HerNews.gr
Συνταγές

Κορμός σοκολάτας: Η συνταγή για να σας φτιάξει η διάθεση τις γιορτές!

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας, γνωστός και ως Yule log ή bûche de Noël, είναι ένα γλυκό που συνδυάζει γεύση και παράδοση στις γιορτές.

Κυρίως δημοφιλής στη Βόρεια Ευρώπη και αποτελώντας ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά στη Γαλλία, ο κορμός αυτός είναι ένας εορταστικός πειρασμός που κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με νέες, εκλεκτές γεύσεις.

Ο κορμός συνήθως φτιάχνεται από μαλακή σοκολατένια γέμιση, που τυλίγεται με ένα λεπτό φύλλο μαρέγκας ή κέικ και στη συνέχεια στολίζεται με κρέμα ή γλάσο σοκολάτας. Οι εκδοχές του κορμού αυτού μπορούν να διαφέρουν, δίνοντας τη δυνατότητα για διαφορετικές γευστικές εκδοχές, από κλασική σοκολάτα μέχρι πιο πρωτότυπες γεύσεις όπως φρούτα του δάσους, καρύδα ή καραμέλα.

κορμός σοκολάτας
lacucinaitaliana.it, foto: Giorgia Dessi

Ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά του Yule log είναι οι διακοσμητικές λεπτομέρειες που το κάνουν μια πραγματική τέχνη για το μάτι. Σοκολατένιες φέτες, ζαχαρωτά, στολίδια και κρέμες που έχουν σχεδιαστεί με φαντασία δίνουν ένα μοναδικό και γιορτινό αποτέλεσμα.

Κορμός σοκολάτας: Η συνταγή για να σας φτιάξει η διάθεση τις γιορτές!

Υλικά

Για τη βάση

6 κρόκοι αυγών

3 ασπράδια αυγών

210 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

160 γρ. αλεύρι 00

Για τη ganache σοκολάτας για τη γέμιση

100 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος

150 γρ. μαύρη σοκολάτα

6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα μούρα

Για τη ganache σοκολάτας για διακόσμηση

200 γρ. φρέσκιακρέμα γάλακτος

300 γρ. μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση

Ξεχωρίστε τα ασπράδια και τους κρόκους των αυγών σε δύο διαφορετικά μπολ. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτα. Κάντε το ίδιο και με τους κρόκους αναμειγνύοντας τους με ζάχαρη.

Προσθέστε αργά τα αφράτα ασπράδια στους κρόκους, κάνοντας κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μην χάσει όγκο η ζύμη. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και ανακατέψτε απαλά.

Επειδή αυτό το γλυκό χρειάζεται να είναι ευέλικτο για να το τυλίξετε, ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 8 λεπτά. Είναι σημαντικό να μην ψηθεί περισσότερο από 10 λεπτά για να μην γίνει δύσκαμπτο.

Αφού βγει η ζύμη από το φούρνο, τοποθετήστε την με το χαρτί ψησίματος σε μια επιφάνεια εργασίας. Απλώστε τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια ζάχαρης στη ζεστή επιφάνεια και ξεκινήστε να τυλίγετε τη ζύμη από τη μια άκρη. Καθώς τυλίγετε, η ζύμη θα παραλάβει το σχήμα ενός κορμού.

Όταν έχετε τυλίξει όλη τη ζύμη, αφήστε το ρολό να κρυώσει στην θερμοκρασία του δωματίου και όταν έχει κρυώσει λίγο, τοποθετήστε το στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

κορμός σοκολάτας
lacucinaitaliana.it, foto: Giorgia Dessi

Όσο για τη σοκολάτα ,προσθέστε τη φρέσκια κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και αφήστε την να ζεσταθεί μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια, προσθέστε την χοντροκομμένη μαύρη σοκολάτα στην κατσαρόλα με την ζεστή κρέμα. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατέψτε τα συστατικά μέχρι να προκύψει ένα ομοιόμορφο, κρεμώδες μείγμα.

Αφήστε το ganache να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Καθώς κρυώνει, θα αρχίσει να πήξει και να αποκτά μια πιο παχύρρευστη υφή, κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί στο γλυκό σας.

lacucinaitaliana.it, foto: Giorgia Dessi

Τέλος, πρέπει να ξετυλίξετε απαλά το ρολό και να απλώσετε τη μαρμελάδα μούρων πάνω του. Στη συνέχεια, ρίχνετε τη ganache σοκολάτας και ξανατυλίγετε απαλά το ρολό, φροντίζοντας να μην το πιέσετε υπερβολικά, και το τυλίγετε με μια μεμβράνη. Έπειτα, το αφήνετε να ξεκουραστεί περίπου μία ώρα στο ψυγείο. Η ξεκούραση πριν τη διακόσμηση είναι σημαντική για ένα τέλειο σχήμα.

Αφαιρέστε τη μεμβράνη και κόψτε τις άκρες του ρολού με δύο λοξές τομές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον κορμό σε ένα δίσκο και τις δύο κομμένες άκρες πλευρικά, δημιουργώντας τα “κλαδιά”.

Για τη διακόσμηση, προετοιμάστε μια νέα ganache σοκολάτας, αλλά με διαφορετική υφή, και απλώστε την ομοιόμορφα πάνω στον κορμό. Φροντίστε τα πλαϊνά μέρη να κολλήσουν στον κορμό και καθαρίστε την περίσσεια σοκολάτας για ένα καθαρό αποτέλεσμα.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κουραμπιές: Όλα όσα δε γνωρίζεις για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων

Her News

Συνταγή: Το πιο αφράτο και απολαυστικό κέικ φράουλας

Her News b

Cooking Stories No1: Η Εύη Κατσιώνη φτιάχνει παραδοσιακά “Βραχόλια” – Video

Her News