HerNews.gr
Ψυχολογία

Tips για το άγχος- Πως να το αντιμετωπίσεις

Το άγχος είναι ένας παράγοντας στη ζωή μας που προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα μας και μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία μας.

Στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, όλοι αισθανόμαστε άγχος, από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ, το οποίο εκφράζεται με διάφορα συμπτώματα που μπορεί να νιώθουμε.

Πριν φτάσεις στα όρια σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι σου προκαλεί άγχος. Αν καταλάβεις από που προέρχεται το πρόβλημα θα βρεις τρόπο να μειώσεις το άγχος που σε βασανίζει. Ίσως κάπου έχεις χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και υποφέρεις από το άγχος.

Πιθανά συμπτώματα του έντονου άγχους:

Σφίξιμο στο στήθος

Αστάθεια

Πονοκέφαλος

Αϋπνία

Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Ξερό στόμα

Ταχυκαρδία

Αδυναμία συγκέντρωσης

Θυμός

Πως να το αντιμετωπίσεις:
  • Αρχικά, για να σου φύγει η φοβία ότι υπάρχει οργανικό θέμα, επι σκέψου τον παθολόγο σου και κάνε εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί κάθε παθολογικό αίτιο. Θα σε ηρεμήσει και θα αποδεχθείς ότι τα συμπτώματα αυτά προκύπτουν από το άγχος σου.
  • Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή, για να αποφύγεις τυχόν ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Προτίμησε πχ φρούτα αντί σοκολάτες.
  • Περιόρισε την κατανάλωση διεγερτικών (καφεΐνη, τεΐνη, νικοτίνη κ.λπ.). Το πρόβλημα του άγχους χειροτερεύει με τους καφέδες και τα ενεργειακά ποτά. Ξεκίνα μία υγιεινή συνήθεια όπως ένας χυμός και θα γεμίσεις ενέργεια χωρίς να χρειαστείς καφεΐνη.

  • Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Μια εύκολη λύση είναι να περπατάς τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα. Η γυμναστική μπορεί να μειώσει το ίδιο το στρες και να ρυθμίσεις τις ορμόνες του σώματος.
  • Βρες τρόπους να κάνεις “διάλειμμα” από την αγχογόνο καθημερινότητα. Όταν έχεις στρες προσπάθησε να μην αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες. Αυτές που ήδη έχεις σου προκαλούν υπερβολικό άγχος.
  • Βγες έξω με φίλους, διασκέδασε, μην κλείνεσαι στο σπίτι. Η μοναξιά και η έλλειψη ανθρώπινης επαφής εντείνουν το άγχος σου.
  • Ο χορός, η μουσική και η επαφή με τη φύση μπορεί να σε βοηθήσουν κατά πολύ στη διαχείριση του άγχους.

  • Κοιμήσου. Ο μέσος ενήλικας πρέπει να κοιμάται 7-8 ώρες καθημερινά. Το άγχος μπορεί να σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου αλλά και η έλλειψη ύπνου προκαλεί άγχος. Η λύση είναι να κοιμάσαι περισσότερο. Η κρεβατοκάμαρα σου προσπάθησε να είναι ένα το δωμάτιο ηρεμίας σου και μην χρησιμοποιείς κινητό ή υπολογιστή πριν τον ύπνο.
  • Μίλησε με κάποιον που εμπιστεύεσαι για τις σκέψεις που κάνεις και σε αγχώνουν. Συζητήστε με τη βοήθειά του τη σοβαρότητα όλων των αρνητικών σκέψεων που έρχονται στο μυαλό σου. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι το άγχος σε κάνει να μεγενθύνεις στο μυαλό σου τα προβλήματα. Μίλησε στους ανθρώπους σου για το τι αισθάνεσαι. Ίσως η συζήτηση είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να μειώσεις το άγχος.
  • Ζήτησε βοήθεια μέσα από την ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση του άγχους και την προσωπική σου βελτίωση. Ένας ειδικός θα σε καθοδηγήσει σωστά. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να καταλάβεις την ρίζα του άγχους και να το ελέγξεις. Ακόμα, θα σου μάθει τρόπους να αντιμετωπίζεις το στρες από μόνη σου.
  • Ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την ψυχολογία μας. Δοκίμασε τις τεχνικές αυτές και θα δεις ότι το άγχος που αισθάνεσαι θα μειωθεί κατά πολύ.

Νεότερα Άρθρα

Μήπως έχεις περισσότερο άγχος από όσο νομίζεις;

Her News

5 λεπτά Ζεν: Πέτυχε έναν στόχο κάθε μέρα

Her News