HerNews.gr
Health

Πρέπει τελικά να κάνουμε «κρακ» τα δάχτυλά μας;

«Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι αν κάνετε “κρακ” τις αρθρώσεις σας, θα αναπτύξετε αρθρίτιδα», λέει η Mala Kaul, MD , ρευματολόγος στο Piedmont. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θα συμβεί».

Τι συμβαίνει όταν κάνετε «κρακ» τις αρθρώσεις σας;

«Όταν ραγίζετε τις αρθρώσεις σας, ουσιαστικά απελευθερώνετε αέρα από τις αρθρώσεις», λέει ο Δρ Kaul.

Ανάμεσα στις αρθρώσεις των δακτύλων σας βρίσκεται ένα υγρό απορρόφησης κραδασμών που ονομάζεται αρθρικό υγρό που επιτρέπει στα δάχτυλά σας να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις χωρίς να προκαλούν πόνο. Σε αυτό το υγρό μπορούν να σχηματιστούν φυσαλίδες αέρα και όταν σπάτε τις αρθρώσεις σας, ο ήχος που ακούγεται προκαλείται από την κατάρρευση αυτών των φυσαλίδων αέρα.Μπορεί να είναι επικίνδυνο;

Το λεγόμενο «κρακ» των αρθρώσεων σας δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα υγείας, αλλά εάν εμφανίσετε πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις, είναι καλύτερο να σταματήσετε  και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Γιατί αρέσει στους ανθρώπους να το κάνουν;

Το ράγισμα των αρθρώσεων δεν έχει να κάνει με την επαναφορά των αρθρώσεων στη θέση τους, είναι περισσότερο ψυχολογικό. «Το φαινόμενο Placebo μπορεί να εμπλέκεται όταν οι άνθρωποι σπάνε τις αρθρώσεις τους», λέει ο Wylie Lopez, MD, ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Hackensack Meridian Health. «Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν το συναίσθημα, στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα!»

Το «κρακ» των αρθρώσεων σας ιδιαίτερα μπορεί να συνδέεται με νευρικότητα και άγχος σε μερικούς ανθρώπους. «Όπως μερικοί άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους, μπορεί επίσης να σπάσουν τις αρθρώσεις τους για να απαλύνουν προσωρινά τη νευρικότητα ή το άγχος», λέει ο Brian Katt, MD , χειρουργός χεριών στο Hackensack Meridian Health.

Knuckle cracking: Annoying and harmful, or just annoying? - Harvard HealthΠότε πρέπει να σταματήσετε;

Θα πρέπει να σταματήσετε να σπάτε τις αρθρώσεις σας εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος ή δυσφορία 
  • Μούδιασμα
  • Μυϊκός πόνος

Εάν υποφέρετε από πόνο και αισθάνεστε ότι πρέπει να ραγίσετε τις αρθρώσεις σας για να ανακουφίσετε τον πόνο, ειδικά στην πλάτη και τον αυχένα σας, τότε είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία. Το ράγισμα των δικών σας αρθρώσεων είναι σχετικά ασφαλές, αλλά θα μπορούσατε να προκαλέσετε σοβαρή ζημιά εάν ραγίσετε τον αυχένα ή την πλάτη σας και έχετε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.

Υπνική παράλυση: Όταν ο ύπνος γίνεται…εφιάλτης

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσες φορές ξυπνάει ο εγκέφαλός μας μέσα στη νύχτα

Her News

Σιωπή: Πως να πετύχεις την πιο ωφέλιμη πρακτική ηρεμίας

Her News

Kαθημερινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για γρίπη

Her News