HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη μιλά στο HerNews για τους διάσημους γονείς της, την ψυχοθεραπεία και τον Βασίλη Μπισμπίκη

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη είναι ηθοποιός και το τελευταίο διάστημα την απολαμβάνουμε μέσα από την δημοφιλή και επιτυχημένη σειρά “Αυτή η νύχτα μένει” στον Alpha. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος” και έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. 

Φυσικά δεν έχει μείνει μόνο εκεί καθώς έχει συμμετάσχει και σε πολλές μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στον κινηματογράφο. 

Μάλιστα από το 2017 διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε αρχάριους και επαγγελματίες ηθοποιούς, ερασιτέχνες και σε όσους επιθυμούν να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις των δραματικών σχολών και όπως μας λέει είναι κάτι που την γεμίζει και της δίνει χαρά.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη μιλά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Αλεξανδρίδου

Σας βλέπουμε μέσα από την επιτυχημένη σειρά του Αlpha “Αυτή η νύχτα μένει”, έχετε κοινά με τη Ζέτα που υποδύεστε; 

Έχω και από γραφής κάποια κοινά και έχω προσπαθήσει και να δημιουργήσω κάποια κοινά για να συνδεθώ με τον χαρακτήρα. Οπότε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μετά από τόσο καιρό, δε μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι αυτά που εγώ εφηύβρα και ποια από γραφής υπήρξαν. Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα μια ευαισθησία που έχει, ένας δυναμισμός, η διεκδικητικότητα ως προς τον τρόπο που θέλει να ζει, η ανάγκη της για ελευθερία, το βάθος με το οποίο συνδέεται με τους ανθρώπους στη ζωή της. Αυτά νομίζω είναι τα πιο βασικά.

Ποια ήταν σχέση με τους γονείς σας; Σας ήταν εύκολη η δημοσιότητα τους όταν ήσασταν παιδί;

Η δημοσιότητα νομίζω δεν ήταν εύκολη όταν ήμουν παιδί . Ήταν ένα στοιχείο που δεν μπορούσα να το διερμηνεύσω και να το διαχειριστώ πάρα πολύ καλά. Ήμουν ένα παιδί πιο εσωστρεφές που αυτή η προσοχή που δεχόμασταν ήταν για εμένα πολύ ανοίκεια, δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς γιατί συμβαίνει. Με δυσκόλεψε λιγάκι, αλλά εντάξει δεν ήταν και τραγωδία.

Πλέον που έχετε μεγαλώσει και έχετε και εσείς αναγωρισιμότητα ως ηθοποιός είναι το ίδιο;

Όχι βέβαια δεν είναι το ίδιο γιατί τώρα έχω συνείδηση του τι είναι αυτό που συμβαίνει. Πέρα από αυτό, έχει να κάνει και με την δική μου δουλειά δεν έχει να κάνει με τη ζωή κάποιου άλλου, δεν δέχομαι τη δημοσιότητα “από σπόντα”. Έχει να κάνει με τη δουλειά μου και είναι μέρος της δουλειάς μου. Οπότε είναι πολύ πολύ πιο εύκολο να το διαχειριστώ γιατί είμαι και ενήλικη πλέον.

Επιλέξατε να γίνετε ηθοποιός επειδή θαυμάζατε τους γονείς σας;

Δεν ξέρω δεν ήταν τόσο συνειδητό αυτό, το πως δηλαδή συνδέεται η επιλογή μου με τους γονείς μου. Σίγουρα όμως και θαυμασμό είχα και έχω για τους γονείς μου και με επηρέασε η αγάπη τους για τη δουλειά τους. Οπότε πιθανόν εκεί να την πάτησα.

Δεν ήταν δηλαδή από τους γονείς που προσπάθησαν να σας μυήσουν στον κόσμο της υποκριτικής

Όχι όχι καθόλου.

Πως διαχειριστήκατε το θάνατο του πατέρα σας;

Με πόνο και με πολύ εσωτερική δουλειά που ακόμα συμβαίνει δεν είναι κάτι που έχει κλείσει. Νομίζω πως η απώλεια ενός τόσο κοντινού ανθρώπου είναι δια βίου ζήτημα για έναν άνθρωπο.

Πιστεύετε πως είναι μια “πληγή” που δεν κλείνει ποτέ και απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτή;

Νομίζω ναι. Όλες αυτές οι απώλειες είναι πληγή που μένει προς διαχείρηση.

Τι είναι αυτό που σας έχει μείνει περισσότερο απο τον πατέρα σας και θα έχετε πάντα να θυμάστε από εκείνον; Πως θα θέλετε να τον έχετε στο μυαλό σας;

Σαν έναν άνθρωπο που έζησε ακριβώς όπως ήθελε, που δε δίστασε ποτέ μπροστά σε τίποτα και στο να διεκδικήσει τη ζωή του. Ένας άνθρωπος αρκετά γενναιόδωρος και πληθωρικός, που ήξερε να χαίρεται τη ζωή του.

