HerNews.gr
Διεθνή

Φάλαινα: Εσύ θα φορούσες άρωμα που περιέχει τον εμετό της;

Δεν θα πιστέψεις ποτέ τι κάνει ορισμένα αρώματα και κολόνιες να μυρίζουν τόσο όμορφα το οποίο σχετίζεται με τη φάλαινα.

Ένα σπάνιο, κέρινο υλικό που ονομάζεται άμβρα – γνωστό ως «αιωρούμενος χρυσός», είναι κάτι σαν θησαυρός στη βιομηχανία αρωμάτων και μπορεί να αναδείξει τις μυρωδιές και τις νότες ενός αρώματος ή μιας κολόνιας.

«Είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη ουσία που είναι γνωστή για το μοναδικό της άρωμα και τις σταθεροποιητικές της ιδιότητες»,  είπε ο November Nichols, αρωματοποιός και ιδιοκτήτης της  Chémin , στην POPSUGAR την περασμένη εβδομάδα.Μια νεαρή γυναίκα ψεκάζει άρωμα στον εαυτό της, κρατώντας ένα μπουκάλι στο ένα χέρι, που περιβάλλεται από φόντο στούντιο.

«Ενισχύει τη μακροζωία και το βάθος των αρωμάτων στα οποία έχει προστεθεί».

Η άμβρα παράγεται στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών φυσητήρων, του οι οποίες εδώ και καιρό έχουν καταγραφεί ως «απειλούμενες» σύμφωνα με τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Με άλλα λόγια, η άμβρα είναι ο εμετός  της φάλαινας

«Η άμβρα παράγεται για να προστατεύει το έντερο της φάλαινας από αιχμηρά αντικείμενα και με την πάροδο του χρόνου, αποβάλλεται και μπορεί να βρεθεί να επιπλέει στον ωκεανό ή να ξεβραστεί στην ακτή», εξήγησε ο Nichols.

Το πολυπόθητο υλικό πιστώνεται ότι κάνει τη μυρωδιά ενός αρώματος να διαρκεί περισσότερο και η σπανιότητά του το καθιστά τόσο ακριβό που συνήθως βρίσκεται μόνο σε πολυτελή αρώματα ανώτερης ποιότητας.ΣπερματοφάλαιναΗ συγκομιδή της άμβρας θεωρείται γενικά μια ηθική πρακτική, καθώς συλλέγεται αφού έχει βγει φυσικά από το σώμα της φάλαινας, χωρίς επαφή ή βλάβη στο ζώο.

Ωστόσο, λόγω της κατάστασης απειλούμενης με εξαφάνιση των φαλαινών φυσητήρων, υπάρχουν κανονισμοί γύρω από το εμπόριο άμβρα.

«Σε ορισμένες χώρες, είναι παράνομο το εμπόριο ή η κατοχή άμβρα», είπε ο Nicols.

Σύμφωνα με τη  Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, είναι παράνομο να σκοτώνονται σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη – και ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει παράνομη την κατοχή και το εμπόριο άμβρας για να μειώσουν την πιθανή βλάβη στον πληθυσμό.Ένα κομμάτι άμβραΗ φάλαινα φυσητήρας έγινε είδος προς εξαφάνιση αφού το κυνήγι της έγινε δημοφιλές, ιδιαίτερα το 1800, σύμφωνα με το Ocean Conservancy.

Πριν απογειωθεί η βιομηχανία φαλαινοθηρίας, υπήρχαν περίπου 1,1 εκατομμύρια φάλαινες φυσητήρες. Τώρα, έχουν απομείνει μόνο περίπου 300.000.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για την ακριβή προέλευση της άμβρας, αλλά συνήθως πιστεύεται ότι σχηματίζεται όταν οι φάλαινες τρώνε ερεθιστικά, όπως ένα ράμφος, και παράγουν μια ολισθηρή ουσία για να προστατεύουν τα πεπτικά τους όργανα από τα προσβλητικά σωματίδια, σύμφωνα με το National Geographic.

Υπολογίζεται ότι μόνο το 1% της φάλαινας φυσητήρα είναι ικανές να εκκρίνουν άμβρα.

Λόγω της σπανιότητας του εμετού της φάλαινας, ένα γραμμάριο αξίζει περίπου 27 δολάρια και ένα κιλό μπορεί να αξίζει πάνω από 10.000 δολάρια.

7+1 κοινά λάθη όταν χρησιμοποιείτε άρωμα & πώς να τα διορθώσετε

 Aκολουθήστε μας στo Google News 

Νεότερα Άρθρα

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Θα παρευρεθούν η Άννα Μαρία και ο Παύλος

HerNews ka

Drake: Η απίστευτη χειρονομία του ράπερ σε έγκυο θαυμάστριά του (ΒΙΝΤΕΟ)

HerNews ka

Σημαντική εκδήλωση στο Χάρβαρντ για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Her News