HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη μιλά στο HerNews: «Δεν μπορείς και να μη λυγίσεις μπροστά σε σχόλια με στόχο λ.χ. τη μητέρα σου ή τον νεκρό μπαμπά σου»

Η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, είναι μια γυναίκα με ενεργό συμμετοχή σε αρκετούς τομείς της αθλητικής και πολιτικής ζωής.  Πρόσφατα και παράλληλα με την ευθύνη της διοίκησης μιας εκ των μεγαλύτερων αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, ανέλαβε την θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυαθλητικών Συλλόγων (ΕΜCA). Στη συνέντευξή της στο hernews.gr η Χριστίνα Τσιλιγκίρη μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων, τα μελλοντικά της σχέδια, τις αλλαγές που επίκεινται στο ΣΕΦ, αλλά και στο πως διαχειρίζεται τα κακόβουλα σχόλια. 

H Χριστίνα Τσιλιγκίρη μιλά στο HerNews και στη δημοσιογράφο Αμάντα Φούντη

Στην Ελλάδα του 2023 πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ανταπεξέρχεται με επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής της; Θεωρείτε πως στην ελληνική κοινωνία η ισότητα των δύο φύλων είναι μια πραγματικότητα; 

Μια γυναίκα στην Ελλάδα του 2023, δυστυχώς, καλείται να υπερβεί εμπόδια και διακρίσεις που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί. Δε θα μιλήσω για τη γυάλινη οροφή που πρέπει να σπάσει στον εργασιακό τομέα. Αλλά ακόμη και για καθημερινές συμπεριφορές που υπονομεύουν την υπόσταση της. Από τον οδηγικό ρατσισμό, τα στερεότυπα στην καριέρα έως και το αν είναι ικανή να κάνει οικογένεια.  Πρέπει κάποια στιγμή σαν κοινωνία να καταλάβουμε, πως ό,τι μπορεί να κάνει ένας άνδρας, μπορεί να το κάνει και μια γυναίκα. Και μερικές φορές μπορώ να σου πω και καλύτερα. Έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε προς την κατεύθυνση της πραγματικής ισότητας. Κάθε φορά που σηκώνουμε το πόδι μας ως κοινωνία για να κάνουμε το επόμενο βήμα, πρέπει να έχουμε αφήσει ένα αποτύπωμα σεβασμού και αλληλοκατανόησης. 

Υπάρχει κάτι με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο; 

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που μου λείπει, είναι και άλλες ώρες μέσα στη μέρα (χαχα). Το πρόγραμμά μου ξεκινάει στις 6 το πρωί και έχει τόσα πολλά μέσα καθημερινά. Τα καθήκοντα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολυαθλητικών Σωματείων, ακόμα και στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων, αλλά φυσικά και ως επιχειρηματίας. Και θα συνεχίσω να δίνω όλη μου την ενέργεια σε αυτά. Ωστόσο, θα σας εκμυστηρευθώ ότι έχω ένα κρυφό πάθος, με το οποίο θα καταπιαστώ μάλλον πολύ μελλοντικά. Αυτό είναι η επιστημονική έρευνα και συγγραφή πάνω στα αντικείμενα σπουδών μου. Δεν πειράζει όμως, γιατί ποτέ δεν είναι αργά για αυτό στη ζωή.

Έχετε αποδείξει έμπρακτα πως είστε μια γυναίκα με όραμα και διάθεση για κοινωνική προσφορά. Επιλέξατε να παραμείνετε στο Σ.Ε.Φ και να μην είστε υποψήφια στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Τί έπαιξε ρόλο στην απόφαση αυτή; 

Ως διοίκηση του ΣΕΦ έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα και κάποια από τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε δεν ολοκληρώθηκαν. Η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπό μου και στο έργο που έχουμε υλοποιήσει, παραμένει ακλόνητη και είμαι βαθύτατα ευγνώμων για αυτό. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας για ένα πλήρως προσβάσιμο και λειτουργικό Στάδιο με μεράκι και σκληρή δουλειά. Το επόμενο διάστημα, θα δείτε το ΣΕΦ να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Το πρώτο βήμα έγινε, χάρη στην ιστορικής σημασίας απόφαση του Αν. Υπουργού Αθλητισμού, κ. Βρούτση, να διαθέσει 2 επιπλέον εκατομμύρια τακτικής χρηματοδότησης στο ΣΕΦ. Τον ευχαριστώ για αυτό και δεσμεύομαι να τα αξιοποιήσω για την αναβάθμιση των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου μας. 