Κάποτε είχατε δηλώσει πως οι γονείς σας δεν ήταν δικτυωμένοι και δεν είχαν τα μέσα και πως εσείς δεν ξέρατε πως να δικτυωθείτε, ήταν κάτι που σας δυσκόλεψε η μάθατε να πατάτε στα πόδια σας;

Νομίζω δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να σκεφτώ αν με δυσκόλεψε ή όχι γιατί δε τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Απλώς απ’ την αρχή, είχα συνείδηση ότι ό,τι είναι να κάνω θα το κάνω με τις δικές μου δυνάμεις. Ευτυχώς για εμένα.

Ποια η γνώμη σας για τα παιδιά διασήμων που ακολουθούν το επάγγελμα των γονέων τους και τους είναι λίγο πιο εύκολο να δικτυωθούν;

Δεν μπορώ να κρίνω τις ζωές των άλλων ανθρώπων γιατί δεν είμαι μέσα σε αυτές. Ξέρω πάντως ότι τα παιδιά ηθοποιών, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο ίσως δυσκολευτούν λίγο περισσότερο στο να αποδείξουν την αξία τους, τη θέση τους μέσα στο χώρο. Υπάρχει μια καχυποψία για τα παιδιά των ηθοποιών που γίνονται ηθοποιοί.

Έχετε δίκη σας Σχολή και κάνετε μαθήματα υποκριτικής, που τη βρίσκουμε και τι ακριβώς διδάσκει;

Ο χώρος είναι στα Ιλίσια, θα τη βρει κανείς αν με ψάξει στα Social Media, κάνω ομαδικά μαθήματα αυτοσχεδιασμού, κάνω προετοιμασία παιδιών που θέλουν να δώσουν σε δραματικές σχολές, κάνω coaching σε ηθοποιούς πάνω σε συγκεκριμένους ρόλους και ερμηνίες. Είναι μια δουλειά που με ευχαριστεί, μου αρέσει πάρα πολύ, νιώθω πολύ δημιουργική μέσα σε αυτή και μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση.

Είναι ένας χώρος που μπορεί να έρθει και κάποιος άνθρωπος που δεν έχει “πείρα” και θέλει να γίνει ηθοποιός;

Ναι βέβαια. Κυρίως με νέους ανθρώπους δουλεύω, με παιδιά που τώρα πρωτοασχολούνται με αυτή την τέχνη και προσπαθώ να τους εισαγάγω μέσα σε αυτή.

Ήταν πάντοτε ένα όνειρο σας;

Η διδασκαλία, όχι η Σχολή γιατί δεν είναι Σχολή. Είναι ένα εργαστήρι ουσιαστικά. Όνειρο μου δεν ήταν ποτέ, αλλά άρχισε να καλλιεργείται στο μυαλό μου όταν εγώ υπήρξα μαθήτρια της Ελένης Κώτη στην ομάδα “Namaste” του Κωλονού και παρακολούθησα τον τρόπο διδασκαλίας της και είδα την εξέλιξη των παιδιών μετά το μάθημα. Εκεί άρχισε να μπαίνει το μικρόβιο της διδασκαλίας και αυτή η ανάγκη να το κάνω και εγώ.

Εφόσον έχετε υπάρξει και εσείς μαθήτρια τι είναι αυτό που έχετε κρατήσει και θέλετε να περάσετε στα παιδιά;

Την αίσθηση ότι ο ηθοποιός είναι δημιουργός, ότι υπάρχει συστηματοποίηση στην υποκριτική, δεν είναι κάτι τυχαίο. Το θέμα της έμπνευσης όπως λέει και ο Στανισλάφσκι δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Προκύπτει μέσα από δουλειά, μέσα από τεχνική. Προσπαθώ να δώσω κάποια “εργαλεία” της υποκριτικής στους ανθρώπους που έρχονται να συμμετάσχουν στα εργαστήρια.

Όταν τους κοιτάτε στα μάτια βλέπετε το ίδιο πάθος που έχετε και εσείς;

Ναι και πολλές φορές βλέπω και περισσότερο, γενικά με συγκινεί πολύ το να συναντάω νέους ανθρώπους που τώρα έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη μας, μου δίνει έμπνευση, μου δίνει δύναμη και μαθαίνω και πάρα πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Αγαπάτε περισσότερο το θέατρο ή την τηλεόραση;

Δεν μπορώ να μην αγαπώ περισσότερο το θέατρο γιατί εκεί έχω γαλουχηθεί και έχω διαμορφωθεί καλλιτεχνικά και νιώθω ότι αυτή είναι η βάση μου. Οπότε ναι, θα πω το θέατρο γιατί η τηλεόραση μπήκε πολύ πρόσφατα στη ζωή μου.

Θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την τηλεόραση;

Ναι αν μου γινόταν μια αντίστοιχα ενδιαφέρουσα πρόταση με αυτή του “Αυτή η νύχτα μένει” βεβαιίως με χαρά.

