HerNews.gr
Μόδα

Χρυσές Σφαίρες: Η ιστορία του φορέματος της Marilyn Monroe το 1962

Παρά την παγκόσμια φήμη της, η Marilyn Monroe δεν γνώρισε τόση επιτυχία όσον αφορά τα βραβεία, ακόμη και στο απόγειο της καριέρας της στο Old Hollywood. Μάλιστα , οι Χρυσές Σφαίρες του 1962 είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που η ηθοποιός έλαβε αναγνώριση για το ταλέντο της.

 Εκείνη τη χρονιά, η Marilyn κέρδισε το βραβείο Henrietta στην κατηγορία World Film Favorite Female (προηγουμένως, είχε κερδίσει μόνο δύο άλλες Χρυσές Σφαίρες). Φυσικά, αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή ακόμα πιο εμβληματική είναι το χαρακτηριστικό της εκρηκτικό στυλ, που αντιπροσωπεύεται από ένα φόρεμα που αξίζει να μείνει αξέχαστο.

Η Monroe ανεβαίνει στη σκηνή με ένα στενό φόρεμα με λαιμόκοψη V από τον Norman Norell , έναν από τους πιο υποτιμημένους σχεδιαστές της μόδας (οι θαυμαστές έχουν επίσης υποθέσει ότι τα διαμαντένια σκουλαρίκια που φορούσε η ηθοποιός εκείνο το βράδυ της δόθηκαν από τον Frank Sinatra ). 

Σε μια έντονη απόχρωση του πράσινου σμαραγδιού , το φόρεμα που σχεδίασε ο Norell για τη Marilyn Monroe εξακολουθεί να φαίνεται εκπληκτικά φρέσκο ​​και επίκαιρο σήμερα: κάθε διασημότητα θα μπορούσε να το φορέσει σε μια τελετή απονομής βραβείων και κανείς δεν θα υποψιαζόταν ποτέ ότι ήταν σχέδιο πριν από εβδομήντα χρόνια.

Μέριλιν Μονροε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Marilyn φοράει μια πρωτότυπη δημιουργία Norell. Ήταν στην πραγματικότητα θαυμαστής της δουλειάς του σχεδιαστή και, με τα χρόνια, είχε φορέσει πολλά από τα φορέματά του (τον επέλεξε ακόμη και για την ημέρα του γάμου της με τον Άρθουρ Μίλερ το 1956.)

Ωστόσο, ο Νόρελ, που πέθανε το 1972, είναι ένα όνομα που δεν κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του σύγχρονου κοινού, παρά το γεγονός ότι η δουλειά του συναγωνιζόταν τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής, όπως ο Cristóbal Balenciaga στο Παρίσι.

Μάλιστα, κέρδισε το παρατσούκλι «The American Balenciaga» , χάρη στις τεχνικές ραπτικής που ενσωμάτωσε στα σχέδιά του. Με την εκλεπτυσμένη και ευδιάκριτη αμερικανική αίγλη του, ενέπνευσε πολλούς σχεδιαστές που το μιμήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των Bill Blass , Ralph Lauren και Marc Jacobs . Ποιο ήταν λοιπόν αυτό το μυστηριώδες ταλέντο;Νόρμαν Νόρελ

Με καταγωγή από το Noblesville της Ιντιάνα, ο Norell ξεκίνησε την καριέρα του στη μόδα, δουλεύοντας για λίγο ως ενδυματολόγος για την Paramount Pictures τη δεκαετία του 1920. Αφού εργάστηκε για μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας της μόδας όπως η Hattie Carnegie τη δεκαετία του 1930, ο Norell ξεκίνησε τη δική του εταιρεία σχεδιασμού με συνεργάτη Anthony Traina, εξ ου και το όνομα της μάρκας Traina-Norell, με την οποία συνεργάστηκε στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ιδρύοντας αργότερα το ομώνυμο ατελιέ του στο Μανχάταν το 1960.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε ο σχεδιαστής αναφοράς για αστέρια όπως η Monroe και η Lauren Bacall , που εκτιμούσαν την ικανότητά του να δημιουργεί ρούχα που είναι ταυτόχρονα κομψά, πρακτικά και έμφυτα λαμπερά.

