Αν πρέπει να ξεκουμπώσετε το παντελόνι σας μετά το δείπνο, παρηγορηθείτε γνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνοι. Αν και το φούσκωμα και το να νιώθετε πρησμένοι μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι στην πραγματικότητα μια κοινή πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φούσκωμα είναι πολύ διαδεδομένο, επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά από τους άνδρες και είναι μια κοινή παρενέργεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες πεπτικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η χρόνια δυσκοιλιότητα. Και όμως, σχεδόν το 60 τοις εκατό των ανθρώπων που νιώθουν πρησμένοι δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα για αυτό.
Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν συχνά φούσκωμα και δεν το αναφέρουν στον γιατρό τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το αναφέρετε, γιατί μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση που ο γιατρός σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία.
Γιατί νιώθετε πρησμένοι;
Ορισμένες αιτίες φουσκώματος περιλαμβάνουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, όπου τρισεκατομμύρια βακτήρια, ιοί και μύκητες κατοικούν τα έντερά μας. Η μη φυσιολογική κίνηση του διαφράγματος παίζει ρόλο και η δυσκοιλιότητα. Το φούσκωμα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία.
Εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα σε τακτική βάση, είναι καιρός να λάβετε τον έλεγχο της διατροφής και της άσκησης και να αναζητήσετε βοήθεια για γενικές κινήσεις του εντέρου. Όταν νιώθετε πρησμένοι καθημερινά, σημειώστε τι τρώτε και προσπαθήστε να εντοπίσετε τι το προκαλεί.
Προσπαθήστε επίσης να περπατάτε περισσότερο, να ενυδατώνεστε και να αυξάνετε σιγά σιγά την πρόσληψη φυτικών ινών.
Συχνά φούσκωμα νιώθουν όσοι άνθρωποι δεν έχουν ορισμένα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι μια αδυναμία πλήρους πέψης της λακτόζης στο αγελαδινό γάλα.
Τέλος, το φούσκωμα μπορεί να συσχετιστεί με το άγχος και το στρες, καθώς το στρες μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά πεπτικών προβλημάτων, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Physiology and Pharmacology.