HerNews.gr
Health

Η άσκηση μόνο για τρία δευτερόλεπτα μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, σύμφωνα με μελέτη

Οι επιστήμονες ζήτησαν από υγιείς νεαρούς εθελοντές να κάνουν μια άσκηση για τους δικέφαλους, διάρκειας τριών δευτερολέπτων είτε δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εκπληκτικά!

Τα χέρια εκείνων που ασκούνταν δύο φορές την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή. Αλλά το γκρουπ των ατόμων που έκανε ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα έγινε πιο δυνατό. Η δύναμή τους στην άρση ενός κιλού αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,5%. 

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Kazunori Nosaka, του Πανεπιστημίου Edith Cowan της Αυστραλίας, δήλωσε: «Η δουλειά μας έχει δείξει ότι η τακτική, πιο σύντομη άσκηση είναι πιο ωφέλιμη από μία ή δύο μεγάλες προπονήσεις σε μια εβδομάδα. Τώρα, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πού είναι το σημείο καμπής όπου αρχίζεις να βλέπεις ουσιαστικά οφέλη από μια τόσο ελάχιστη άσκηση».

Η σύντομη άσκηση είναι πιο ωφέλιμη από τις μεγάλες προπονήσεις

Ο καθηγητής Nosaka πρόσθεσε: «Οι μυϊκές αλλαγές συμβαίνουν όταν ξεκουραζόμαστε, επομένως οι μύες χρειάζονται ξεκούραση για να βελτιώσουν τη δύναμη και τη μυϊκή τους μάζα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση ήταν μόλις τρία δευτερόλεπτα. Οπότε ο χρόνος ξεκούρασης μεταξύ των ασκήσεων στη μελέτη ήταν κοντά στις 28.800 φορές περισσότερος από τον χρόνο άσκησης».

Ο καθηγητής αναγνώρισε ότι για μερικούς ανθρώπους, 20 λεπτά άσκησης την ημέρα δεν είναι εφικτά. Ακόμη δήλωσε ότι και μόνο πέντε λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο ίδιος είπε: «Φυσικά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό. Αλλά οι πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν τη σημασία που έχει η συστηματική άσκηση, ακόμη για λίγα δευτερόλεπτα. Αρκεί να γίνεται όσο το δυνατόν συχνότερα στη διάρκεια μιας εβδομάδας».

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και μια προπόνηση με μικρή διάρκεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σώμα μας, εάν εκτελείται τακτικά». Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας Niigata της Ιαπωνίας.

 

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το φαγητό πριν τον ύπνο σας προκαλεί εφιάλτες;

Her News

Πιάστηκες από το air condition; Συμβουλές για άμεση ανακούφιση και ευεξία

HerNews ka

Τι μπορεί να κρύβει ο πόνος στο στομάχι;

Her News