Ο Norell σύντομα έγινε γνωστός για τα σχέδιά του με παγιέτες «γοργόνα» , όπως το στυλ που φορούσε η Monroe στα Globes, που αποτελούνταν από μακριά φορέματα από ζέρσεϊ, καλυμμένα με πούλιες και συχνά τελείωσαν με βαθιά λαιμόκοψη σε V.

Νόρμαν Νόρελ

Σύμφωνα με το βιβλίο Marilyn in Manhattan: Her Year of Joy της Elizabeth Winder , ο Norell και η Marilyn Monroe έγιναν αμέσως φίλοι λόγω της κοινής τους αγάπης για το θέατρο. Στη συνέχεια, ο σχεδιαστής έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας που εξακολουθούμε να συνδέουμε με την ηθοποιό σήμερα, φροντίζοντας πάντα να εκπροσωπεί μια αληθινή σταρ του Χόλιγουντ με κάθε τρόπο.

Η Monroe φόρεσε το πρώτο χάλκινο φόρεμα της Norell στην πρεμιέρα του 1955 της θεατρικής παράστασης του Broadway Cat on a Hot Tin Roof και, ένα χρόνο αργότερα, έδειξε το μαύρο φόρεμά της με παγιέτες με βαθύ λαιμόκοψη σε V στην  πρεμιέρα της ταινίας Baby Doll του Elia Kazan. 

Ο Νόρελ απολάμβανε ιδιαίτερα να δουλεύει πάνω στη ντίβα και το σεξ σύμβολο  Monroe. «Όλα έπρεπε να είναι σφιχτά », είπε ο Νόρελ στο βιβλίο Marilyn in Manhattan . «Κάθε ραφή έπρεπε να ενισχυθεί διαφορετικά θα είχαν καταρρεύσει όλα».

Το φόρεμα για τις Χρυσές Σφαίρες που έφτιαξε ο Νόρελ για τη Marylin Monroe παραμένει σήμερα μια από τις πιο διάσημες δημιουργίες του και πλέον έχει γίνει και συλλεκτικό.

alwaysmarilynmonroe: “ Marilyn at the Golden Globe Awards in March 1962. ” | Marilyn, Marilyn monroe, Marilyn monroe photos

Στην πραγματικότητα πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s το 1999, πουλώντας το στο απίστευτο ποσό των 96.000 δολαρίων. Το 2018, το αγαλματίδιο της Χρυσής Σφαίρας που κέρδισε εκείνη τη χρονιά πωλήθηκε επίσης σε δημοπρασία για ένα ρεκόρ 250.000 δολαρίων. Μπορεί να φαίνονται σαν συγκλονιστικές φιγούρες για ένα βραδινό φόρεμα ή ένα βραβείο, αλλά στην πραγματικότητα είναι κομμάτια ιστορίας, ειδικά όταν πρόκειται για το φόρεμα, που φορέθηκε από μια εικόνα του Χόλιγουντ και δημιουργήθηκε από το σχεδιαστή που συνέβαλε στην καλλιέργεια της εικόνας της.

Είναι επίσης μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές της μόδας στην ιστορία των Χρυσών Σφαίρων, ανεκτίμητη τουλάχιστον.

Το 2022, γνωρίζοντας καλά τη φήμη του κομματιού, η Kim Kardashian εμφανίστηκε σε ένα μετά το πάρτι του Met Gala με αυτό ακριβώς το φόρεμα. Το αξεσουάρ της: η Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε η Monroe φορώντας την. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kim Kardashian (@kimkardashian)

Η εμφάνιση της Kardashian ακολούθησε περίφημα ένα άλλο κομμάτι της Monroe: το «γυμνό» φόρεμα που φόρεσε η σταρ το 1962 (φτιαγμένο από τον ενδυματολόγο του Χόλιγουντ Jean-Louis βασισμένο σε σκίτσο του Bob Mackie) προς τιμήν του προέδρου John F. Kennedy με αφορμή τα 45α γενέθλιά του. Η Kardashian, φυσικά, φόρεσε το διάφανο φόρεμα για να ανέβει τα σκαλιά του Met.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Swarovski: Γιορτάζει το θαύμα με ένα γαλαξία γιορτινών δώρων

HerNews ka

Λεκέδες από Make-up; Κι όμως δεν χρειάζεται να βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο

Her News b

Dua Lipa: Φόρεσε τις εντυπωσιακές πανύψηλες πλατφόρμες – «Όσο ψηλότερα το τακούνι τόσο πιο κοντά στον Θεό»

HerNews ka