HerNews.gr
Διεθνή

Sanna Marin: Η ζωή της πριν & μετά την πολιτική, το διαζύγιο και το viral βίντεο

Μια μέρα το περασμένο φθινόπωρο, οι παρευρισκόμενοι μέσα σε μια αίθουσα διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, κάθισαν με ανυπομονησία περιμένοντας την άφιξη της Sanna Marin, της πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, η οποία έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, άνδρας ή γυναίκα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2019 σε ηλικία 34 ετών.

Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε δύο ώρες. Υπήρχε μια αίθουσα που «ασφυκτιούσε» από κόσμο και ένας σύνδεσμος Zoom για όσους δεν είχαν την τύχη να βρουν μια θέση.

Ωστόσο, παρά τους επαίνους για την αντιμετώπισή της σε μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Sanna Marin δέχθηκε και μεγάλη κριτική για ένα βίντεο το οποίο έγινε viral όπου έδειχνε την πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας να χορεύει και να διασκεδάζει σε ένα πάρτι με τους φίλους της.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά, η Sanna Marine μίλησε σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Elle.

sanna marin

«Γι’ αυτό δεν ήθελα να αλλάξω τον εαυτό μου. Ήθελα να δείξω στη νέα γενιά, ειδικά στις νέες γυναίκες, ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δεν χρειάζεται να γίνεις κάτι άλλο, δεν χρειάζεται να είσαι μεγαλύτερος άντρας. Χρειαζόμαστε διαφορετικότητα. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους με γκρι κοστούμια», δηλώνει αρχικά η Marin.

Η μητέρα της μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο και άρχισε να εργάζεται στα 15 της. Απέκτησε τη Sanna στα 23 της και σύντομα, έγινε ανύπαντρη μητέρα. «Ήμασταν, για τα σκανδιναβικά πρότυπα, φτωχοί», λέει η Marin. «Διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου, πώς βλέπω τους ανθρώπους, πώς βλέπω τις δομές στην κοινωνία μας».

sanna marin

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο τότε Φινλανδός πρωθυπουργός, Antti Rinne, παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τον χειρισμό μιας εργατικής διαφοράς. Ως πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, η Sanna Marin έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός. «Θυμάμαι ότι οι πιο στενοί μου φίλοι και σύμμαχοι ήταν στο διαμέρισμά μου όταν διορίστηκα πρωθυπουργός και τους είπα: “Πρέπει πραγματικά να το κάνω αυτό τώρα;”». λέει. «Ήμουν τρομοκρατημένη και ταυτόχρονα σκεφτόμουν: “Θα το κάνω αυτό. Ας το κάνουμε”».

Η άμεση και έντονη παγκόσμια προσοχή που έλαβε ως η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο την ξάφνιασε. «Δεν το περίμενα», λέει. «Και στην πραγματικότητα, θα είχα διαγράψει μερικές φωτογραφίες από το Instagram αν είχα συνειδητοποιήσει εκ των προτέρων το ενδιαφέρον του Τύπου». (Λέει ότι κυρίως θα είχε αφαιρέσει τις φωτογραφίες του μωρού της κόρης της, Έμμα, που γεννήθηκε το 2018.)

Ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2019 και όλοι γνωρίζουμε τι επήλθε. «Αμέσως, περάσαμε από το κανονικό στην πανδημία», λέει η Marin. Εργαζόταν επτά ημέρες την εβδομάδα, ξεκινώντας γύρω στις 6 π.μ. και ολοκληρώνοντας γύρω στις 2 π.μ. Η Sanna Marin λέει ότι η ήρεμη φύση και η αποφασιστικότητα της την εξυπηρέτησαν καλά.

«Ήμασταν όλες γυναίκες και σκεφτήκαμε, «Εντάξει, θα πάρουμε αποφάσεις γιατί πρέπει. Και αν είναι λάθος, θα τις αλλάξουμε αργότερα». Οπότε δεν είναι θέμα υπερηφάνειας ή οτιδήποτε άλλο», εξηγεί. «Αυτή ήταν η στρατηγική μας: να μάθουμε στην πορεία».sanna marinΣτη συνέχεια, καθώς ο κόσμος μόλις άρχιζε να επιστρέφει στην κανονικότητα στις αρχές του 2022, ο πόλεμος ήρθε στην “αυλή” της. Θυμάται ότι πήγε να κοιμηθεί γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα ξυπνούσε σε μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση. «Ξύπνησα αρκετά νωρίς και έλαβα το μήνυμα: Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία. ο πόλεμος είναι πραγματικότητα». Η Φινλανδία μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα με τη Ρωσία από οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ και έχει δεχθεί εισβολή στο παρελθόν. Η φινλανδική κυβέρνηση έστειλε αμέσως όπλα στην Ουκρανία και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή κυρώσεων με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επισκέφτηκε την Ουκρανία δύο φορές μετά την έναρξη του πολέμου, είδε ομαδικούς τάφους στο Bucha και τραυματισμένους στρατιώτες στα νοσοκομεία. «Πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί και σταθεροί και γενναίοι και δυνατοί στην υποστήριξή μας», λέει τώρα. «Είναι τόσο σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο και η Ρωσία θα χάσει. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα της Ουκρανίας ή της Ευρώπης, είναι θέμα ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Εάν τα αυταρχικά καθεστώτα πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν έτσι, ότι μπορούν να εισβάλουν σε μια άλλη χώρα, τότε κανείς δεν είναι ασφαλής». Διπλασιάζοντας την αμεσότητά της ως σήμα κατατεθέν, προσθέτει: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποια λύση που θα σώσει το πρόσωπο για τον Πούτιν. Νομίζω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τον Πούτιν».

