HerNews.gr
Beauty

Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, πρέπει να κάνετε ενυδάτωση τη νύχτα;

Όταν έχετε λιπαρό δέρμα, το να απαλλαγείτε από όλη αυτή την περίσσεια λιπαρότητας γίνεται η πρώτη προτεραιότητα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας.

Αλλά ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι διπλασιάζοντας τα ξηραντικά δραστικά όπως τα ρετινοειδή και τα υδροξυοξέα , αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. 

Όπως αποδεικνύεται, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε το λιπαρό δέρμα δεν είναι να το στεγνώσετε αλλά να το φορτώσετε με υγρασία. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της εύρεσης της σωστής ενυδατικής κρέμας για λιπαρό δέρμα.

Skin Essences

Τι είναι το λιπαρό δέρμα;

Τα άτομα με λιπαρό δέρμα μπορεί να διαπιστώσουν ότι το δέρμα τους φαίνεται λιπαρό ή λαμπερό λόγω της υπερπαραγωγής σμήγματος, ενός ελαίου που παράγει φυσικά το δέρμα που, σε περίσσεια, μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα. Το λιπαρό δέρμα μπορεί να σας προδιαθέσει για  ακμή και εξάρσεις , καθώς και φραγμένους πόρους και μαύρα στίγματα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος σας, οι σμηγματογόνοι αδένες σε όλο το δέρμα (εκτός από τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών σας) παράγουν σμήγμα. Αποτελείται από ένα μείγμα λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένων τριγλυκεριδίων και λιπαρών οξέων, και η κύρια λειτουργία του είναι να λιπαίνει και να αδιαβροχοποιεί το δέρμα και τα μαλλιά για να τα αποτρέπει από το να γίνουν ξηρά και εύθραυστα.

Σε φυσιολογικά επίπεδα, το σμήγμα βοηθά το δέρμα σας να παραμείνει υγιές και να λειτουργεί σωστά. Αλλά όταν το σώμα σας παράγει πάρα πολύ από το υλικό, εμφανίζεται λιπαρό δέρμα – και το ίδιο συμβαίνει και με όλες αυτές τις προαναφερθείσες ενοχλητικές παρενέργειες. 

Ενώ μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με λιπαρό δέρμα (μπορεί να είναι γενετικό, οπότε αν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας το έχουν, πιθανότατα θα το έχετε και εσείς), εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υγρασία από το περιβάλλον και οι ορμονικές αλλαγές, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σμήγματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να είναι λιπαρό μερικές φορές, αλλά όχι όλη την ώρα, ανάλογα με το πού βρίσκονται γεωγραφικά ή εποχιακά και πού βρίσκονται στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. 

Γιατί πρέπει να το ενυδατώσετε

Με απλά λόγια, η ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της φυσικής παραγωγής λιπαρότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή -όπως αναφέραμε προηγουμένως- όταν δεν έχετε αρκετή υγρασία στο δέρμα σας, θα παράγει υπερβολικά έλαια για να προσπαθήσετε να παραμείνετε υγιείς. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από τη διπλή σύγχυση του λιπαρού δέρματος και την ξηρότητα ταυτόχρονα, ειδικά αν κάνουν υπερβολική χρήση πολλών δυνητικά ερεθιστικών ενεργών συστατικών, όπως υδροξυοξέα και ρετινοειδή.

Επιπλέον, μόνο και μόνο επειδή το δέρμα είναι λιπαρό δεν σημαίνει ότι είναι εξαιρετικό στο να διατηρεί την υγρασία – κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ενυδάτωση.

Η τακτική ενυδάτωση του λιπαρού δέρματος (ή οποιουδήποτε δέρματος για αυτό το θέμα) θα βοηθήσει στην ενίσχυση του φραγμού του δέρματος για να αποτρέψει τη διαφυγή υγρασίας στο περιβάλλον ενώ το πλημμυρίζει με την υγρασία που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές. 

Πότε να ενυδατώνετε

Οι δερματολόγοι συνιστούν την ενυδάτωση του λιπαρού δέρματος μία φορά την ημέρα και το καλύτερο στοίχημά σας είναι να το κάνετε το βράδυ . Για αρχή, το δέρμα σας μεταβαίνει σε λειτουργία “ξεκούρασης και αποκατάστασης” κατά τη διάρκεια της νύχτας, επομένως είναι ευκολότερο για τα ενεργά συστατικά να διαπεράσουν την επιδερμίδα και να κάνουν τα μαγικά τους. Επιπλέον το δέρμα σας χάνει το περισσότερο νερό τη νύχτα, επομένως η χρήση ενός προϊόντος που θα σας βοηθήσει να το σφραγίσετε μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα υγρασίας σας ενώ κοιμάστε. 

Oilplaning vs Dermaplaning: Αυτές είναι οι βασικές διαφορές τους!

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Φερουλικό Οξύ: Το πιο παρεξηγημένο skincare συστατικό

HerNewskl

Λευκά Φρύδια: Σε ποιες επιδερμίδες ταιριάζουν;

HerNewskl

Ραγάδες: Μάθε πως θα απαλλαγείς μια για πάντα

Her News