Η δημοσιότητα από τη σειρά σας φόβισε ή το απολαμβάνετε;

Νομίζω το απολαμβάνω γιατί δεν έχω νιώσει κάποιου τύπου παραβίαση ή υπέρβαση των ορίων στην ιδιοτικότητα μου. Οπότε μόνο χαρά μου δίνει το να μου λέει ο κόσμος στο δρόμο ότι του αρέσει η σειρά, ότι του αρέσουν οι χαρακτήρες, ότι ταυτίζεται με την ιστορία. Μόνο χαρά μου προκαλεί.

Πάνω σε αυτό, όταν σας συναντά ο κόσμος έξω τι σας λέει;

Ότι παρακολουθούν με μεγάλη αγάπη τη σειρά, με ρωτάνε για την εξέλιξη της ιστορίας, μου εκφράζουν τη χαρά τους που τους κρατάει συντροφιά τα βράδια, τους ενδιαφέρει πολύ η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία μας. Μου λένε πολύ συχνά ότι έχουν ζήσει την εποχή και ότι τους αρέσει να τη βιώνουν ξανά μέσα από τη σειρά. 

Θα απορρίπτατε μια πρόταση με πολύ καλά χρήματα αν δεν ήταν αυτό που θέλετε επαγγελματικά;

Ναι το έχω κάνει και στο παρελθόν αρκετές φορές. 

Έχετε φοβίες ή άγχος; Πως το διαχειρίζεστε;

Φοβίες δεν ξέρω αν έχω, αγχώδης είμαι γενικά και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω μέσω της ψυχανάλυσης και κυρίως μέσα από την  κοινωνικοποίηση μου. Με αυτά τα δυο “όπλα” έχω βγει απέναντι στο άγχος.

Πάντως πλέον μιλάμε πιο ανοιχτά για το θέμα τις ψυχανάλυσης, εσάς αυτό πως σας βρίσκει;

Με βρίσκει να μιλάω ανοιχτά εδώ και πολλά χρόνια γιατί έχω κερδίσει τόσα δώρα μέσα από τη διαδικασία της ψυχανάλυσης που ποτέ δεν ένιωσα ότι είναι ταμπού να το συζητήσω. Ίσα ίσα που πάντα παροτρύνω τον κόσμο γύρω μου να το κάνει και χαίρομαι που όντως, λόγω συνθηκών, λόγω δυσκολιών ο κόσμος αρχίζει και την ανακαλύπτει τη διαδικασία αυτή, είναι πολύ πολύ βοηθητική για όλους μας.

Η ομορφιά σας έχει ανοίξει πόρτες ή είναι κάποιες φορές «κατάρα»;

Δεν έχω νιώσει ούτε ότι μου έχει ανοίξει, ούτε ότι μου έχει κλείσει πόρτες. Σίγουρα μια καλή εικόνα φαντάζομαι βοηθάει σε ένα επίπεδο, αλλά μπορεί να περιορίζει και σε ένα άλλο. Ίσως συχνά ένας σκηνοθέτης να στέκεται περισσότερο στην εικόνα και να μη με σκέφτεται για έναν ρόλο “καρατερίστα” που μπορεί υποκριτικά, ενδεχομένως να μπορούσα να το αντιμετωπίσω αλλά φαινομενικά να παραπέμπω κάπου αλλού. Δεν με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα της εικόνας. 

Ούτε από το κομμάτι των συναδέλφων σας, να έχετε αντιμετωπίσει ζήλια;

Όχι όχι, δεν έχω νιώσει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον μπορεί να μην έχει πέσει στην αντίληψη μου, αλλά δεν το έχω αισθανθεί όχι.

Ποια η γνώμη σας για όσα σχολιάστηκαν αναφορικά με τον συμπρωταγωνιστή σας Βασίλη Μπισμπίκη και τη Δεσποινα Βανδή;

Δεν θέλω να πω πολλά, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας ζει τη ζωή του όπως θέλει και από τη στιγμή που δεν κάνει κακό σε κάποιον άλλο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να απολαμβάνει τη ζωή του όπως θέλει.

Για την επόμενη σεζόν της σειράς είναι κάτι ανακοινώσιμο που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Από ότι ξέρω η σειρά θα ολοκληρωθεί αυτή τη σεζόν δεν θα συνεχιστεί του χρόνου. 

Αυτό είναι κάτι που εσάς σας στεναχωρεί και λίγο;

Δεν με στεναχωρεί υπό την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας πάρα πολλή δουλειά μέχρι τον Ιούνιο που θα ολοκληρωθούν τα γυρίσματα έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και ίσως είναι και καλό γιατί δεν θα “ξεχειλώσει” η ιστορία, δεν θα βαρεθούμε. Ολοκληρώνεται νομίζω σε έναν όμορφο κύκλο.

Instagram

Website

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Ο Λευτέρης Πανταζής μιλά στο HerNews: «Έχω να κάνω σχέση περίπου 2 χρόνια. Ελπίζω να έρθει σύντομα κάτι και για εμένα»

HerNews ka

Βασιλική Κωνσταντινοπούλου: « Έχω εκπληρώσει ένα από τα όνειρά μου»

Her News

Η Μαντώ Γαστεράτου μιλά στο HerNews: «Πάντοτε ήθελα να ασχοληθώ με την ψυχολογία, είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου»

HerNews ka