HerNews.gr
Καριέρα

Φαίνεσαι πλούσιος ή φτωχός; Η μελέτη που θα σου το αποκαλύψει

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ερεύνησε ανθρώπους σχετικά με το τι κάνει κάποιον να φαίνεται πλούσιος, σύμφωνα με πρόχειρες επιφανειακές κρίσεις. 

Η μελέτη, που διεξήχθη με λευκούς συμμετέχοντες από δυτικούς πολιτισμούς, προσδιόρισε ποια χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονταν με την υψηλή ή χαμηλή κοινωνική θέση  με βάση μόνο την αντίληψη των ανθρώπων. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο APA Journal of Experimental Psychology, προσδιόρισαν ότι τα άτομα με πιο στενά πρόσωπα, χαμογελαστά αναποδογυρισμένα στόματα, ανασηκωμένα φρύδια, μάτια σε κοντινή απόσταση και ανοιχτόχρωμη, πιο ζεστή επιδερμίδα φαίνονται πιο πλούσιοι.

Οι άνθρωποι συνέδεσαν επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου με την αξιοπιστία, την ικανότητα και τη ζεστασιά. 

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με πιο φαρδιά, πιο κοντά και επίπεδα πρόσωπα, καθώς και με πεσμένο στόμα και πιο ψυχρή επιδερμίδα θεωρούνταν κατώτερης τάξης, λιγότερο αξιόπιστα και ανίκανα. 

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με στενά πρόσωπα θεωρούνταν ότι είχαν περισσότερα χρήματα.

Αν και δεν αναφέρεται στη μελέτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg και ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jef Bezos, που είναι και οι δύο δισεκατομμυριούχοι, έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη μελέτη. Ο Zuckerberg έχει ένα στενό πρόσωπο και ο Bezos έχει μια ζεστή, κατακόκκινη επιδερμίδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχολίασαν πώς οι κρίσεις για την εμφάνιση μπορούν να οδηγήσουν σε επιζήμιες συνέπειες. 

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα στερεότυπα της κοινωνικής τάξης εξηγούν τη σχέση μεταξύ της εμφάνισης του προσώπου και των κρίσεων της κοινωνικής τάξης των ατόμων.

Αυτό υπογραμμίζει ότι τα στερεότυπα που διατηρούμε είναι συνεπακόλουθα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τους άλλους. Οι εντυπώσεις μας για τους άλλους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για αυτούς», πρόσθεσε. 

«Η έρευνά μας δείχνει πώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των αντιλήψεων της κοινωνικής τάξης με τα σχετικά στερεότυπα. Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο πολύτιμα για την προώθηση της κατανόησής μας για τις κεντρικές θεωρίες κοινωνικής αντίληψης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σε μελλοντικές παρεμβάσεις σχεδιασμένες να διακόψουν τις προκατειλημμένες αντιλήψεις», είπε. 

Αυτή δεν είναι η μόνη μελέτη που επιχειρείται να κρίνει τον πλούτο κάποιου κοιτάζοντας το πρόσωπό του. 

Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο,  που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology , διαπίστωσε ότι τα πρόσωπα των ανθρώπων μπορεί να αποκαλύπτουν αν είναι πλούσιοι ή φτωχοί. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε την εικασία του πλούτου των πραγματικών ανθρώπων με βάση φωτογραφίες και οι συμμετέχοντες στη μελέτη μάντευαν με ακρίβεια 53%. 

«Με την πάροδο του χρόνου, το πρόσωπό σας αντικατοπτρίζει και αποκαλύπτει μόνιμα τις εμπειρίες σας», δήλωσε ο Nicholas Rule, από τους συγγραφείς της μελέτης. «Ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι δεν εκφράζουμε κάτι, τα λείψανα αυτών των συναισθημάτων εξακολουθούν να υπάρχουν».

Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος ακολούθησε αυτές τις 4 συμβουλές

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τα επαγγέλματα που σε κάνουν πιο δυστυχισμένο

Her News

2 πράγματα που κάθε ημέρα σαμποτάρουν τη συγκέντρωση

Her News

Αλλαγή καριέρας στα 40; – 5 tips από τον career Coach για να πετύχει!

Her News