HerNews.gr
Ψυχολογία

Νυχτερινό άγχος: Πώς να ηρεμήσετε το μυαλό σας;

Φανταστείτε ότι ξαπλώνετε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα και κάνετε χίλιες σκέψεις. Αυτό συνήθως ονομάζεται νυχτερινό άγχος. Αρχίζετε να σκέφτεστε τη δουλειά, το μέλλον και φοβάστε ακόμη και να κοιμηθείτε. Πριν το καταλάβετε, είστε ξύπνιες όλη τη νύχτα προσπαθώντας να διαχειριστείτε το νυχτερινό άγχος και αισθάνεστε καταβεβλημένες. 

Αν υποφέρετε από νυχτερινό άγχος θα νιώθετε φόβο ή ανησυχία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν πλησιάζει η ώρα για ύπνο. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε και δεν θα μπορείτε να ηρεμήσετε, μέχρι σχεδόν να ξημερώσει.

Ο μόνος τρόπος να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση είναι να αντιμετωπίσετε την υγεία σας ολιστικά. Αντιμετωπίστε τη βασική αιτία του άγχους σας βελτιώνοντας παράλληλα την υγιεινή του ύπνου σας.

Διαχειριστείτε το νυχτερινό άγχος

Αποφύγετε τις αγχωτικές δραστηριότητες πριν τον ύπνο. Αν δεν έχετε ολοκληρώσει ένα πιεστικό έργο μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το κάνετε. Αλλά η ενασχόληση με αγχωτικές δραστηριότητες είναι πιθανό να εντείνει το άγχος σας. Αντίθετα, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μια καταπραϋντική και ήρεμη μετάβαση πριν από τον ύπνο. Ο στόχος είναι να μειώσετε τις αγχωτικές σας σκέψεις για να καθαρίσετε το μυαλό και να το προετοιμαστείτε για έναν ήσυχο ύπνο αντί να συσσωρεύσετε το άγχος.

Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη συμβουλή, η δημιουργία μιας ήρεμης μετάβασης πριν τον ύπνο είναι απαραίτητη. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι το να χαμηλώνετε τα φώτα, να ανάβετε κεριά, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και να ολοκληρώνετε έναν διαλογισμό πριν τον ύπνο.

Η πρόθεσή σας είναι να επικαλεστείτε αυτό το συναίσθημα χαλάρωσης για να μειώσετε το άγχος σας και να ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα. Πράγματι, το άγχος δεν μπορεί να επιβιώσει όταν είστε χαλαρές. Και όταν δίνετε προτεραιότητα σε αυτή τη ρουτίνα που τελειώνει κάθε βράδυ, ο εγκέφαλός σας θα ρυθμιστεί ότι είναι ώρα για ύπνο αντί για στρες.

Το άγχος χρειάζεται διέξοδο, αλλιώς θα φουσκώσει στο μυαλό σας. Γράφοντας τις σκέψεις σας σε ένα  ημερολόγιο ή κάνοντας μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε την επόμενη ημέρα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε λίγο. Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, οπότε πρόκειται για win win συνήθεια.

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες ύπνου

Φυσικά, αυτό το άρθρο δεν θα αφορούσε τη βελτίωση του άγχους σας τη νύχτα, εάν δεν αφορούσε την υγιεινή του ύπνου. Πράγματι, εάν έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και πρωινού ξυπνήματος, οι σκέψεις σας είναι λιγότερο πιθανό να σας κρατήσουν ξύπνιες. 

Οπότε περιορίστε την καφεΐνη μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε τα βαριά γεύματα μετά το απόγευμα. Προσπαθήστε να κινείστε αρκετά κατά την διάρκεια της ημέρας. Κάντε την κρεβατοκάμαρά σας ένα καταφύγιο, που θα χαλαρώνετε κάθε βράδυ.

Αυτοβελτίωση: Τρόποι για να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ψυχολογία: Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που στολίζουν από νωρίς είναι πιο ευτυχισμένοι

HerNews ka

Έτσι θα τηρήσεις την υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου

Her News b

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε μεγαλώσει με ναρκισσιστές γονείς 

Her News