Πώς διαχειρίζεστε τα κακόβουλα σχόλια ; 

Κακόβουλα σχόλια πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Νομίζω όμως, ότι όλοι μας πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά που γίνονται με σωστή κριτική, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι σε όλες τις εκφάνσεις. Την πικρία κάποιων πίσω από το πληκτρολόγιο, προσπαθώ να την αντιπαρέρχομαι. Απλά, εντάξει ώρες-ώρες δεν μπορείς και να μη λυγίσεις μπροστά σε σχόλια με στόχο λ.χ. τη μητέρα σου ή τον νεκρό μπαμπά σου. 

Υλοποιείτε και στηρίζετε αρκετές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Τί σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε με το ίδιο σθένος; 

Οι ίδιοι οι άνθρωποι. Έχω μεγάλη πίστη σε αυτούς. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου και να αισθάνεσαι μέρος μιας συλλογικής πρωτοβουλίας. Σχεδιάζουμε ήδη, ως Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κοινωνικές δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν. Επίσης, θέλω να πω -και ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε- ότι το ΣΕΦ αποτελεί διαχρονικά μια φιλόξενη στέγη σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. 

Μεταξύ άλλων είστε Διευθύντρια στον τομέα Αθλητισμού και ΑμεΑ του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Θεωρείτε πώς η γνώση σας σχετικά, ήταν καταλυτική για την συγκεκριμένη ενασχόληση; 

Ναι ήταν. Ο αθλητισμός των ατόμων αυτών είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Να αποκτήσουν ορατότητα και να στοχεύσουν στην συμπερίληψη, διότι ακόμα και τώρα υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα. 

Είχατε το θάρρος να «μιλήσετε» για το θέμα υγείας που αντιμετωπίζετε. Ποιο είναι το μήνυμα αυτής σας της κίνησης; 

Το να βρεις το θάρρος να μιλήσεις ανοιχτά για ένα θέμα υγείας που αντιμετωπίζεις θεωρείται ακόμα ταμπού και αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο βήμα. Η φωνή σου μπορεί να γίνει η φωνή κάποιου άλλου που μπορεί να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσένα και φοβάται να μιλήσει. Αυτό ήθελα να καταφέρω. Να παρακινήσω όσο περισσότερους μπορώ ώστε να μιλήσουν για τα θέματα υγείας που έχουν για να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισης.

Ως πρόεδρος του ΣΕΦ έχετε συμβάλει στην ανανέωση των χώρων του Σταδίου. Το όραμά σας έχει εκπληρωθεί;

Με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας μοιραζόμαστε από την πρώτη στιγμή έναν κοινό στόχο. Να γίνει το ΣΕΦ πλήρως προσβάσιμο για όλους, λειτουργικό και φιλόξενο για επισκέπτες και αθλούμενους. Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας και προφανώς και έχουμε για αυτόν μεγάλες φιλοδοξίες. Φιλοδοξίες που έχουν αποτυπωθεί στο master plan το οποίο εφαρμόζουμε με συνέπεια την τελευταία τετραετία. Μεταξύ άλλων το νέο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο, των αλλαγών στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και των αλλαγών που θα συμβούν στην κεντρική αρένα. Είμαστε στα μισά της διαδρομής μπορώ να σας πω. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Το μόνο που πρέπει να περιμένετε είναι ότι το ΣΕΦ θα συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. 

Aκολουθήστε μας στo Google News  

Νεότερα Άρθρα

Βιβή Μαστραλέξη: «Ήμουν σε σοκ, είχα γεννήσει και το παιδί μου ήταν νεκρό»

HerNews ka

Η Σταυρούλα Αντωνάκου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το Νίκο Χαρδαλιά μιλά στο HerNews: «Στην πολιτική, όπως και την ζωή, ο καθένας επιλέγει τη στάση του απέναντι σε καθετί»

Her News

Νίκος Μπάρτζης: Αποκαλύπτει αν χειροδίκησε σε άτομο της παραγωγής του “Survivor All Star”

HerNews ka