HerNews.gr
Beauty

Λευκές κηλίδες στο δέρμα – Αιτίες και θεραπείες

Οι λευκές κηλίδες είναι μια χρόνια διαταραχή του δέρματος, που προκαλείται από απώλεια χρωστικών της επιδερμίδας. Το δέρμα παίρνει το χαρακτηριστικό του χρώμα από τη μελανίνη. Τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν ή να πεθάνουν, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα.

Η εμφάνιση λευκών κηλίδων συνήθως παρατηρείται στις μικρότερες περιοχές του δέρματος και με τον καιρό εξαπλώνεται σε μεγαλύτερη περιοχή. Αυτές οι κηλίδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν μέσα στο στόμα και τα μάτια. Η κατάσταση συχνά ακολουθείται από πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Αν και η πάθηση είναι ακίνδυνη κι ανώδυνη, αυτή η δερματική ασθένεια πρέπει να διαγνωστεί και σίγουρα να αντιμετωπιστεί, αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.

Αιτίες για τις λευκές κηλίδες στο δέρμα

Η λεύκη είναι μια δερματική πάθηση όπου συμβαίνει αποχρωματισμός του δέρματος σε πολλά μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα της λεύκης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί επίσης να είναι κληρονομικά. Για την πρόληψη της λεύκης και τη θεραπεία της συνιστώνται τοπικές κρέμες, θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία ή φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης η έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία λευκών κηλίδων στο δέρμα. Ο κίνδυνος για κηλίδες από τον ήλιο αυξάνεται με την ηλικία και οι κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Η χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση των κηλίδων από τον ήλιο καθώς και να ελέγξει το σχηματισμό νέων.

Συχνά ο σχηματισμός λευκών κηλίδων σχετίζεται με κληρονομικότητα. Τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται σχεδόν τα ίδια γονίδια, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές τους να κληρονομήσουν τη διαταραχή. Όπως όλα τα κληρονομικά ζητήματα, δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Θεραπεία

Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας για εξέταση της κατάστασης. Μπορεί να σας χορηγηθεί κάποια θεραπεία με φάρμακο, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές, ανάλογα την αιτία, όπως η θεραπεία με laser ή η τοπική χρήση της βιταμίνης D.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Sarah Jessica Parker: Aποκάλυψε την ενυδατική κρέμα που λατρεύει

HerNewskl

DD κρέμες: Η νέα τάση στην περιποίηση του προσώπου και τα οφέλη τους

HerNewskl

Όμορφα και απαλά χέρια με 3 φυσικούς τρόπους

Her News b