HerNews.gr
Αφιερώματα

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Η σημαντικότητά του στη ζωή & την υγεία μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ετήσια ημέρα εορτασμού που πραγματοποιείται στις 22 Μαρτίου και υπογραμμίζει τη σημασία του νερού. Η ημέρα χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων του νερού. 

Το θέμα κάθε έτους εστιάζει σε θέματα σχετικά με το καθαρό νερό , την αποχέτευση και την υγιεινή, το οποίο είναι σύμφωνο με τους στόχους του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ανάπτυξη του Νερού του ΟΗΕ (WWDR) δημοσιεύεται κάθε χρόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νερό για την ειρήνη

Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει σύγκρουση.

Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας.

Η δημόσια υγεία και ευημερία, τα συστήματα τροφίμων και ενέργειας, η οικονομική παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική ακεραιότητα βασίζονται σε έναν εύρυθμο και δίκαιαδιαχειριζόμενο κύκλο νερού.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2024 είναι «Νερό για την Ειρήνη»

Πρέπει να δράσουμε έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το νερό δεν είναι μόνο ένας πόρος που πρέπει να χρησιμοποιείται και να ανταγωνίζεται – είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, εγγενές σε κάθε πτυχή της ζωής.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πρέπει όλοι να ενωθούμε γύρω από το νερό και να χρησιμοποιήσουμε το νερό για την ειρήνη, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο σταθερό και ευημερούν αύριο.

 

Βασικά μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024

  • Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει σύγκρουση . Όταν το νερό είναι λιγοστό ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για πρόσβαση, οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν. Συνεργαζόμενοι για το νερό, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες όλων σε νερό και να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του κόσμου.
  • Η ευημερία και η ειρήνη βασίζονται στο νερό . Καθώς τα έθνη διαχειρίζονται την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετανάστευση και τις πολιτικές αναταραχές, πρέπει να θέσουν τη συνεργασία για το νερό στο επίκεντρο των σχεδίων τους.
  • Το νερό μπορεί να μας βγάλει από την κρίση . Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αρμονία μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών με την ένωση γύρω από τη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του νερού – από τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε διεθνές επίπεδο έως τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Ο συμβολισμός του λουλουδιού & η αρχαιοελληνικές ρίζες

HerNews ka

Κιμ Καρντάσιαν: Η αμέτρητη περιουσία της

Her News b

Έρωτας και Ψυχή: Η πιο συναρπαστική ιστορία αγάπης της Ελληνικής Μυθολογίας

HerNews ka