Τα ΜΜΕ στράφηκαν κατά της Sanna Marin τον Δεκέμβριο του 2021, όταν έμεινε έξω με τον σύζυγό της γιορτάζοντας την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μέχρι τις 4 το πρωί και έχασε ένα μήνυμα κειμένου που της έλεγε να απομονωθεί λόγω πιθανής έκθεσης στον COVID.

Και μετά ήρθε το “επίμαχο” βίντεο τον Αύγουστο του 2022. Η Marin δεν αποκάλυψε στη συνέντευξη αν  ξέρει ποιος ήταν πίσω από τη διαρροή, αλλά λέει ότι δεν πιστεύει ότι ήταν κάποιος κοντά της. Αν και δεν θεωρεί ότι είναι υπόλογη για τη συμπεριφορά της, η διαρροή είχε αντίκτυπο. «Ένιωσα εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή», λέει. «Ήταν σκληρό, ήταν παραβιαστικό και το ένιωσα ως προσωπική επίθεση, οπότε ήταν πραγματικό συναίσθημα».

«Πάντα δουλεύω και έχω δύο εβδομάδες καλοκαιρινές διακοπές το χρόνο. Φυσικά, δεν πίνω όταν είμαι στη δουλειά. Κάνω τη δουλειά μου και είναι βαριά και πρέπει να είμαι συγκεντρωμένη. Έτσι, όταν κάνω μικρές καλοκαιρινές διακοπές και μπορώ να δω τους φίλους μου, πίνω μερικά ποτά, χορεύω – δεν βλάπτει κανέναν».

 «Σε πολλές περιπτώσεις παροξυσμού των media με εμένα στο επίκεντρο, υπάρχει πάντα αυτή η ηθική ματιά: “Συμπεριφέρθηκε σωστά; Πώς μπορεί να χορεύει έτσι;”. Υπάρχει μια ηθική ματιά σε ό,τι κάνει μια γυναίκα – είτε πρόκειται για το πώς μεγαλώνεις το παιδί σου, είτε για το πώς κάνεις τη δουλειά σου, είτε για το πώς ζεις την προσωπική σου ζωή, είτε για το τι φοράς», αποκάλυψε. 

Και προσθεσε: «Έχουμε δει άλλους πολιτικούς να χορεύουν και να τραγουδούν και να πίνουν. Το αληθινό πρόβλημα ήταν ότι έδειχνα υπερβολικά σέξι. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο χόρευα, οι κινήσεις που έκανα. Είχα τη λάθος εικόνα. Ήμουν πολύ νέα. Ήμουν ντυμένη διαφορετικά από ό,τι υπέθεταν οι άνθρωποι. Έκανα κινήσεις που κάποιοι θεωρούν ανάρμοστες».

Η δουλειά της, τότε όπως και τώρα, παραμένει το επίκεντρό της καθώς περιηγείται τη ζωή της ως πρώην πρωθυπουργός. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Tony Blair για την Παγκόσμια Αλλαγή ως στρατηγική σύμβουλος για να συμβουλεύει τους παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με την πολιτική. Αργότερα τον ίδιο μήνα, υπέγραψε συνεργασία με την Range Media Partners, μια εταιρεία ψυχαγωγίας και διαχείρισης ταλέντων. Υπέβαλε αίτηση διαζυγίου με τον πρώην σύζυγό της τον Μάιο του 2023, αλλά παραμένουν δεμένοι.sanna_marin__3_

Λιγότερο από ένα μήνα πριν η Marin αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Φινλανδίας, παρακολούθησε ένα καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ. Δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών στο πλέγμα της στο Instagram από την εκδήλωση, γελώντας με φίλους φορώντας ένα ροζ φόρεμα και μπότες ψηλές στο ένα καρέ και ποζάρει με δερμάτινη μίνι φούστα, crop top και χοντρές γόβες σε άλλο. Τα ΜΜΕ παρουσίασαν ότι περνούσε ένα «καυτό καλοκαίρι με τις φίλες της».

«Την ίδια στιγμή που είμαστε μητέρες και παίρνουμε αποφάσεις, διασκεδάζουμε με τους φίλους μας. Είμαστε παιχνιδιάρες. Είμαστε όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα», λέει. «Και δεν χρειάζεται να μειώνουμε καθόλου τον εαυτό μας. Νομίζω ότι οι γυναίκες αξίζουν τα πάντα. Θα έπρεπε να έχουν τα πάντα—όπως είχαν πάντα οι άντρες».

Σάνα Μαρίν: Εγκαταλείπει την πολιτική η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας – Ο νέος ρόλος της

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αυστραλία: Viral βίντεο από αεροδρόμιο – Πετούν τις βαλίτσες σαν… σκουπίδια

Her News b

NASA: Γιατί ονομάζει το διαστημόπλοιό της με τους αρχαίους Έλληνες θεούς;

HerNews ka

Ariana Grande: Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες από το διαζύγιό της με τον Dalton Gomez

HerNews ka