HerNews.gr
Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel: Αγώνας επιβίωσης εγκλωβισμένων μέσα στις λάσπες – Απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Τραγική παραμένει η κατάσταση στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο. Την στιγμή που συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού των κατοίκων, 36 χωριά παραμένουν ακόμη αποκλεισμένα και χωρίς την παραμικρή πρόσβαση, ενώ τραγική είναι και η εικόνα του σιδηροδρομικού δικτύου που καταστράφηκε. Τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές δεν άνοιξαν χθες, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός.

Ο κάμπος θρηνεί. Τα χωριά της Θεσσαλίας και οι κάτοικοι τους δακρύζουν και πονούν για τους νεκρούς τους. Και οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται ασταμάτητα στα πλημμυρισμένα χωριά.

Με βάρκες, αμφίβια ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα, οι διασώστες σαρώνουν όλο τον θεσσαλικό κάμπο για να απεγκλωβίσουν και τους τελευταίους κατοίκους από τα πλημμυρισμένα χωριά, να βοηθήσουν όποιον το έχει ανάγκη.

Στη Μαραθέα Καρδίτσας μέχρι να φθάσουν τα σωστικά συνεργεία, οι κάτοικοι με βάρκες απεγκλώβισαν δεκάδες κατοίκους, τους μετέφεραν σε ψηλότερα σημεία. Δυστυχώς μια ηλικιωμένη γυναίκα δε τα κατάφερε.

«Ο κόσμος ανέβηκε πάνω σε διώροφα και ήταν ασφαλής, τους πήγαμε ταυτόχρονα, νερά και φαγητά να περάσουν τη νύχτα και την επόμενη ημέρα που ξημέρωσε ήταν μια άλλη ημέρα, ξανά με προσπάθειες με αγώνα να βοηθήσουμε να βγάλουμε τον κόσμο από το χωριό», ανέφερε ένας κάτοικος της Μαραθέας.

Το αντλιοστάσιο της Μαραθέας είναι το βασικό αντιπλημμυρικό έργο και δεν λειτούργησε λόγω διακοπής ρεύματος τόνισε στο MEGA o αντιδήμαρχος Παλαμά, Σάκης Σίντζας.

Η καταστροφή δεν θα είχε αποφευχθεί, αλλά θα δεν θα είχε αυτό το μέγεθος.

«Πρέπει με κάποιον τρόπο να σηκωθούν κάποιες μηχανικές πόρτες που έχουν γίνει, από την στιγμή που δεν έχει Πηνειός νερό σε διάστημα λίγων ωρών θα έχει φύγει το νερό όλο» , δήλωσε ο κ. Σίντζας.

Άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουν οι Αρχές να φτάσουν στο σημείο, το οποίο λόγω των πλημμυρών είναι δυσπρόσιτο. Στην επιχείρηση βοηθούν και οι ερπυστριοφόρες του Στρατού.

Εγκλωβισμένοι και ανήμποροι

Η απεσταλμένη του MEGA, Ευη Καλλίνη έχει φθάσει στα Μουζάκι Καρδίτσας. Αρκετοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Αρκετά χωριά παραμένουν για 7η μέρα χωρις ρευμα και νερο.

Όσο σπίτια δεν κατέρρευσαν, έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές.

Αντίστοιχη εικόνα και στην Αγία Τρίαδα.

Τριάντα έξι χωριά της Θεσσαλίας παραμένουν ακόμη βυθισμένα στο νερό και χωρίς πρόσβαση. Τρομακτικές είναι και οι εικόνες του διαλυμένου σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει η εθνική οδός. Και φυσικά, δεν άνοιξαν χθες ούτε τα σχολεία της περιοχής.

Η δημοσιογράφος του MEGA, Βελικα Καραβάλτσιου μόλις έχει φθάσει στον Παλαμά Καρδίτσας.

Αρκετοί κάτοικοι πρόλαβαν να φύγουν την τελευταία στιγμή, πριν ανέβει και άλλο η στάθμη του νερού και εγκλωβιστούν μέσα στα σπίτια τους. Σήμερα επιστρέφουν για πρώτη φορά, αντικρίζουν το μέγεθος της καταστροφής. Όσα έχτισαν μια ζωή, χάθηκαν σε μία στιγμή .

Ο Στρατός στήνει 5 σταθμούς απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή για οπλίτες και πολίτες στις πληγείσες περιοχές.

Ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναχώρησε χθες το βράδυ για τις πληγείσες περιοχές με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Βασίλης Λαμπρόπουλος: “Θα έχουμε εξελίξεις και με τα άλλα δύο παιδιά”

Her News b

Καιρός: Μ. Σάββατο και Πάσχα ο υδράργυρος θα δείξει 25 βαθμούς

Her News

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Το τρίτο πρόσωπο είναι ίδιο ο Μάνος»

Her News b