HerNews.gr
Ελλάδα

Απίστευτο βίντεο: Καρχαριοειδές βρέθηκε «χαμένο» στη μαρίνα της Γλυφάδας

Τη Δευτέρα 6/5, ένα καρχαριοειδές εντοπίστηκε να κολυμπά χαμένο σε μαρίνα στη Γλυφάδα.

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους που προσπαθούν να σπρώξουν το καρχαριοειδές μακριά σε βαθύτερα νερά. Μετά από μερικά λεπτά, ο καρχαρίας απομακρύνθηκε.

Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Ένα καρχαριοειδές που κολυμπούσε κοντά στο λιμάνι του Βόλου το Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε τελικά από το Λιμενικό.

«Επισκέψεις» καρχαρία στην Ελλάδα

Όσοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, λίγοι σταματούν και σκέφτονται τους κινδύνους που θα μπορούσαν να κρύβονται κάτω από τα ειδυλλιακά νερά του Αιγαίου, αλλά μια ακαδημαϊκή εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποκάλυψε νέες αναλύσεις για τη συχνότητα των εμφανίσεων καρχαριών στην Ελλάδα.

Η εργασία, του Χρήστου Τακλή, παρέχει μια λεπτομερή στατιστική ανάλυση των εμφανίσεων καρχαριών που έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 180 χρόνια.

Ευτυχώς, οι κολυμβητές στην Ελλάδα μπορούν να είναι σίγουροι ότι τέτοια περιστατικά υποβιβάζονται κυρίως στις ταινίες του Jaws και είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται επαρκής προσοχή όταν απολαμβάνετε χρόνο στο νερό.

Σύμφωνα με τη μελέτη , η πιο θανατηφόρα δεκαετία για καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαρία στα  ελληνικά ύδατα  ήταν η δεκαετία του 1950. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σημειώθηκαν συνολικά έξι περιστατικά, πέντε από τα οποία αποδείχθηκαν μοιραία.

Σε πολλά από τα περιστατικά, το είδος του καρχαρία που συμμετείχε στην επίθεση δεν μπόρεσε να αναγνωριστεί. Σε περιπτώσεις όπου μπορούσε να εξακριβωθεί η ταυτοποίηση,  οι μεγάλοι λευκοί  καρχαρίες (Carcharodon carcharias Linnaeus) ήταν τα είδη που εμπλέκονταν συχνότερα.

Η συνολική εικόνα όμως είναι ότι οι επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα είναι σπάνιες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 180 ετών που εξετάστηκε στην εργασία, καταγράφηκαν μόνο 15 συνολικά περιστατικά.Ασφαλής χώρα η Ελλάδα από επιθέσεις καρχαριών - Ελάχιστος ο κίνδυνος στις ελληνικές ακτές - Εφημερίδα "Στόχος" - Stoxos newspaperΕπιθέσεις καρχαριών παγκοσμίως

Το 2023, υπήρξαν περισσότερες απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών παγκοσμίως , που οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με βάση το International Shark Attack File ( ISAF ) στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υπήρξαν 69 απρόκλητα δαγκώματα καρχαρία το 2023. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 63 επιθέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά εξακολουθεί να ακολουθεί τη συνολική τάση.

Πέρυσι, δέκα απρόκλητες επιθέσεις έγιναν θανατηφόρες, δηλαδή διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγικά περιστατικά συνέβησαν στην Αυστραλία, αποτελώντας το 40 τοις εκατό όλων των θανάτων, παρόλο που η Αυστραλία είχε μόνο το 22 τοις εκατό των συνολικών επιθέσεων.

Εκτός από την Αυστραλία, επιβεβαιώθηκαν θάνατοι από επιθέσεις καρχαρία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Μπαχάμες, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τη Νέα Καληδονία.

Μη θανατηφόρα δαγκώματα σημειώθηκαν επίσης στην Κόστα Ρίκα,  την Κολομβία , τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις Σεϋχέλλες, το Τερκς και Κάικος, τον Ισημερινό στα νησιά Γκαλαπάγκος και τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την ISAF.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

«Τιμή σε εκείνους που φυλάγουν Θερμοπύλες» – Συγκίνησε ο πιλότος της Ομάδας Ζευς στην στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Her News

Eστίαση: Τι αλλάζει απο σήμερα σε κάθε χώρο

Her News

Παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η καμπάνια κατά του σεξισμού από την υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα

Her News