HerNews.gr
Health

Πώς συνδέεται το φαγητό με την διάθεση

Δίπλα στο νερό και τον αέρα, το φαγητό είναι το πιο απαραίτητο πράγμα στη ζωή μας. Αλλά πέρα ​​από την ιδιότητά του ως αναγκαιότητα, το φαγητό μπορεί να είναι ανακουφιστικό και θρεπτικό. Μπορεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά κι ακόμη και να προσφέρει μια αίσθηση κοινότητας. Επίσης η τροφή υποστηρίζει την υγεία, σωματικά και ψυχικά.

Στοιχεία για τη σύνδεση φαγητού και διάθεσης

Η διάθεσή σας επηρεάζει τη συμπεριφορά και την προοπτική σας για τη ζωή. Η διάθεση δεν επηρεάζεται μόνο από τις σκέψεις που κάνετε, αλλά κι από το φαγητό που τρώτε. Αν τρώτε “σκουπίδια”, πιθανότατα θα νιώσετε σαν “σκουπίδια”. Αντίθετα, η κατανάλωση θρεπτικών τροφών που προάγουν την υγεία μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανάλαφρες και γεμάτες ζωή. Ας καλύψουμε μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνδεση φαγητού και διάθεσης.

Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν την διάθεσή σας

Υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: οι σύνθετοι και οι επεξεργασμένοι. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι άφθονοι στα λαχανικά, τα φρούτα κι ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτοί οι υδατάνθρακες στερούνται θρεπτικών συστατικών και συμβάλλουν στο πρήξιμο των αγγείων. Υποβαθμίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την υγεία του εγκεφάλου και το σώμα σας βασίζεται σε υδατάνθρακες από το φαγητό, για να παράγει σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής «καλής αίσθησης» που εξισορροπεί επίσης τον κύκλο ύπνου κι εγρήγορσης. 

Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια δύσπεπτη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε πολλά για τη διατροφή, το “χωρίς γλουτένη” ως όρος μάρκετινγκ πιθανότατα έχει τραβήξει την προσοχή σας σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ποιο είναι λοιπόν το θέμα με τη γλουτένη; Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν εναλλαγές της διάθεσης κι ευερεθιστότητα.

Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η γλουτένη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης. 

Όλα όσα έχετε ακούσει για την καφεΐνη είναι λάθος

Θέλετε να ξυπνήσετε και να είστε διανοητικά σε εγρήγορση; Πιείτε έναν καφέ! Κι όμως αυτό μπορεί να είναι λάθος. Αν και πολλοί άνθρωποι αναζητούν την καφεΐνη πιστεύοντας ότι θα τους δώσει μια ορμή ενέργειας, η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη είναι απλώς διεγερτικό και δεν παρέχει αληθινή ενέργεια. Οι θερμίδες είναι η μόνη πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα και η υπερκατανάλωση καφεΐνης προκαλεί απλώς εξάντληση.

Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τόνωση της διάθεσης, η συνεχής χρήση μπορεί να αναστρέψει το αποτέλεσμα και να προκαλέσει πραγματικά νευρικότητα κι άγχος.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια, κοιμηθείτε περισσότερο, γυμναστείτε περισσότερο και τρώτε καλύτερο φαγητό.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Κοινό κρυολόγημα και σκευάσματα Cold και Flu – Τι να προσέξεις

Her News

Γυναικολόγος απαντάει στο αν θα πρέπει να φοράμε εσώρουχα στη γυμναστική μας!

HerNewskl

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Her News