HerNews.gr
Αφιερώματα

Η ιστορία πίσω από τα «άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ»

Το έχετε δει πολλούς χειμώνες, εκατομμύρια αστεία χριστουγεννιάτικα πουλόβερ σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι ξεκίνησε αυτή η ιδιόμορφη τάση; 

Ακόμη και οι λιανοπωλητές υψηλής μόδας έχουν πλέον συμπεριλάβει τη δική τους εκδοχή του «άσχημου χριστουγεννιάτικου πουλόβερ» ή στα αγγλικά «ugly Christmas sweater». Λοιπόν από πού ξεκίνησε;

Αυτή είναι η ιστορία για το πώς συνέβη:Ζευγάρι από τη δεκαετία του '50 με χριστουγεννιάτικα πουλόβερ

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50

Τα άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ έκαναν τη δημοφιλή τους εμφάνιση τη δεκαετία του ’50 με τη μαζική εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων. Ήταν αρχικά γνωστά ως “Jingle Bell Sweaters” και περιείχαν διακριτικές διακοσμήσεις με θέμα τα Χριστούγεννα. 

Τα αρχικά άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ δεν προορίζονταν ποτέ να είναι «άσχημα», ήταν στην πραγματικότητα αρκετά καλλιτεχνικά και χαρούμενα.

Η τάση είχε μέτρια παρουσία στα μέσα ενημέρωσης μέχρι τη δεκαετία του ’80, όταν έγινε δημοφιλής στην τηλεόραση. 

Δεκαετίες του ’80 και του ’90: Εκλαΐκευση και απαξίωση

Ο χαρακτήρας που έκανε δημοφιλή  τα περίεργα πουλόβερ με περίεργα σχέδια ήταν ο Cliff Huxtable από το The Cosby Show. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ήταν συνηθισμένο να τα φορούν οι μαέστροι των χριστουγεννιάτικων ειδικών παραστάσεων.Mark Darcy από το ημερολόγιο της Bridget Jones Wearing The Ugliest Christmas Sweater

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, το στυλ τελείωσε, αλλά δεν “πέθανε” ποτέ. Το σημείο καμπής ήταν όταν ο χαρακτήρας Mark Darcy ντροπιάστηκε στην ταινία του 2001 Bridget Jone’s Diary  με ένα από τα πιο παράξενα σχέδια που έχουν εμφανιστεί στην οθόνη. Οι σχεδιαστές έπλεκαν στο χέρι μοναδικά πουλόβερ!

12 Best Ugly Christmas Sweaters 2023: Funny Holiday SweatersΔεκαετία 2000: Το πάρτι ξεκινά

Ήταν στο Βανκούβερ που ο Chris Boyd και ο Jordan Birch ξεκίνησαν το πρώτο χριστουγεννιάτικο πάρτι με πουλόβερ. Η ιδέα σύντομα εξαπλώθηκε σε όλο τον Καναδά και τις ΗΠΑ και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Τα πάρτι μετατράπηκαν σε μαζικές εκδηλώσεις, συχνά για την υποστήριξη φιλανθρωπικών σκοπών.

Μέχρι το 2007, οι αναζητήσεις για άσχημα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ  άρχισαν να αυξάνονται στα ύψη  στο Google και η τάση σιγά-σιγά επανήλθε στα μέσα ενημέρωσης. 

Critical Role Ugly Critmas Holiday Sweater #2

Διασημότητες και Υψηλή Ραπτική

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, διάφοροι σχεδιαστές μόδας κυκλοφόρησαν χριστουγεννιάτικες συλλογές πουλόβερ βασισμένες στο να είναι “άσχημα”. Σύντομα, τα καταστήματα λιανικής ακολούθησαν την τάση και σήμερα μπορείτε να τα αγοράσετε ολοκαίνουργια.

Διασημότητες, τηλεοπτικοί αστέρες, ακόμη και πολιτικοί επιβιβάστηκαν στο τρένο και το μετέτρεψαν σε ένα κοινό χριστουγεννιάτικο θέαμα.

Γιορτάστε την Εθνική Ημέρα του Άσχημου Χριστουγεννιάτικου Πουλόβερ!

Φυσικά, τα social media είχαν τεράστιο αντίκτυπο σε αυτή την τάση. Οι νέοι άρχισαν να αγοράζουν vintage πλεκτά για να δουν ποιος πήρε το πιο άσχημο. Το διαδίκτυο βοήθησε στην τόνωση αυτής της μόδας μέχρι που έγινε παγκόσμια! Έτσι τώρα έχουμε ακόμη και την εθνική μας Ημέρα του Άσχημου Χριστουγεννιάτικου πουλόβερ.

Σωστά! Υπάρχει επίσημη εθνική ημέρα για να φορέσεις το άσχημο πουλόβερ σου. Τιμήστε την εθνική Ugly Christmas Sweater Day την τρίτη Παρασκευή του Δεκεμβρίου, φορώντας κάτι γιορτινό! Ώρα να φορέσετε δυνατά και περήφανα το γιορτινό σας πουλόβερ.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κινηματογραφικές ατάκες που έγραψαν ιστορία

Her News b

Μάτι: Θλιβερή επέτειος – Η φονική πυρκαγιά που εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ελλάδα

Her News

Φρεντ Αστέρ: Σαν σήμερα γεννιέται ο θρύλος του χορού

Her News b