HerNews.gr
Health

6 τροφές μακροζωίας που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά για να ζήσετε περισσότερο

Η μακροζωία είναι ένας όρος στη μόδα σήμερα: ένας ολόκληρος κλάδος περιστρέφεται γύρω από τη φιλοδοξία μας να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, παράγοντας συμπληρώματα , αντιγηραντική περιποίηση δέρματος και άλλα πολλά.

Πέρα από ρόδινες προβλέψεις και ακραίες θεραπείες, τα στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροχρόνια ζωή, όπως μας διδάσκουν οι αιωνόβιοι στις Μπλε Ζώνες , στις περιοχές του κόσμου όπου ζουν περισσότερο οι άνθρωποι, είναι ένας τρόπος ζωής χωρίς κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, με τακτική σωματική δραστηριότητα, όπου κοιμάσαι αρκετά, έχεις πλούσια οικογενειακή και κοινωνική ζωή και πάνω από όλα υγιεινή διατροφή -όπως η δίαιτα Οκινάουα- πιθανώς φυτικής προέλευσης.

 Η τακτική κατανάλωση ορισμένων φυτικών τροφών υποστηρίζει την υγιή γήρανση και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας.

1. Μούρα

Τα μούρα, και συγκεκριμένα τα βατόμουρα, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα μακροζωίας. Πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, τα μούρα προάγουν το υγιές δέρμα, τα οστά, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Έχουν μια φυσικά γλυκιά γεύση, παρόλο που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη , και είναι εύκολα διαθέσιμα και ευέλικτα. Μπορείτε να τα καταψύξετε και να προσθέσετε μια γενναιόδωρη χούφτα σε ένα smoothie λίγες μέρες την εβδομάδα.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι

Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, μακαντάμια και ξηροί καρποί Βραζιλίας) και οι σπόροι (όπως η κολοκύθα ή ηλιόσποροι), πλούσιοι σε Ωμέγα 3 , φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, είναι μια θαυμάσια πηγή θρεπτικής ενέργειας ευεργετική για την υγεία του δέρματος και του εγκεφάλου, που πρέπει να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε δίαιτα. Απολαύστε μια μικρή χούφτα ωμά καρύδια και πασπαλίστε τους σπόρους σε σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες ή φρυγανίστε τα ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι Ιμαλαΐων, για μια νόστιμη εναλλακτική λύση στα βιομηχανοποιημένα σνακ που συνήθως σερβίρονται με ποτά.

3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα το σπανάκι και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, αντιοξειδωτικών που παίζουν και τα δύο θεμελιώδη ρόλο στη φυσική προστασία από τις ακτίνες UV. Καταναλώστε τα κατά προτίμηση μετά από ελαφρύ μαγείρεμα. 

4. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθειονεΐνη και η γλουταθειόνη, τα οποία προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων και τη γνωστική λειτουργία, ενώ παρέχουν υποστήριξη του ήπατος. Είναι ένα ευέλικτο συστατικό που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Δοκιμάστε μανιτάρια πορτομπέλο σε ομελέτα. Όπως οι άνθρωποι, τα μανιτάρια έχουν την ικανότητα να απορροφούν τη βιταμίνη D από τον ήλιο, επομένως η έκθεση των μανιταριών στο φως του ήλιου για τουλάχιστον τριάντα λεπτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών, χωρίς να διακυβεύεται η υγεία του δέρματος.

Τροφές μακροζωίας 6 τροφές που πρέπει να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο5. Matcha

Το Matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια ένωση που ονομάζεται EGCG, ένα φλαβονοειδές που βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Οι υπερδυνάμεις του Matcha βρίσκονται επίσης στα φυτικά του μόρια, τα οποία, μόλις αφομοιωθούν, αυξάνουν την ικανότητά μας να καταπολεμούμε ασθένειες και τα αρνητικά σημάδια της γήρανσης. 

6. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, πλούσιος σε κουρκουμίνη, είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό ικανό να παρέχει ζωτική κυτταρική προστασία και να ανακουφίζει τις αναπνευστικές παθήσεις. Συνδυάστε αυτό το μπαχαρικό με λίγο λάδι καρύδας και μαύρο πιπέρι για να μεγιστοποιήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα. Σε συνδυασμό με τζίντζερ, κανέλα και γάλα καρύδας, ο κουρκουμάς αποτελεί επίσης μια εξαιρετική βάση για να ζεστάνετε μαγειρευτά. Και προσθέστε φρέσκια ρίζα κουρκουμά, μαζί με λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού, στο αγαπημένο σας smoothie

Ποια είναι η χειρότερη ώρα να καταναλώσετε χυμό πορτοκαλιού;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πώς συνδέεται το φαγητό με την διάθεση

Her News

Η άσκηση μόνο για τρία δευτερόλεπτα μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, σύμφωνα με μελέτη

Her News

Θάλασσα: Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά

Her News b