HerNews.gr
Ψυχολογία

3 Βήματα για να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας

Μας διδάσκουν πώς να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα, όπως πώς να διαβάζουμε και να οδηγούμε αυτοκίνητο, αλλά δεν μας διδάσκουν ενεργά πώς να διαχειριζόμαστε στα συναισθήματά μας.

Όλες οι ψυχολογικές θεραπείες έχουν στόχο να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τα συναισθήματά μας. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία γίνεται για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι σκέψεις μας, θα είμαστε σε θέση να νιώσουμε καλύτερα.

Επίσης με την ύπνωση μπορούμε να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι καλό και μπορούμε να μάθουμε να νιώθουμε καλά. Έχοντας αυτά υπόψη σας είναι σαν να εισάγετε έναν χάρτη ή βήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε ενεργά τα συναισθήματά σας.

Βήμα πρώτο – Επίγνωση

Συχνά οι άνθρωποι αντιδρούν ασυνείδητα με τα συναισθήματά τους χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά τι συμβαίνει. Ας πούμε ότι ένας άντρας που είναι επιρρεπής στην οργή, τρακάρει με το αυτοκίνητό του. Μπορεί απλώς να κατηγορήσει κάποιον άλλον για το λάθος του.  Η μόνη του επίγνωση είναι ότι τώρα έχει πρόβλημα, επειδή χτύπησε το αυτοκίνητο κάποιου άλλου.

Αντίθετα, είναι καλύτερο οι άνθρωποι να κάνουν «check in» και να αναγνωρίσουν τόσο την ένταση των συναισθημάτων τους, όσο και την σκέψη που πιθανώς τροφοδοτεί το συναίσθημα. 

Βήμα δεύτερο – Έκφραση

Η έκφραση βοηθά το συναίσθημα να μετακινηθεί από κάτι που απλώς γνωρίζουμε στην επεξεργασία του πώς νιώθουμε. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε λέξεις για να εκφραστούμε.

Η έκφραση των συναισθημάτων μας μπορεί να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους να τα επεξεργαστούν πιο καλά. Άλλες μορφές έκφρασης εκτός από τον διάλογο είναι και το να κρατάτε ημερολόγιο.

Βήμα τρία – Επικύρωση

Η επικύρωση των συναισθημάτων είναι ένα βασικό βήμα για την διαχείριση όσων νιώθουμε. Ουσιαστικά λέμε ότι είναι εντάξει να νιώθουμε όλα τα συναισθήματα αντί να νιώθουμε στενοχώρια ή ενοχές για τα συναισθήματα που βιώνουμε.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τι γίνεται στον οργανισμό μας όταν ερωτευόμαστε;

Her News b

Ολοκληρώνοντας τα πράγματα – Ένας οδηγός για τελειομανείς

Her News

Πώς να καθαρίσετε το μυαλό σας από ανεπιθύμητες σκέψεις

Her News