είχαμε μία κουβέντα και έμεινα για δείπνο με τα παιδιά της και είχε μαγειρεμένο φαγητό ήταν απίθανα! Νιώθω ότι αυτό το tour για τα 40 χρόνια της καριέρας της, το οποίο κουβαλάει τόση κουλτούρα, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός και κάνω τη δουλειά γι’ αυτό, γιατί νομίζω ότι δεν μπορώ να επωφεληθώ από μία κουλτούρα που υποσυνείδητα χρησιμοποιώ απλά επειδή ήθελα να εκφραστώ.
Πρέπει να συντονίσω και πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι δεν τα βγάζουν πέρα αλλά λένε ότι θα το κάνουν.

Οπότε θα δουλέψει μαζί της την περιοδεία της;

Ναι είμαι χορογράφος της!

Και πως είναι η Madonna για αυτό το μεγάλο comeback;

Δουλεύει πολύ σκληρά, ξέρει ποια είναι και πάντα είναι πρόθυμη να μάθει. Ακούει τους άλλους, έχει σεβαστεί πραγματικά τη γνώμη μου και με ακούει. Μου έδωσε σημειώσεις και είναι τόσο συνεργάσιμη.
Έρχεται μέσα σε ένα δωμάτιο και ξέρει τι θέλει να κάνει και νομίζω ότι ένας καλλιτέχνης που φέρει τόση κουλτούρα, βάθος, ποπ κουλτούρα, τόσα πολλά…. ξέρεις αρχοντιά…. Είναι η Madonna δεν υπάρχει τίποτα άλλο σε αυτό.

H μετάφραση έγινε από την Εύη Κουτσοποδιώτη 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μίλτος Σακελλάρης: Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ μιλά για την φρίκη του πολέμου στο HerNews

Her News b

Μιμή Ντενίση: Τι απαντά στον Λάκη Λαζόπουλο;

Her News b

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη μιλά στο HerNews για τους διάσημους γονείς της, την ψυχοθεραπεία και τον Βασίλη Μπισμπίκη

HerNews ka