HerNews.gr
Health

Θυροειδής: 1 στις 8 γυναίκες αναπτύσσει κάποια διαταραχή στη ζωή της

Πως μπορεί ο θυροειδής να επηρεάσει την καθημερινότητά μας;

Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κάτω από τον λάρυγγα.

Στην Ελλάδα, υπάρχει έξαρση στις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα. Περίπου 1 στους 20 ανθρώπους εμφανίζουν κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς, ενώ το 60% των ασθενών δε θα μάθουν ποτέ για την νόσο τους.

Οι γυναίκες έχουν 5-8 φορές υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν παθολογία του θυρεοειδή αδένα σε σύγκριση με τους άντρες.Θυρεοειδής: Συμπτώματα & Διατροφή | Δρ. ΜανωλόπουλοςΤα πιο συχνά προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι τα έξης:

– θυρεοειδίτιδες
– υπερθυρεοειδισμός
– υποθυρεοειδισμός
– όζοι του θυρεοειδούς
– καρκίνος του θυρεοειδούς

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία αυτοάνοση πάθηση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην περίπτωση αυτή παράγει αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα.

Μιλώντας στην «Ελένη» η Εύα Κασσή, ενδοκρινολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε γυναίκα ξεκινάει μια προσπάθεια τεκνοποίησης πρέπει να κάνει έλεγχο για τον θυρεοειδή της.Προβλήματα θυρεοειδούς στις γυναίκες: Αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση  (video)Παράλληλα, εξήγησε ότι ο έλεγχος γίνεται με εξετάσεις αίματος. «Ο υπέρηχος θυρεοειδούς θα μας δείξει πιθανώς μορφολογικές διαταραχές. Οπωσδήποτε ο γιατρός θα ψηλαφίσει τον θυροειδή και κάποιες διαταραχές μπορεί να τις εντοπίσει και με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε η κα Κασσή.

 

Τέλος, τόνισε ότι οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να έχουν επίδραση στον θυρεοειδή, γι΄αυτό και επεσήμανε την προσοχή.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τρόποι χαλάρωσης μετά την δουλειά

Her News

Οκτώβριος: Ένας μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Her News

3 Λόγοι για να αγαπήσεις τα ρεβύθια

Her News